начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

За грамотността на юристите и съдиите

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


За грамотността на юристите и съдиите

Мнениеот danslesbalkan » 19 Мар 2019, 15:15

Като практикуващи юристи сигурно ви прави впечатление как, четейки съдебно решение, всеки отделен съдебен секретар използва различен правопис на едни и същи правни термини и фрази. И тук не става дума за различни съдилища, а даже за различни отделения на един и същи съд! Ето конкретни примери - цитиранията на закони: чл. 5 от КЗ или чл. 5 КЗ; чл.чл. 18-25 КЗ или чл. 18 КЗ; във връзка - дали се съкращава вр. или във вр.; кога се пише запетая; кога се пишат главни букви, римски или арабски цифри на дяловете на НА. Има и десетки други приемри, за които в момента просто не се сещам!
Някой ще каже, че това са бели кахъри. Да, обаче това са правораздавателни актове, включително има и тълкувателни решения. Не може всеки да е написан, в зависимост от разбиранията на отделен човек за българския език. Трябва да се проведат курсове за всички магистрати, в които да им се обяснят правилата и да се уеднакви изказът. А за останалите юристи трябва в университетите да се проведат съответни курсове.
danslesbalkan
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 07 Мар 2019, 14:57

Re: За грамотността на юристите и съдиите

Мнениеот nikodim77 » 20 Мар 2019, 01:10

Уважаеми danslesbalkan,
За съжаление сте прав. Наистина множество съдебни актове са изпълнени с граматически и правописни пропуски, а това е недопустимо особено при правораздаването.
Преди много години тук във форума представих една историйка (притча), която отново ще постна. Тя е показателна за важността на точното прилагане на правописните и граматически норми в българския език от правораздавателните органи.
„Иван откраднал кокошка да нахрани децата си, но го заловили и го изправили пред царя на съд. Първият царски съветник поискал смъртно наказание, за да не се осмели и друг да краде. Вторият съветник призовал царя да бъде милостив, за да не умрат сирачетата на Иван от глад. Ядосан от кражбата, царят отсякъл: "Да се обеси". Но в този миг в съзнанието му изплувала картина с боси дечица в снега, протегнали ръчички. Разколебан, той продължил и веднага уверено довършил: "Не, да се помилва".
Писарят добросъвестно записвал всяка дума, изречена от царя, за да бъде изпълнена неговата воля точно. И записал: "Да се обеси. Не да се помилва."
Присъдата на царя била изпълнена точно както била записана. Децата на Иван останали сираци – заради липсващата запетая. ”

По отношение на това в университетите да се проведат съответни курсове, да, такива има. Не само курсове, а задължителни предмети. Напр. във ВТУ предметът е „Право и език”, който се изучава още от първокурсниците.

пп. За мое съжаление и срам, :oops: аз също не съм цветущ в пунктуационните си познания, но поне се стремя да ги изуча, а и да се запознавам с новите и последни промени, които „феодалните старчета” от БАН ни предлагат към родната граматика. Съвременните промени в някои отношения се отличават коренно от това, което съм учил преди 35 години
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: За грамотността на юристите и съдиите

Мнениеот lawchoice » 20 Мар 2019, 01:38

Хубаво е човек да се бори за място под Слънцето, но всякога е полезна мяра в поведението му.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 892
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 43 госта


cron