начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Нормално ли е АПИ да не могат да издадат финансов документ?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Нормално ли е АПИ да не могат да издадат финансов документ?

Мнениеот dakiss » 07 Фев 2019, 12:10

Нормално ли е АПИ да не могат да издадат финансов документ за плащане на винетка на фирма?
На гишето дори си пише, че не издават документ за разход на фирми. Все пак се признавало листчето в което е посочено плащането, но не е финансов документ, а още повече пък и изискването всички плащания да постъпват в НАП в реално време, явно не важи за тях?
Дори да допусна, че няма злоупотреби, заради които ще си сменяме пак касовите апарати, не може да се излъже системата за отчета на постъпилите пари, не е нормално за мен поне, агенция събираща милиарди да не може да издаде финансов документ на фирма?
Същото е и с други държавни фирми, които издават бележки, а не финансови документи.
Как да се въведе ред в малките фирми, след като в големите законите явно не важат?
Разбира се всичко посочено по-горе няма за цел да се обяснява нищо за самите винетки, каквито спекулации има в Интернет, а се дискутира само плащането и отчитането на събраните пари, които с нищо не се различават според счетоводителите от другите плащания.
Защо е нормално да има разлика когато си купуваш консумативи за офиса, а и други неща за фирмата, или дори баничка, а за плащане към държавни фирми закона да не важи и да се плаща без да се получи какъвто и да е валиден финансов документ. Не е нормално по премълчаване да се приеме за такъв една бележка, която няма връзка с изискванията по закон да е касова бележка, или фактура.
Ако нещо греша и не съм прав ... ще си посипя с пепел главата, след като ми се обясни :)
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30

Re: Нормално ли е АПИ да не могат да издадат финансов докуме

Мнениеот n_ikito » 07 Фев 2019, 12:38

Какъв фининсов документ издава обслужващата Ви банка за таксите които събира?
n_ikito
Потребител
 
Мнения: 982
Регистриран на: 31 Окт 2006, 19:33

Re: Нормално ли е АПИ да не могат да издадат финансов докуме

Мнениеот dakiss » 07 Фев 2019, 13:01

Това също е включено към неуредиците.
Явно законите все още куцат ....
За неиздаване на касова бележка, или друг финансов документ в момента на плащането, да се затварят обекти от НАП за 10 дни, да се налага солена глоба и в същото време да има такива, за които това да не важи.
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30

Re: Нормално ли е АПИ да не могат да издадат финансов докуме

Мнениеот dakiss » 13 Фев 2019, 18:53

Нека някой да ме поправи ако греша, но всяко плащане трябва да е със съответния документ в който са всички атрибути от фактурата според последните изисквания на закона, или да е издадена касова бележка.
Сега точно заради системи, които издават служебни бонове, а после накуп дават отчет и са със софтуер, със сървъри и прочие ще се сменят касовите апарати дори и на търговците с по един касов апарат, който е включен постоянно към НАП.
Не е нормално дори банките да не издават фискална бележка. Може да имат друга отчетност, но според закона се иска всяка продажба, или финансова операция да се отчита в реално време.
Всяко отклонение после ще доведе до нова смяна на касовите апарати, заради нЕкои тарикати.
То дори депутатите ни се изхитриха за това с мерките гласуването да е лично, а не да има дежурен да гласува, ЛУКОЙЛ също заобикаляха измервателните уреди, които отчитат в реално време и прочие - та народа ли няма да му намери цаката .... :D
Докато големите минават метър, и малките ще гледат същото. Минаха годините /УЖ/ на големите да не се търси сметка :D
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 госта


cron