начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Сложна ситуация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Сложна ситуация

Мнениеот ivoshaklev » 01 Мар 2019, 07:33

Попаднах в сложна ситуация и моля за помощ.
На 15.01.2019г. подадох молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие или с 3 месечен срок на предизвестие. Тъй като в фирмата има забрана за посещение на отдел ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ , предадох молбата на моя началник цех. Нямам копие , нямам входящ номер . От този момент аз не съм осведомяван с развитието на молбата ми. Започна се доста негативно отношение към мен и да се търси вина за всяко мое действие . В близкото минало, 2-3 месеца преди това аз бях началник на цеха но се преназначих на по малка длъжност поради доста ниската компетенция на моите ръководители и изникването на редица спорове , многократни заплахи и обиди на оперативките както полагането на много извънреден труд било със заповед или без. Като цяло цеха работеше с много извънреден труд. Аз лично в продължение на 5-6 месеца работих по 12 часа час по някога и в събота. Всички опити да се убедят ръководителите в правотата ми завършваха със спор. Така стана и последни път на 6.02.2019г когато ме набедиха за допусната грешка с продукцията. Възникна спор и след силни емоции си тръгнах от работа. Обясниха ми че ще бъда дисциплинарно уволнен което разбирам .
На 7.02.2019г. получих по пощата искане за даване на обяснение по повод горе споменатия проблем. Явих се на 08.02 като написах обяснения в които не се съгласявам с обвиненията. В същи момент ми връчиха искане за обяснение за неявяването ми на работа. Написах и такива обяснения като не отричам отсъствието си .
Служителките в отдел Човешки ресурси ми заявиха че е възможно да ме мотаят 1 година до приключването на договора и оформянето на трудовата ми книжка. Това съм убеден че се случва чрез натиск и върху тях .
Няколко дни след това се опитвах да се свържа с тях по телефона но опитите ми бяха неуспешни.
По договор заплатата ми се превежда от 15 до 20 число на месеца. Изработената заплата за месец Януари не ми бе преведена . След разговор с колеги разбрах че само аз не съм я получил.
В този смисъл след неинформираността ми по случващото сена 22.02.2019г. написах Заявление за прекратяване на договора ми по чл.326 ал.1 т.2 от КТ за неизплащане на заплата. Пуснах заявлението по пощата с обратна разписка.
След получаването му в фирмата заплата ми беше преведена. На 23.02.2019г.
На 25.02.2019г Изпратих заявление за оформянето на трудовата ми книжка по повод едностранното прекратяване на договора ми на 23.02.2019г. на основание чл.350 от КТ и чл.6 ал.2 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж и посочих да ми бъде изпратена по пощата на домашния ми адрес до 1.03.2019г. в противен случай ще се обърна за съдействие към Инспекцията по труда.
В това време аз намерих нова работа но неоформянето на тудовата ми книжка възпрепятства започването ми което води до затруднения на семейството ми .
На 28.02.2019г. получих известие от куриер че ми е изпратена ЗАПОВЕД ЗА ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ. Аз отказах да получа тази заповед.

Не знам какда действам занапред. Моля за съветите Ви .
ivoshaklev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Мар 2019, 07:29

Re: Сложна ситуация

Мнениеот krist63 » 01 Мар 2019, 10:46

Търсите адвокат по трудово право, завеждате искова молба срещу Дисциплинарното уволнение, плащате хонорар на Адвоката и ако отхвърлят иска плащате и на Ответната страна разноските.

Според мен първото ви заявление с 3 месечно предизвестие щом нямате екземпляр със сигурност вече е унищожено.
Но като чета, сгрешили сте заявлението за напускане за неизплатена заплата. Тя е по чл.327, ал.1, т.2 от КТ, а не по чл.326.
В случая трябва да си вземете Заповедта за дисциплинарно уволнение, за да се види на какво основание е издадена чл.195, ал.1 от КТ, за да се иска от Съда обявяването и за незаконна. Ако не ви я дадат, те ще я приложат по делото и тогава ще се запознаете с нея. Но може би е издадена защото не сте се явили на работа повече от два последователни дни, като сте дали и обяснение за това и сте признали отсъствие. Независимо че не сте я подписали, тя ще се води за връчена изпратена с обратна разписка.

При такава ситуация може само да искате от Съда, да обяви за незаконна Заповедта за дисциплинарно уволнение, но трябва да си намерите оправдателно извинение или болничен за дните когато не сте се явили на работа, до издаването на заповедта. Но от това което пишете се вижда че дисциплинарното производство е започнало на 08.02, когато сте дали обяснение и със сигурност то ще се води от тази дата, която е преди вашето второ заявление за напускане.

Във Заявлението ви за напускане относно неизплатената заплата, дори и да сте объркали чл.327 сте записали че напускате поради неизплатена заплата, съдът може и да признае грешката и тогава Заповедта за дисциплинарно уволнение би следвало да е спорно, защото е изпратена и получена след вашето Заявление за неизплатена заплата, но това са само предположения. Всичко това вече се решава единствено от Съда.

Работодателят също може да си отмени Заповедтта, но трябва да отидете при него, да обсъдите и разговаряне, което явно вече е невъзможно.

Може да сигнализирате Инспекцията по труда че сте работили извън работно време, но трябва и някакви доказателства за това, защото със сигурност ще Ви отговорят, че могат да направят проверка само ако сте още на работа и установят че работите извън работно време, опитайте и подайте сигнал на първо време, но Инспекцията няма да отмени Заповедта.
Успех
krist63
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 07 Ное 2005, 16:03

Re: Сложна ситуация

Мнениеот ivoshaklev » 01 Мар 2019, 11:32

Да сбъркал съм изписването на члена. Заявлението е по чл.327
Най вероятно ще се стигне до съд. Благодаря Ви !
ivoshaklev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Мар 2019, 07:29

Re: Сложна ситуация

Мнениеот sylviapetkova » 01 Мар 2019, 12:56

Здравейте.
Колегата над мен е прав, че дисциплинарното производство е започнало с даването на обяснения от Ваша страна, но според мен може да се приеме, че трудовият договор е прекратен с Вашето заявление. Това, че сте го пуснал по пощата с обратна разписка е добре.
Отделно, дисциплинарно наказание "уволнение" се налага за много тежко нарушение. Отделно има и множество изисквания за законосъобразното му налагане, които, ако не са спазени, съдът не разглежда спора по същество, а директно отменя заповедта за уволнението.
Имайте предвид, че не можете да бъдете уволнен, ако страдате от заболяване по Наредба № 5 от 1987 г на министъра на здравеопазването без да бъде взето разрешение от Инспекцията по труда.
sylviapetkova
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 15 Фев 2019, 13:55


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron