начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Неспазване на постановения режим на лични отношения

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот racer01 » 16 Фев 2019, 22:26

Привет.
Отдавна разглеждам сайта и форума като гост, очевидно дойде времето за регистрация, заедно с поставяне на проблема, който имам, а именно неспазване режима на виждане с детето ми от страна на майката.

Накратко: Раздялата с бившата ми приятелка се случи, когато детето ни беше на 5 месеца. Естествено то остана с майката. Срещите ми с него бяха доста трудни и редки, но не заради отдалечеността, а заради нежеланието на майката/ живея в друг град на немалко разстояние/. От самото начало на раздялата, доброволно и непоискано съм поел "финансовата" отговорност към детето(ежемесечна фиксирана сума към майката, отделно облекло, играчки и т.н). Срещите са се провеждали винаги в присъствието на майката, като съм се съобразявал с вижданията и, че детето е малко. На възраст около 3 и половина години, след поредното повдигане на темата за самостоятелни виждания с детето и гостуване при мен с преспиване, стана ясно, че майката няма никакво намерение да се стига дотам. "Когато порасне, то само ще реши дали иска да идва при тебе". Естествено нямаше какво повече да се чака и заведох дело за установяване на режим на лични отношения, като желанието ми бих казал беше напълно нормално - два уикенда в месеца, 1 месец през лятото, на четна година - Коледните празници... Съдът го уважи на 100%, последва обжалване, смяна на вещи лица, второинстанционния го потвърди ( мина в изключително грозни лъжи, протакване от над 1 година, съдебно-психологическа експертиза, които трябваше да докаже, че съм някакъв изрод, с липсваща връзка с детето си, а се оказа, че майката е с нисък родителски капацитет и се констатира наличие на силно изразен ПАС синдром). Тогава и официално бе наложена месечната издръжка, която плащах до момента.

Накрая се стигна до дългоочаквания момент - уикенд при мен. Още след първата среща стана ясно, че на майката не и харесва факта, че детето е привързано към мен и се чувства добре. След 4-тата среща, образува срещу мен дело по ЗЗДН, за драскотина на детето, получена по време на игра. Много удобно майката подава молба от името на детето. Няма да се спирам на помията и лъжите. Съдът отхвърля искането за незабавна защита. В последствие съдът не намира данни за извършено насилие. Следва обжалване, второинстанционния го потвърждава. В това време, около 3 месеца, не съм виждал детето си, а съм ходил винаги, когато съм имал право, съгласно решението на съда. В тези случаи или никой не се е появявал, или са ми представяни, обикновено от непознати за мен хора, копия на мед бележки - почти винаги едно и също - за по 14 дни, дом лечение, остро възпаление на гърлото - с цел за освобождаване от посещение на детска градина. В тия случаи не съм вземал отношение,въпреки че този документ въобще не е основание за неизпълнение на съдебното решение, но когато никой не се появи, съм пускал жалби в полицията. Пред полицията и прокуратурата тя и настоящия и партньор са давали нагли и абсурдни обяснения от рода : сменяхме бойлер и забравили за идването ми, или не били уведомени, или пък че заминали на почивка и ме уведомили предварително...Въпреки че не съм длъжен, не е имало случай да отида, без да съм я информирал дни по-рано.

За 2018г равносметката е следната: ходил съм 20 пъти, взел съм го едва 9. Отказ за полагаемия ми 1 месец лятото, както и празниците около Коледа. Около Коледа, майката заяви, че една събота и неделя в месеца ми била достатъчна - тогава си дадох сметка, че наистина не се е случвало в един календарен месец да взема дъщеря си два пъти, вземал съм я в два поредни пъти, но в последствие се усещам че е било в два различни месеца.

