начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Възлагане

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Възлагане

Мнениеот ivanivanov23 » 03 Апр 2019, 00:09

Баща ми, съпругата му (която не ми е майка) и аз притежаваме неподеляема къща – 2/3 идеална част моя, 1/3 идеална част съпружеска собственост на него и съпругата му. Съпругата няма друго жилище. Къщата е построена от баща ми и съпругата върху земя собственост само на мен и баща ми, наследена от покойната ми майка. Поради конфликт баща ми се изнесе на квартира. Бих искал да заведа иска за съдебна делба с цел къщата да се обяви за публична продан и да я купя. Баща ми е съгласен да ми продаде дела си, но съпругата не. Какъв е риска от възлагане на имота на съпругата при съдебната делба? Какъв е риска да бъда принуден да напусна при положение, че моята 2/3 идеална част не е съпружеска собственост? Благодаря ви.
ivanivanov23
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 02 Апр 2019, 23:13

Re: Възлагане

Мнениеот propensity » 06 Апр 2019, 20:14

Съд няма да ви "принуди да напуснете".

Имате неподлям съсобствен имот и търсите съда да го подели вместо вас.

Ако комуникациите с вашата "мащеха" не вървят, то ще се стигне до делба. Самият процес е двучастов. Първо ще се изследва дали трябва да се раздели имота (допускане на делбата), след което ще се мине по фаза 2 - фактическото делене.

При изнасянието на имота на публична продан е вероятно да се явят трети лица, купувачи. Вие обаче, като съсобственици имате равни изпомежду ви права и по-големи от останалите явили се купувачи, т.к. може да поискате да платите най-високо дадената цена както и да се направи наддаване, на което да се допуснат само съделителите. Законът дава превс на съсобствениците да изкупят имота си.

Процедурата изисква прецизност и отдаденост. Опитен специалист във вещно право ще ви помогне най-добре. Този форум - не толкова.
propensity
Потребител
 
Мнения: 448
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: Възлагане

Мнениеот kalahan2008 » 10 Апр 2019, 10:11

Чл. 349. (1) Ако неподеляемият имот е жилище, което е било съпружеска имуществена общност, прекратена със смъртта на единия съпруг или с развод, и преживелият или бившият съпруг, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на децата от брака, няма собствено жилище, съдът по негово искане може да го постави в дял, като уравнява дяловете на останалите съделители с други имоти или с пари.
(2) Ако неподеляемият имот е жилище, всеки от съделителите, който при откриване на наследството е живял в него и не притежава друго жилище, може да поиска то да бъде поставено в неговия дял, като дяловете на останалите съделители се уравнят с друг имот или с пари. Когато няколко съделители, отговарящи на условията по изречение първо, предявят претенции за поставяне на имота в техния дял, предпочита се онзи, който предложи по-висока цена.
(3) За вземанията за уравнение на дяловете заинтересованите могат да впишат законна ипотека.
(4) Искането за възлагане може да се направи най-късно в първото заседание след влизането в сила на решението за допускане на делбата по чл. 344, ал. 1. Имотът се оценява по действителната му стойност.
(5) Когато уравнението е парично, то заедно със законната лихва трябва да се изплати в 6-месечен срок от влизането в сила на решението за възлагане.
(6) Съделителят, в чийто дял е поставен имотът по реда на ал. 1 и 2, става негов собственик, след като изплати в срока по ал. 5 определеното парично уравнение заедно със законната лихва. Ако уравнението не бъде изплатено в този срок, решението за възлагане се обезсилва по право и имотът се изнася на публична продан. Имотът може да не бъде изнесен на публична продан и да се възложи на друг съделител, който отговаря на условията по ал. 2 и е направил искане за възлагане в срока по ал. 4, ако той заплати веднага цената, по която е оценен имотът при делбата, намалена със стойността на дела му в него. Получената сума се разпределя между останалите съделители съобразно с квотите им.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4184
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron