начало

Международният съюз на съдебните изпълнители писа на българския парламент Международният съюз на съдебните изпълнители писа на българския парламент

Чия собственост са козирките над тераси

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Чия собственост са козирките над тераси

Мнениеот nadegdabg » 03 Апр 2019, 15:45

Здравейте, обръщам се с молба за разяснение или за правилно тълкуване. Въпросът ми касае Закона за собствеността и в частност Етажната Собственост. Ще опиша проблема – живея в кооперация строена през 70-те години. Живея на последен жилищен етаж. Покрива е с керемиди. По проект част от хола ми не попада под общата покривна конструкция /където има таванско помещение и отгоре е покрив с керемиди/. Над хола има плоча , която по дължина на сградата се явява и козирка над терасата на кухнята. Козирката не опасва цялата сграда. Цялата козирка е обшита с поцинкована ламарина. При съседите ми е подобно. Поцинкованата ламарина се е компрометирала –прониква вода, ръжда, скъсани шевове. Съответно водата прониква през плочата в хола. Домоуправителят отказва да приеме , че подмяната на обшивката е проблем на етажната собственост и казва да се спасяваме и при ремонт на покрива не се подмени обшивката. В чл. 38 от Закон за собствеността не е описано козирките каква собственост са. Който знае, моля да съветва!
nadegdabg
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Окт 2013, 12:48

Re: Чия собственост са козирките над тераси

Мнениеот ivanov_p » 04 Апр 2019, 07:29

Вие нямате козирка, а плоча, която винаги е обща част. Козирка е когато плочата е до външната стена, а вие сте направили конструкция, която покрива ваш балкон. От друга страна и ако искате да не ви тече, си направете ремонта сам, а може и да си продадете апартамента и да се съдите.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3406
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Чия собственост са козирките над тераси

Мнениеот nadegdabg » 04 Апр 2019, 12:58

Здравейте ivanov_p,
Действително вашият аргумент е основателен - част от плочата. Домоуправителят твърди, че понеже е само над балкон и не опасва цялата сграда не е обща част / аналогично е и с козирките над входните врати/. Да ремонт е необходим и ще бъде направен , без да се стига до междусъседски войни и вадене на ножове. Нали затова са форумите, който не знае да се научи! Ще се радвам, ако има и други различни мнения. Благодаря!
nadegdabg
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Окт 2013, 12:48

Re: Чия собственост са козирките над тераси

Мнениеот trando58 » 10 Апр 2019, 22:46

Има един простичък начин за да се определи истината и той е във факта ,че всичко което не влиза априори като собственост по нотариален акт и по плана в кадастралната схема, като ваша собственост,е общи части.Подът на балкона ви влиза в квадратурата на жилището, а има ли такава и на козирката? Това ,че "козирката" е само над вашият балкон - не пре чом, ако беше лоджия, е малко по-друго. Според мен направете една консултация с юрист, направете си ремонта и после предявете претенции пред ОС на ЕС ,направете го с искане и писмо с обратна разписка до домоуправителя да се разгледа случая. Крайният вариант е с нотариална покана. При едно евентуално спечелено дело, всички разходи ше ви се възстановят. Не е нужно да се карате със съседите си,просто си търсете правата, както биха го направили и те.
trando58
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 16 Юли 2009, 15:25

Re: Чия собственост са козирките над тераси

Мнениеот nadegdabg » 22 Апр 2019, 15:55

Здравейте,
като допълнение една извадка от Закон за собствеността:
"Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване."
nadegdabg
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Окт 2013, 12:48


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron