начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

Покупка на имот с акт 16 без да е отделен в нотариален акт

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Покупка на имот с акт 16 без да е отделен в нотариален акт

Мнениеот 4okuto » 01 Фев 2019, 13:03

Здравейте! Казусът е следният. Искаме да закупим апартамент в жилищен комплекс с разрешение за ползване. Пожелахме представяне на копие от нотариален акт за конкретния имот, но в случая инвеститорите ни предоставиха копие от нотариален акт на цялата сграда и казаха, че отделянето и изготвянето на нотариален акт на отделните апартаменти се прави след сключване на предварителен договор. Сградата е ипотекирана към банка, но уверяват, че всички тежести за конктретния обект ще отпаднат след сключването на сделката. Това нормално ли е и има ли за какво да се притесняваме? Благодаря предварително!
4okuto
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Окт 2014, 18:07

Re: Покупка на имот с акт 16 без да е отделен в нотариален а

Мнениеот miko_pk » 01 Фев 2019, 14:40

Земята е по-важно дали е ипотекирана ведно с бъдещото строителство или само сградата, след акт 14. В първата хипотеза имаш драма, във втората нямаш- ще се заличи частично ипотеката за конкретния обект, като ангажимент за това ще получиш от банката кредитор към датата на покупката.
Говориш за инвеститор- строител, който щом има все пак някакъв нотариален акт за сградата, това несъмнено е акт за суперфиция. В него обаче може да не са посочени всички обекти на правото на строеж, а да е записана сградата общо със ЗП и РЗП по строително разрешение и архитектурен проект.
Всъщност, аз да не съм ти брокер, че ти обяснявам всичко това? Я се засрами, безсрамнико и не подпитвай насам-натам за щяло и нещяло. Поеми отговорността на своя избор и търси гарес на това "чучулу", дето му плащаш да ти е брокер.
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 211
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Покупка на имот с акт 16 без да е отделен в нотариален а

Мнениеот doudoned » 12 Фев 2019, 18:05

Ами това му е казал брокера, но човекът не вярва и пита "насам-натам". Няма лошо, за всички, които са се консултирали с Гугъл и искат второ мнение, препоръчвам Яхууу. А иначе всички нови сгради са така, даже ако не е суперфиция, а дружеството строи в собствена земя, може изобщо да няма какъвто и да е нот. акт за новата сграда, а само разрешение за строеж, инвестиционен проект и удостоверение за въвеждане в експлоатация. Точния имот, който се продава се индивидуализира по проекта /заедно с екзекутивите към него/ - номер, площ, съседи. Ако за района има одобрена кадастрална карта може да изисквате схема на конкретния имот от АГКК, както и дан.оценка - задължителна винаги.
doudoned
Младши потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 21 Сеп 2001, 10:04


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron