начало

Внушенията и митовете за машинното гласуване Внушенията и митовете за машинното гласуване

Промяна на имуществени отношения според СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Промяна на имуществени отношения според СК

Мнениеот voidvoid » 25 Фев 2019, 22:02

Привет!

След приблизително цивилизован диалог, със съпругата ми решихме да се възползваме от Чл. 27. ал. 2 от СК, а именно:

(3) Съпружеската имуществена общност може да се прекрати по време на брака, ако съпрузите изберат режим на разделност или сключат брачен договор.


Изборът ни е режим на разделност. За тази цел попълнихме декларация, която предстои да заверим пред нотариус. Въпросът ми е какво се прави след тази заверка и как промяната ще достигне до агенцията по вписванията?

Нотариусът ли трябва да я впише? Аз ли трябва да занеса някъде декларацията, например в общината, където е сключен брака? Какво точно да направя? Може ли само единият съпруг да се справи с бюрократичната част, след заверката или трябва и двамата да се занимаваме.

Единственото, което намерих в закона е следното:

(2) Регистрацията се извършва служебно въз основа на уведомление от общината или кметството, в чийто регистър по гражданско състояние се съхранява актът за сключен граждански брак. Уведомлението се изпраща незабавно до териториалното звено на Агенцията по вписванията по седалището на съответния окръжен съд, в района на който се намира общината.


И то не ми помага особено.

Предварително благодаря за отговорите... :?
voidvoid
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Фев 2019, 21:53

Re: Промяна на имуществени отношения според СК

Мнениеот Pause » 27 Фев 2019, 22:48

Ще ви допиша, след като я заверите при нотариус трябва да попълните искане до общината в която имате сключен граждански брак за промяна на избрания режим и я приложите може само вие ако имате пълномощно иначе двамата и заплатите съответната такса.Останалото става служебно.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron