начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Изпълнително дело

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Изпълнително дело

Мнениеот yyayya » 01 Мар 2019, 14:13

Зздравейте
имам една молба към юристи - въпроса ми е относно образуване на изпълиително дело, по режим за лични контакти с дете ...
Имам изпълнителен лист - питането ми е трябва ли оригиналът да бъде даден на съдия изпълнителя или е достатъчно да бъде подписан и заверен от мен като страна с подпис и "вярно с оригинала".
Не случайно питам защото доверието ми в съдебната ни система е загубено , но засега е това положението.
Разбира се не представлява проблем изпълнителният лист да бъде представен и в оригинал.

В ГПК никъде не се споменава, че трябва да бъде даден оригинала....затова предпочитам да се съхранява при мен , поради факта че изваждането на дубликат отнема време ....и въпреки че се вписвали в разни регистри нещо ми се губят всички съдебни актове по делото ...
Благодаря
yyayya
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:18

Re: Изпълнително дело

Мнениеот kalahan2008 » 01 Мар 2019, 14:16

Дава се оригиналът, за да не може да се образуват няколко паралелни изпълнителни дела за едно и също нещо.
Ако се изгуби, се вади дубликат по реда на чл. 409 ГПК.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4170
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Изпълнително дело

Мнениеот yyayya » 01 Мар 2019, 16:19

kalahan2008 написа:Дава се оригиналът, за да не може да се образуват няколко паралелни изпълнителни дела за едно и също нещо.
Ако се изгуби, се вади дубликат по реда на чл. 409 ГПК.


ОК kalahan2008, благодаря за горното обяснение. Изчел съм ГПК и ми е ясно е как се вади дубликат и прочие ... но не мога да открия задължителното условие за подаване на оригинала в ГПК. Защото принципа с ИД е аналогичен както и с гражданско дело - в случай че има 2 еднаквии в ГПроизводство 2рото се прекратява при наличие на 1во или се обединява в него - така че следва тази логика да бъде прилагана и при изпълнитело производство .
yyayya
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:18

Re: Изпълнително дело

Мнениеот kalahan2008 » 01 Мар 2019, 16:46

Правото не е само това, което пише буквално в закона, но и това, което не го пише изрично, но се извлича от правните норми по тълкувателен път.
Ето едно решение на ВКС, в което е коментиран въпросът:
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.n ... D500421219
Изпълнителният лист е съдебният акт, който удостоверява право за принудително изпълнение и разрешава то да бъде упражнено, като задължава и овластява изпълнителния орган да пристъпи по молба на кредитора към принудително изпълнение на притезанието, доказано с изпълнителното основание, въз основа на което е издаден изпълнителният лист и чието съдържание възпроизвежда. В хипотезата на чл. 399, ал. 2 ГПК /отм./, предвид недопустимостта на принудително осъществяване на гражданските притезания срещу държавни учреждения, общини и лечебни заведения, субсидирани от републиканския и/или общинските бюджети, изпълнителният лист удостоверява правото на изпълнение, разрешава то да бъде упражнено по специалния в посочената разпоредба ред и задължава финансовия орган на съответното учреждение да изплати сумата от предвидения за това кредит по бюджета, а ако няма кредит, висшестоящото учреждение е длъжно да направи потребното, за да се предвиди такъв в следващия бюджет, от който да се извърши плащане на сумата. Предявяването на изпълнителния лист на финансовия орган по реда на чл. 399, ал. 2, изр. 2 ГПК /отм./ се извършва чрез връчването на оригинала на изпълнителния лист на финансовия орган на длъжника, но не на препис от него, тъй като изпълнителният лист не е писмено доказателство по смисъла на чл. 142 и следващите ГПК /отм./, а съдебен акт, издаден с цел изпълнение на решението, който задължава и овластява финансовия орган на съответното държавно учреждение, община или лечебно заведение, субсидирано от републиканския и/или общинските бюджети да изпълни съдебното решение като заплати присъдената сума по предвидения в посочената разпоредба ред. 
Въз основа на изложените съображения отговорът на релевантните процесуалноправни въпроси е следният: Разпоредбата на чл. 399, ал. 2 ГПК /отм./ намира приложение по отношение на вземания срещу търговско дружество – многопрофилна болница за активно лечение, ако е субсидирано от републиканския и/или общинския бюджет. За да се извърши плащане на парично вземане срещу държавни учреждения, общини и лечебни заведения, субсидирани от републиканския и/или общинските бюджети по реда на чл. 399, ал. 2 ГПК /отм./, изпълнителният лист следва да бъде представен на финансовия орган в оригинал.

Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4170
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Изпълнително дело

Мнениеот yyayya » 01 Мар 2019, 20:23

kalahan2008 , благодаря за изчерпателния отговор.
yyayya
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:18


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron