начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

отказ от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


отказ от наследство

Мнениеот pepa60 » 15 Юли 2014, 18:03

при отказ от наследство какво се случва с децата на отказалия се от наследство
почива бащата на две сестри, майка им е жива. Трите желаят да се откажат от наследство по обясними причини, притеснението им е дали трите като се откажат от наследството ще се увеличи ли делът на техните деца. няма ли някой кредитор да притеснява децата им/един вид внуците на починалия/
става въпрос за приятелка, почина баща й и тя е притеснена за децата си, да не би тя сестра й и майка й като се откажат от наследство децата им да пострадат
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: отказ от наследство

Мнениеот eurolinker » 20 Юли 2014, 17:54

Госпожо,
Внуците не са наследници, та да им се увеличат дяловете. :!:
Захванали сте се с благородната, но непосилна задача да разяснявате материя, която по обясними причини не е ясна нито на вас, нито на наследниците. Рискът от развален телефон клони към 100%.
Ако искате да им помогнете, дайте им ясния и простичък съвет - "Посетете адвокат." Щом бащата е починал, току виж вече са приели наследството, ей така без да искат.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: отказ от наследство

Мнениеот karanedeff » 21 Юли 2014, 10:24

pepa60 написа:Трите желаят да се откажат от наследство по обясними причини, притеснението им е дали трите като се откажат от наследството ще се увеличи ли дялът на техните деца.

НЕ :!:
1. Отказът от наследство само уголемява дяловете на наследниците от същия ред - чл. 53 ЗН. :arrow:
2. Отреклият се от наследство не губи качеството си на наследник :!:
3. Децата на сестрите, т.е внуците, при живи майки, не се явяват наследници на наследството от починалият им дядо :idea:
Като се откажат и трите - наследници от един същ ред са, се влиза в хипотезите на чл. 10, ал. 4- тук е малко дискусионно или направо на чл. 11
Ако все пак се приложи хипотезата на чл. 10, ал. 4 и внуците бъдат призовани към приемане на наследството - две хипотези - ако са непълнолетни . приема се само по опис, ако са пълнолетни - отново две хипотези - и те на свой ред се отказват или приемат по опис.
Впрочем защо сте решили, че отказът от наследство е единствената ви възможност . помислете за приемане по опис - тогава ще отговаряте за задълженията на наследодателя до размера на наследеното.
И все пак, както ви посъветва колегата eurolinker
eurolinker написа:Ако искате да им помогнете, дайте им ясния и простичък съвет - "Посетете адвокат."
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: отказ от наследство

Мнениеот pepa60 » 22 Юли 2014, 14:19

здравейте, до сега моите познати са посетили няколко адвоката, и са получили различни отговори. Единият без да се замисли казва: да децата ви са наследници след като двете сестри и майка им се откажат от наследството. Друг адвокат казва: когато двете сестри и майка им се откажат от наследството - наследници стават неговите братя и сестри. Починалият няма живи родители. и така отговорите са много различни. За наследството по опис им е трудно да разберат дали трябва да се описват фирмите на починалия. Тези фирми имат задължения. Адвокатите до които са се допитали казват, че това е по ТЗ. Никой не може да им каже тези фирми също ли влизат ли в наследството по опис.
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: отказ от наследство

Мнениеот eurolinker » 22 Юли 2014, 17:27

pepa60 написа:За наследството по опис им е трудно да разберат дали трябва да се описват фирмите на починалия. Тези фирми имат задължения. Адвокатите до които са се допитали казват, че това е по ТЗ. Никой не може да им каже тези фирми също ли влизат ли в наследството по опис.

