начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Законно ли е отстраняване на ученик от училище?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Законно ли е отстраняване на ученик от училище?

Мнениеот nikibars » 21 Мар 2019, 19:34

Здравейте,

Синът ми учи в частно училище. Заради нарушение на дисциплината е отстранен за две седмици от училище. Тъй като след месец им предстоят матури(той е 4-ти клас), въпросът ми е - законно ли е да бъде отстраняван от училище за толкова дълъг срок?

Благодаря предварително!
nikibars
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Сеп 2011, 12:49

Re: Законно ли е отстраняване на ученик от училище?

Мнениеот jzschrstsprstr » 21 Мар 2019, 23:24

Материята не ми е близка, но все пак... По какъв начин е отстранен ученикът? Има ли заповед? За да се ориентирате бихте могли да попитате и в училището на какво основание (текст) се налага такава мярка/санкция (предвидена ли е правилниците на училището и съобразени ли са те със закона)? За начало чл. 199 и сл. от Закона за предучилищното и училищното образование (в сила от 01.08.2016 г.) уреждат видовете мерки и санкции на учениците и реда за тяхното налагане.

Отстраняване от две седмици може да попадне под чл. 199, ал. 3 ЗПУО:
"(3) Когато ученикът се яви в училище с облекло или във вид, които са в нарушение на правилника за дейността на училището, както и когато състоянието му не позволява да участва в учебния процес, той се отстранява от училище до отпадане на основанието за отстраняването му."

Но съгласно чл. 200, ал. 3: Мерките по чл. 199, ал. 2 и 3, както и санкциите "предупреждение за преместване в друго училище" и "преместване в друго училище" не се налагат на учениците в класовете от началния етап.
jzschrstsprstr
Потребител
 
Мнения: 114
Регистриран на: 01 Мар 2011, 19:56

Re: Законно ли е отстраняване на ученик от училище?

Мнениеот nikibars » 22 Мар 2019, 14:18

Изпратиха ни само уведомително писмо, че преди три месеца детето е вкарано в процедура за нормализиране на дисциплината, влизаща в сила при системно нарушаване на правилата. Вече сме на точка 3 от въпросната процедура. Поисках заповед на директора, както и мотивите за стартиране на въпросната процедура. Отказаха ми с мотива, че документите, които искам са част от вътрешния документооборот на педагогическия съвет и не следва да ми бъдат предоставени. Въпросът ми, защо ни уведомяват за стартирането на процедурата с три месеца закъснение, както и защо изобщо не сме уведомявани, че детето е нарушавало дисциплината беше подминат с мълчание. Отказаха да ни предоставят дори текста на самата процедура...
nikibars
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Сеп 2011, 12:49

Re: Законно ли е отстраняване на ученик от училище?

Мнениеот jzschrstsprstr » 22 Мар 2019, 21:40

Работата е там, че за момента и един конфликт/правен спор с училището не знам доколко би бил в интерес на детето. От това би имало смисъл само ако от училището веднага не се видят като закононарушители (потенциални ответници) първо във Вашите, а после и в техните очи, и не възстановяват сина Ви в час в рамките на ден-два, което е рисковано.
jzschrstsprstr
Потребител
 
Мнения: 114
Регистриран на: 01 Мар 2011, 19:56


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 30 госта


cron