Имам заведено изпълнително дело, повече от 6 месеца се спотайват и не може да им бъде връчена призовка. Номерата им продължават, а на мен почва да ми писва от глупостите им. В крайна сметка не съм бил за повече от 36 часа с детето си, не знам при всяко отиване дали ще се го взема, не мога една почивка да планирам с него. Винаги съм бил абсолютно точен и стриктен по спазването на режима, като поет ангажимент. Нежеланието ми след раздялата да се събера отново с майката, загубените дела, новото семейство и деца които имам, предполагам че във времето силно настървиха бившата ми приятелка. Води някаква война на инат, и най-лошото е, че наблюдавам доста тревожни неща в поведението на детето (абсолютно припокриващи се при описанието на ПАС синдрома, притеснява ме и това което следва, ако се продължава в тази посока), тъй като смятам, че то е най-потърпевшата страна. Приканвал съм на няколко пъти към диалог и намиране на решение от тази ситуация заради детето - нулев успех. Отношенията са до такава степен влошени, че намирам за невъзможни способи като медиация за разрешаване на проблемите.
racer01
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Фев 2019, 18:39

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот sylviapetkova » 19 Фев 2019, 22:05

След като вече сте опитал и с изпълнително производство за предаване на детето и това не е дало резултат, вариантът, който ми идва на ум е да подадете жалба до съответната районна прокуратура за престъпление по чл. 182, ал. 2 от Наказателния кодекс, съгласно който "родител или друг сродник, който не изпълни или по какъвто и да е начин осуети изпълнението на съдебно решение относно упражняване на родителски права или относно лични контакти с дете, се наказва с пробация или глоба от сто до триста лева, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба до три хиляди лева".
sylviapetkova
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 15 Фев 2019, 13:55

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот racer01 » 19 Фев 2019, 23:35

Има образувано точно такова наказателно производство. Надявам се промените по чл. 182, ал. 2 да влязат по-бързо в сила, тъй като към настоящия момент е меко казано несериозно.
racer01
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Фев 2019, 18:39

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот sylviapetkova » 20 Фев 2019, 10:55

В такъв случай, изглежда са предприети всички необходими мерки, за да защитите правата си на лични отношения с дъщеря Ви или поне аз не се сещам за друго, което да може да се направи. Стискам палци скоро да има решение на казуса във Ваша полза.
sylviapetkova
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 15 Фев 2019, 13:55

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот atanasn » 20 Фев 2019, 17:25

Вие сте "късметлия". Постигнали сте забележителна успеваемост...9 от 20...Това е успех...
Аз 3,5 години не можех да си видя синовете...(сега на 13 и на 6 г.)...Минах през всичко...Жалби до прокуратурата по 182 ал2 от НК.....опитах с ДАЗД, жалих и до Омбудсманана РБ, Заведох и дело по ЗЗДН, въпреки многобройните доказателства и свидетели...НИЩО...
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот racer01 » 20 Фев 2019, 21:13

До този момент съм срещал само обективизъм и желание да си свърши работата всеки, който професионално е бил ангажиран със случая, без значение от институцията, която представлява. Държа да го отбележа!
Днес разбрах, че е връчена призовката по образуваното изпълнително дело. Има надежди за развитие.

Имам силно изострено чувство за справедливост и смятам, че всеки трябва да носи отговорност за думите и действията си. В случая обаче, за мен не е важно как ще бъде наказана майката, а да бъде респектирана - да разбере, че има правила, които трябва да се спазват, че няма как всички около теб да бъркат и само ти да си прав (психоложката -некадърна и пристрастна, адвоката и я издънил, съдиите - некомпетентни и т.н.) и най-важното да разбере последиците от действията си върху детето. Така че, бих предпочел, ако има възможност майката да бъде задължена с нея да работят специалисти, както и с детето и мен разбира се, защото смятам че много по-добре би било да и се помогне, вместо да се мачка чрез санкции. Предполагам, че всеки нормален баща би искал детето му да има нормална, уравновесена и пълноценна майка. Иначе няма какво да се лъжем, изпитвам силна ненавист, но гледам да подхождам с разум, а не с емоции.

"Късметлия" - би било комично, ако не беше трагично. 3.5 години... нямам думи. Заинтересуван съм от опита Ви с институциите и как са се решили нещата при Вас.

