начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Уреждане собствеността на съсобствен имот

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Уреждане собствеността на съсобствен имот

Мнениеот mistrall » 01 Апр 2019, 01:27

Здравейте !
От 2002г аз и сестра ми притежаваме по 1/6 част от апартамент като наследство от баща ни. През 2014г майка ми ми продаде своите 4/6 части от същия апартамент, като на сестра ми даде нещо друго в замяна. В момента аз притежавам 5/6 , а сестра ми 1/6 от апартамента. От 2002г сестра ми живее със семейството си в апартамента. Всеки си плаща данъците на своите части от момента на придобиването им. Между нас съществуват само покани сестра ми да изплати моята част и да придобие имота или да излезе, след като аз и изплатя нейната част, но нищо не се случва.
Бихте ли ми обяснили, възможно ли е сестра ми да придобие жилището при 5 години владеене по давност. Тая година изтичат 5 години от покупката ми на 4/6 от имота. И ако е възможно това, каква е най-необходимата спешна и УДАЧНА мярка, която трябва да предприема, като нямам много време за реагиране. Пределно ми е ясно, че първото условие е да си наема адвокат по вещно право. И все пак вашите съвети ще са ми много полезни.
Благодаря предварително!
mistrall
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Апр 2019, 00:23

Re: Уреждане собствеността на съсобствен имот

Мнениеот doudoned » 01 Апр 2019, 19:30

Законът за собствеността посочва, че всеки съсобственик може да си служи с общата вещ. Съгласно закона между съсобственици в един имот давност не тече,освен ако няма доказателства за противопоставено владение, - ползващият съсобственик да е заявил пред другия, че само той е собственик и съответно първият съсобственик да не се е противопоставил в указаният от закона срок по чл. 79 ал.1 ЗС, оставяйки своя съсобственик добросъвестно да владее имота. Имо и Тълкувателно решение на ВКС - ТР от 06.08.2012г. по тълк. дело Nr.1 / 2012 г. ОСГК на ВКС. За решаване на проблема следва да заведете дело за делба, но има съществен риск съдът да не ви възложи на вас имота, а дори и да го изнесе на публична продан. Наемете квалифициран адвокат с опит в такива дела.
doudoned
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 21 Сеп 2001, 10:04


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron