начало

От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури

Търся материали за държавен изпит по ГПН

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали


Търся материали за държавен изпит по ГПН

Мнениеот vaniagenadieva » 04 Фев 2019, 22:22

Здравейте, търся подходящи материали за добра подготовка за държавен изпит по гражданско-правни науки. Дали някой има лекции в аудио вариант ?
vaniagenadieva
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Фев 2019, 15:39

Re: Търся материали за държавен изпит по ГПН

Мнениеот Melly » 05 Фев 2019, 03:29

vaniagenadieva написа:Здравейте, търся подходящи материали за добра подготовка за държавен изпит по гражданско-правни науки. Дали някой има лекции в аудио вариант ?


Здравей, vaniagenadieva,

Ще си позволя да дам няколко насоки, които да са ти жалони в подготовката за държавния изпит по ГПН:
1. Трябва да си изясниш разликата между материалното право, чиято защита се търси (това са всички нормативни актове по клонове - ЗЗД, ЗС, СК, ЗНасл., ЗСПЗЗ, ЗКИР, ЗУТ и др) и процесуалното право - всички норми от ГПК, като се започне от основните начала, наличие/липса на процесуални предпоставки за водене на редовен процес, хипотези за изменение на иска, изясняване понятието "преклузия " за упражняване на права (включва възражения - право погасяващи и право изменящи спорното материално право,право на задържане или за прихващане, давност (придобивна при спор за материално право, или правопогасяващи при договорното право).
1.1 По материята на договорното право: Преговор на следните определения и понятия - що е договор, изпълнение/неизпълнение на поети с него задължения, действителност/недействителност - хипотезите на чл.26 ЗЗД, относителна недействителност - Павлов иск, неоснователно обогатяване - хипотезите на чл.55-59 ЗЗД, непозволено увреждане - деликт от гражданско правен аспект,
1.2 По материята от ЗС: най-често възникват спорове относно недвижими имоти (вещ). Тук е необходимо да бъде изяснен право пораждащия юридически факт - от сделки: покупка, дарение, договор за издръжка и гледане, завещания. Тук настъпват усложнения - преплитане на факти с правно значение от различни области от обективното право - ЗС, СК, ЗН, - (ЗС) владение - това е факт, а не имуществено право, придобиване и изгубване право на собственост, (ЗН) наследниците по закон - чл.5-10, наследствена трансмисия, запазена и разполагаема част от наследството, последващ съпруг, завещание - акт на разпореждане с имущество за след смъртта в полза на конкретно лице.
1.3 По материята на СК - имуществени отношения, уреждани и в предходни семейни кодекси. Може да преговорите и хипотези за прекратяване на брачната връзка, а оттам и въпроси за родителските права на бившите съпрузи. В новия СК е въведен нов институт - брачният договор.
1.4 ЗСПЗЗ - урежда материята на земеделската реституция.
1.5 ЗКИР - кои са обектите на кадастъра и т.н. Важно! - кадастралната карта не създава собственост върху имота.
1.6 ЗУТ - териториално устройствен закон. Важно - кога една регулация на имот е приложена - въпрос относим към правата върху този имот.

Това е по отношение теорията. И то не претендирам да съм изчерпателна.
За казусите:
Има нещо много важно, но пропускащо се и от колеги с опит - Когато се решава казус, винаги си припомняйте основополагащото действие на нормите по време, място и спрямо лицата!!! Повечето уловки в условието на казуса се базират на този принцип.

Добронамерен съвет:
Лекции на този етап на подготовката са безпредметни. На държавния изпит всеки дипломиран юрист следва да покаже минимален обем знания, които да изложи по собствен начин на изразяване и убедително. Спокойствие и запазване на самообладание пред изпитващия колега е повече от наложително.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7843
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Търся материали за държавен изпит по ГПН

Мнениеот vaniagenadieva » 05 Фев 2019, 17:50

Здравей Melly, много ти благодаря за добронамерения съвет но в моя случай лекциите са ми необходими за опресняване на материала тъй като аз съм семестриално завършила 2015 година, тогава взех държавния изпит по НПН а след това живота ми се преобърна и не успях да взема останалите два. Сега искам да се явя но има много изменения а други неща съм забравила.
vaniagenadieva
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Фев 2019, 15:39

Re: Търся материали за държавен изпит по ГПН

Мнениеот miko_pk » 12 Фев 2019, 11:32

За какво изобщо се занимаваш да отговаряш на бабички? Виж я, какви глупости ти наговори. Да си чел, да си писал, да си брисал- това са долни бабешки брътвежи!
Леля, скрий се някъде където няма хора, изкривила си се покрай института много жестоко. Ти нали накълва всичко навремето и сега много те е яд, че някой има мозък и върши нещо различно.
Днешната младеж желае аудио запис, мултимедия, аман от бездетните лели и импотентни юристи в тоя форум.
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 212
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Търся материали за държавен изпит по ГПН

Мнениеот vaniagenadieva » 12 Фев 2019, 17:18

И все пак има ли някой материали за ГПН ?
vaniagenadieva
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Фев 2019, 15:39


Назад към Лекции и материали


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 0 госта


cron