Благодаря на всички, взели отношение по темата!
racer01
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Фев 2019, 18:39

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот atanasn » 21 Фев 2019, 12:03

По отношение на изпълнителното дело и учудването Ви, защо от 6 м. няма резултат - съветвам Ви да прочетете много внимателно ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ на ВКС - ОСГТК 3/2015 гр.София, 10.07.2017 год.
"3) Посредством кой изпълнителен способ се провежда принудителното изпълнение на определения от съда режим на лични отношения между родител и дете?"
Възпрепятстването на постановен от български съд режим на лични отношения между родител и дете е и домашно насилие, осъществено в присъствието на дете и/или върху дете. Има ЗЗДН...но, какво от това...
Но на нито една институция не и пука, че 1/3 от децата в РБ растат без баща и са засегнати от PAS (parental alienation syndrome)...а това е психическо и емоционално насилие над дете. Има институции в РБ, но вероятно осъществяването на състава по чл.182 ал.2 НК по-горе е в интерес на децата, на родителите и на обществото...
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот racer01 » 21 Фев 2019, 14:28

Полезна връзка, изчетох внимателно тълкувателното решение и за мен като човек, нямащ нищо общо с правото като материя, го намирам за напълно логично - наложената глоба представлява санкция за неизпълнение, а не е изпълнителен способ, каквато е идеята на самото изпълнително дело.

Това, че повече от 6 месеца са се крили като мишки, за да не им бъде връчена призовка, не означава, че ДСИ не си е свършил работата. Напротив, има поне 13 опита за връчване на такава. Както писах, вече е призована и имам големи надежди за положително развитие. Със сигурност нещата не се случват толкова бързо, колкото на мен ми се иска, но за всичко си има срокове, начини за лавиране и протакане ...
racer01
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Фев 2019, 18:39

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот atanasn » 22 Фев 2019, 05:58

Рейсър, ти добре ли си?
6 /ШЕСТ/ месеца детето ти няма контакт с теб...и расте без баща...те се криели, "като мишки", а ти? Ти какво правиш? Пишеш за "изостреното си чувство за справедливост" и чакаш ДСИ?
Детето ти расте без баща... за детето времето тече по-бързо, то е принудено да се оправя без теб...
На детето са му достатъчни 2-3 седмици да не те вижда, за да се отчужди от теб и да те намрази до крайна степен. И да се превърне в "професионален свидетел", умиляващ решаващите делата между теб и майката съдебни състави. Не искам да съм лош пророк и да те отчайвам, но вероятно вече е прекъсната връзката баща-дете.
Имай предвид, че днес влезе в сила поправката по чл. 182 ал.2 от НК. Беше променен и чл. 182, ал. 2 от НК, който урежда санкциите за неизпълнение на тези решения. Преди измененията той предвиждаше, че „родител или друг сродник, който не изпълни или по какъвто и да е начин осуети изпълнението на съдебно решение относно упражняване на родителски права или относно лични контакти с дете, се наказва с пробация или глоба от сто до триста лева, а в особено тежки случаи – с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба до три хиляди лева“. Парламентът премахна възможността това престъпление да се наказва алтернативно с пробация или глоба, а регламентира, че ще се налагат задължително и двете. И увеличи глобата на от 2000 до 5000 лева, а в особено тежки случаи – на от 5000 до 10 000 лева.
Намери си свидетели и отиди да осъществиш постановеният от български съд режим на ЛО! Ако, пак сменят бойлера и не те чуят, или ако детето не е на адреса - тъжба и глоба от 2-5 хил лв.
ПС: Приложи към тъжбата си и изпълнителното дело и искай да се призове ДСИ като свидетел по делото по чл.182 ал.2 НК. Заведи и дело по ЗЗДН с описание на случаите от последният 1 месец на неизпълнение на РЛО. Това е домашно насилие /психическо и емоционално/, осъществено в присъствието на дете.
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот racer01 » 22 Фев 2019, 13:56

Добре съм.
Никъде не съм писал, че не съм виждал детето си 6 месеца и няма как да напиша такова нещо, тъй като не би било вярно. Допускам някъде да не съм се изразил достатъчно ясно, заради което да съм останал неправилно разбран.
Знаех, че в началото на месеца промените са минали и на второ четене, очаквах да бъдат публикувани в Държавен вестник, но не знаех, че това вече е факт. Благодаря за което. Няколко неясноти имам в случая:

- ако престъплението по 182/2 е извършено преди влизане в сила на промените по този член, а оттук нататък се заведе въпросната частна тъжба, как следва да бъде наложено наказанието - при старите и новите условия?

- тъжбата до какъв срок може да се подаде след извършване или установяване на престъплението? Ако е до 6 месеца, то може ли в една тъжба да бъдат включени всички случаи, попадащи в този срок, или всяка тъжба трябва да е във връзка с отделен случай?

- Съгласно новосъздадения чл.193а, означава ли, че образуване на наказателно преследване се извършва само по тъжба на пострадалия и прокуратурата спира да се разследва престъпления по 182/2, и вече няма да се подават жалби в полицията или прокуратурата? Ако е така, какво ще се случи с образуваните от прокуратурата до настоящия момент наказателни производства?
racer01
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Фев 2019, 18:39

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот sylviapetkova » 22 Фев 2019, 18:59

racer01 написа:- ако престъплението по 182/2 е извършено преди влизане в сила на промените по този член, а оттук нататък се заведе въпросната частна тъжба, как следва да бъде наложено наказанието - при старите и новите условия?

Ще се приложат старите условия. Прилага се законът, който е бил в сила към момента на извършване на престъплението.

racer01 написа:- тъжбата до какъв срок може да се подаде след извършване или установяване на престъплението? Ако е до 6 месеца, то може ли в една тъжба да бъдат включени всички случаи, попадащи в този срок, или всяка тъжба трябва да е във връзка с отделен случай?

Тъжбата се подава в 6-месечен срок от деня, в който пострадалият е узнал за престъплението. Когато са извършвани много актове на осуетяване изпълнението на съдебно решение във връзка с осъществяване на определени от съда лични отношения с дете, то престъплението ще е "продължавано". Това означава, че задължително трябва в тъжбата да се опишат всички случаи на такова осуетяване, тъй като това може да повлияе на съда при определяне на по - тежко наказание.

racer01 написа:- Съгласно новосъздадения чл.193а, означава ли, че образуване на наказателно преследване се извършва само по тъжба на пострадалия и прокуратурата спира да се разследва престъпления по 182/2, и вече няма да се подават жалби в полицията или прокуратурата? Ако е така, какво ще се случи с образуваните от прокуратурата до настоящия момент наказателни производства?

Започнатите при действието на стария закон наказателни производства ще се довършват по реда на стария закон. Тоест, след влизане в сила на измененията (3-дни след обнародването) по тъжба на пострадалия ще се преследват само новоизвършените престъпления по чл. 182, ал. 2.

https://www.petkovalegal.com/komentar-p ... o-nasilie/
sylviapetkova
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 15 Фев 2019, 13:55

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот atanasn » 23 Фев 2019, 06:31

Да, права е sylviapetkova. Промените бяха обнародвани в ДВ на 22.2.2019 и влизат в сила 3 дни след обнародването им. Аз също не съм юрист, но съм убеден, че необходимо е да се ползват услугите на адвокат, ако се подава тъжба по чл182 ал.2 НК. Не пропускай и възможността за производство по ЗЗДН. На тия варварщини с децата трябва да се сложи край.
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот atanasn » 25 Фев 2019, 16:00

Важно е да имате предвид и, че неизпълнението или осуетяването на съдебно решение е и престъпление против правосъдието - чл. 296, ал 1 НК.
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот racer01 » 26 Фев 2019, 13:39

Благодаря!
racer01
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Фев 2019, 18:39

Re: Неспазване на постановения режим на лични отношения

Мнениеот atanasn » 28 Фев 2019, 11:11

"Денят на бащата"...по БНТ поставя някои въпроси...
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron