начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Закупуване на имот на лизинг

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Закупуване на имот на лизинг

Мнениеот l_manolova » 12 Апр 2019, 00:32

Здравейте!

Не откривам достатъчно информация относно закупуването на жилище на лизинг. Възможно ли е изобщо? Имаме предложение за такъв като лизинга ще бъде 20г. с месечна вноска 500лв с ДДС. Притеснявам се да не стане така, че 20г. да плащаме за имот, а накрая да бъдем излъгани. Разполагате ли с някакви примерни подобни договори? И изобщо при подписването на подобен (ако е възможно естествено) от момента на подписване до момента на пълното изплащане кой се води собственик и ако това не е купувача, то какви с правата на продавача? Благодаря Ви предварително за информацията!
l_manolova
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Апр 2019, 00:25

Re: Закупуване на имот на лизинг

Мнениеот ivanov_p » 12 Апр 2019, 07:28

Явно строителите са измислили нова екзотична форма на продажба, а при покупка на жилище е разумно да се следват скучните, но утвърдени от времето начини. Веща при лизинг е собственост на лизингодателя, който я закупува за лизингополучателя и му я предоставя за ползване срещу възнаграждение. Т.е. в случая страните са три, строител-длъжник, който продава на мошеник, най-вероятно свързано лице, а той я дава на лизинг на глупак. Когато морето се подкваси, т.е. след 20 години вноски, веща става собственост на глупака. Каква е разликата с ипотеката, където един лихвар-разбойник, банката, дава пари на клиента за да си купи апартамент от строителя? При ипотеката апартамента е собственост на клиента, в ИР има вписана ипотека и ако банката фалира или задлъжнее, кредиторите могат само да я заместят в ипотеката, това не влияе на клиента, просто трябва да продължи да плаща вноската на друг. При лизинга апартамента е собственост на мошеника, ипотеки и особени залози върху имота прави той, без да пита лизингополучателя, а всеки кредитор може да наложи възбрана върху имота и да го продаде за задължения на мошеника. Когато не направите вноска по ипотеката, банката продава апартамента за 100 хил., взима си 20 хил., които й дължите, а останалите са за вас. Когато кредиторът на лизингодателя продаде апартамента за 100 хил. направените от вас вноски до момента в размер на 80 хил., минават в графа "наеми" и вие не получавате нищо.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Закупуване на имот на лизинг

Мнениеот miko_pk » 12 Апр 2019, 08:51

Среща се в практиката, най-вече при сделки между юридически лица. Договорите се оформят като договор за финансови лизинг на недвижим имот, като впоследствие се уговаря и клауза за закупуването на имота и сделката се минава нотариално. Подходящ е за големи търговски обекти- бензиностанции, хотели, като лизингополучателя разработва конкретния бизнес за периода на лизинга и после придобива и собствеността. За жилище не ми се струва удачно.
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 228
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 31 госта


cron