От цитираното по-горе стигам до извода, че казусът на вашите познати е доста по-сложен. Подчертаното ме изуми (особено извода "това е по ТЗ" :shock: ), но няма да го коментирам повече.
За отбелязаното в синьо - щом "фирми имат задължения" трябва да се установи за всяка фирма какво е балансовото число. И като цяло - общото балансово число. Едва след такива изчисления може да се каже какво и как. Потърсете компетентен адвокат.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: отказ от наследство

Мнениеот karanedeff » 22 Юли 2014, 21:15

pepa60 написа:За наследството по опис им е трудно да разберат дали трябва да се описват фирмите на починалия.

при тези факти - задължително приемане на наследството по опис :idea:
Фирми :?: Колко - едно физическо лице може да има една фирма :!: и да е съдружник/акционер и/или едноличен собственик на капитала в още колкото си иска фирми; може да има депозити - например в КТБ :D, може да има кредити - щом не сте наясно какво и що, задължително приемане по опис :arrow:
става с молба до РС по последното местожителство на наследодателя по реда на чл. 61 и сл. от Закона за наследството :arrow:
За заинтригувате адвокат намекнете за това, с което се пошегувах :wink: - сиреч имате съмнения за това ..., за онова ... и щото положението е такова... и онакова..., пък после каквото излезе даваме там % колкото се полага в такива случаи 8) все пак казуса е граждански и може да се договаря резултативен хонорар :idea:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: отказ от наследство

Мнениеот alfred618 » 04 Мар 2019, 08:11

Ако все пак се приложи хипотезата на чл. 10, ал. 4 и внуците бъдат призовани към приемане на наследството - две хипотези - ако са непълнолетни . приема се само по опис, ако са пълнолетни - отново две хипотези - и те на свой ред се отказват или приемат по опис. Впрочем защо сте решили, че отказът от наследство е единствената ви възможност . помислете за приемане по опис - тогава ще отговаряте за задълженията на наследодателя до размера на наследеното. И все пак, както ви посъветва колегата eurolinker
alfred618
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Мар 2019, 08:09

Re: отказ от наследство

Мнениеот propensity » 04 Мар 2019, 11:40

alfred618 написа:Ако все пак се приложи хипотезата на чл. 10, ал. 4 и внуците бъдат призовани към приемане на наследството - две хипотези - ако са непълнолетни . приема се само по опис, ако са пълнолетни - отново две хипотези - и те на свой ред се отказват или приемат по опис. Впрочем защо сте решили, че отказът от наследство е единствената ви възможност . помислете за приемане по опис - тогава ще отговаряте за задълженията на наследодателя до размера на наследеното. И все пак, както ви посъветва колегата eurolinker

Антака, кажи им! Пет години по-късно ...
propensity
Потребител
 
Мнения: 448
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: отказ от наследство

Мнениеот sylviapetkova » 04 Мар 2019, 12:45

propensity написа:Антака, кажи им! Пет години по-късно ...

:lol: :lol: :lol:
Оставете колегата да се упражнява :D
sylviapetkova
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 15 Фев 2019, 13:55

Re: отказ от наследство

Мнениеот alfred618 » 18 Мар 2019, 10:38

propensity написа:
alfred618 написа:Ако все пак се приложи хипотезата на чл. 10, ал. 4 и внуците бъдат призовани към приемане на наследството - две хипотези - ако са непълнолетни . приема се само по опис, ако са пълнолетни - отново две хипотези - и те на свой ред се отказват или приемат по опис. Впрочем защо сте решили, че отказът mybkexperience от наследство е единствената ви възможност . помислете за приемане по опис - тогава ще отговаряте за задълженията на наследодателя до размера на наследеното. И все пак, както ви посъветва колегата eurolinker

Антака, кажи им! Пет години по-късно ...

okkkk....
alfred618
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Мар 2019, 08:09

Re: отказ от наследство

Мнениеот erosbg » 11 Сеп 2019, 16:00

На мен тази година,ми се наложи да се откажа от наследство,и бях удивен от бързите процедури.Институциите, са станали по бързи отколкото предполагах.
erosbg
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Авг 2019, 16:34


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron