начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

как да напиша искова молба

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: как да напиша искова молба

Мнениеот garnet2k » 14 Сеп 2018, 12:54

ykovachev написа:
garnet2k написа:Всъщност не виждам причина на сайта на съда да няма бланки по образец за основните елементарни неща, вкл. искова молба.

Исковата молба е основно, но не и елементарно НЕЩО :D
Ако щете, вЕрвайте ми.
А бланки на сайта на СРС има например.


Няма значение дали вярвам или не. Вашето мнение щеше да е в помощ, ако бяхте си направили труда да обясните защо не е елементарно нещо. По-горния пример е 100℅ идентичен със Шотландския, а той е елементарен.
garnet2k
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 07 Сеп 2009, 23:07

Re: как да напиша искова молба

Мнениеот ykovachev » 14 Сеп 2018, 13:23

Мерси за милата оценка на тема "полезност", трогнат съм просто.
Горен пример, шотландски пример.... нещо не разбрах в тая насока, ама то сигурно, щото съм леко разсеян :D
Защо ИМ не е елементарно нещо е доста дълга тема за обяснение във форум, поради което не се чувствам длъжен, дори спрямо такъв мил участник като Вас, да я развивам, но да дам подсказка.
Ако беше просто нещо, уредбата на гражданския исков процес в ГПК нямаше да обхваща от чл. 103 до чл. 388 включително. Дори на база бакалски сметки е малко смущаващо като обем текстове. И ако се зачетете, ще видите колко неща трябва да направят страните, по-специално ищецът и кога точно, тия разпоредби далеч не касаят само съда, зловещите лица и публиката в съдебната зала. Това ще рече, че калпавата атака спрямо насрещната страна може да има неблагоприятни последици и поради туй подготовката на ИМ трябва да се съобрази както с един куп условия от ГПК, така и с конкретните факти по повдигнатия спор. Някои факти например, изглеждащи маловажни на ищеца, вземат, че се оказват ключови за успешно провеждане на делото и обратното. Който може сам да си ги прецени, да действа.
За спорта и на доброволчески начала - достатъчно е.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: как да напиша искова молба

Мнениеот tochotocho » 05 Фев 2019, 19:49

Докога ще е тая дивотия МОЛБА, Значи ти МОЛИШ, не че ти е право. Моля те чичко .... Възприе се НЕ МОЛБА, а ЗАЯВЛЕНИЕ. ВЯРНО ЛИ ,че съдебната система ИЗОСТАВА- ИСКОВА МОЛБА- хем искаш нещо ,но го МОЛИШ !Какво би станоло ако предявената си претенция е озаглавя ИЗИСКВАМ от съответния съд ... или НАСТОЯВАМ съответния съд , ВЪЗЛАГАМ на ... и т.н. и си плащам държ.такса !!! НО НЕ МОЛЯ СЪДА. МОЛБАТА ОЗНАЧАВА,... моли се на Бога ! т.е. Съда.!!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: как да напиша искова молба

Мнениеот jzschrstsprstr » 05 Фев 2019, 20:10

Вие може да си знаете, че сте правоимащ, но съдът това не го знае при подаването на исковата молба. А може и само да си мислите, че имате право, а да се окаже, че нямате.
jzschrstsprstr
Потребител
 
Мнения: 114
Регистриран на: 01 Мар 2011, 19:56

Re: как да напиша искова молба

Мнениеот gridiron » 05 Фев 2019, 22:09

Да им се молиш е от "тоталитарния режим "Нали се имат за богове Ако беше безплатено, е редно да го помолиш Все едно да молиш майстор да свърши нещо срещу заплащане Ако се напише искане, може и да мине
gridiron
Потребител
 
Мнения: 290
Регистриран на: 10 Ное 2013, 21:28

Re: как да напиша искова молба

Мнениеот lawchoice » 06 Фев 2019, 00:32

Без значение е как ще го наречеш, ако това което си подал в съда е празно откъм съдържание. В подобна хипотеза не можеш да разчиташ, че внесената ДТ може да придаде основание на претенцията ти. Не за друго, ами защото предназначението на тази такса е съвсем различно.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 892
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: как да напиша искова молба

Мнениеот gridiron » 06 Фев 2019, 01:44

С издънките си съдиите изгубиха авторитет Познавам хора които се подписват без уважение Защо? Защото уважението се печели
gridiron
Потребител
 
Мнения: 290
Регистриран на: 10 Ное 2013, 21:28

Re: как да напиша искова молба

Мнениеот lawchoice » 06 Фев 2019, 16:36

Отново обобщаваш! Ако може да се говори за някаква обща вина на съдебната власт, то тя следва да се търси в поведението на ВСС, чиито състави през годините чрез поведението си - да замитат под килима реалните проблеми на системата, разчитаха че те ще се разрешат от само себе си. Това не само не се случи, но създаде както напрежение вътре в системата, така и капсулира и отдалечи съдебната власт от останалата част на обществото. Но тези неща трудно могат да се предвидят овреме. Особено от хора, твърде заети с това да демонстрират "юрболешката" кой е по-по-най. Но ние все още се учим, тъй като пренасянето на демократичните ценности и принципи от книгите в живота на едно общество изисква да бъде извървян далеч по-дълъг път от този, които се преминали досега.

Важното е да бъдат създадени максимално обективни критерии за отсяване на житото от плявата. Далеч съм от мисълта да твърдя, че всичко в системата е цветя и рози. Разбира се, че има черни овце, както това е така и за всяка друга област от живота на нашето общество. За разлика от математиката обаче, в живота минус по минус не дава плюс. С други думи, отстраняването на нарушение не може да стане чрез извършване на друго нарушение. Както съм ти казвал много пъти, има механизми за търсене на лична отговорност /дисциплинарна или наказателна/ от всеки провинил се магистрат. Съвсем отделен е въпросът дали данните при всеки конкретен случай са достатъчни за нейното ангажиране.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 892
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: как да напиша искова молба

Мнениеот gridiron » 06 Фев 2019, 18:58

Да , сетих се как една съдийка ми се скара ,че и ползвам течният сапун Можех ли да предположа ,че си го носи от вкъщи както и тоалетната хартия Добре ,ама не си го изкарвайте на простлюдието
gridiron
Потребител
 
Мнения: 290
Регистриран на: 10 Ное 2013, 21:28

Re: как да напиша искова молба

Мнениеот lawchoice » 07 Фев 2019, 00:30

gridiron написа:Да , сетих се как една съдийка ми се скара ,че и ползвам течният сапун Можех ли да предположа ,че си го носи от вкъщи както и тоалетната хартия Добре ,ама не си го изкарвайте на простлюдието


Примерът, който си дал разкрива какво е отношението ти към зачитането правата на другите, включително и възможността те да упражняват правото си на собственост върху движими вещи, което е абсолютно право. Кой си ти, че да се разпореждаш с чужди движими вещи? Ти ще позволиш ли на другиго да стори това с твоите вещи - едва ли ако се съди по поведението ти във форума.

Абе, имате претенции да се борите за справедливост, ама такава каквато вас ви устройва. Та, обясни ми, по какво се различаваш от тези срещу които плюеш?
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 892
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Предишна

Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron