начало

КС обяви за противоконституционен разследващия главния прокурор КС обяви за противоконституционен разследващия главния прокурор

Лиценз на физическо лице

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Лиценз на физическо лице

Мнениеот smith7 » 22 Яну 2019, 13:20

Дали има проблем или по-скоро дали може да мине за легитимна такава ситуация - някакво помещение наето или собственост на фирма и компютър, на който софтуерът е лицензиран на физическо лице, а не на фирмата? Физическото лице е собственик на фирмата или поне с трудов договор. Една проверка може ли да претендира, защо лицензът не е на юридическото лице, ако компютърът е служебен?
smith7
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 12 Яну 2019, 00:39

Re: Лиценз на физическо лице

Мнениеот kociboss » 29 Сеп 2019, 22:39

Ако става въпрос за Windows (най-често за това се пита):

Проверката ще провери дали имате Genuine License. След като е във офис/магазин трябва да е бизнес версия на Windows: Professional, Enterprise. Чия собственост е - на физическо или юридическо лице няма значение. Вие като физическо лице можете да сте на свободна професия и без да сте собственик/управител на юридическо лице - това не означава, че не можете да ползвате Windows Business продукти защото сте физическо лице.

В краен случай от Microsoft не могат да проверяват точно каква дейност извършвате от този компютър а дали е "For Commercial or Personal use" - следователно не могат да изискват от вас да работите като физическо или юридическо лице спрямо лиценза на Windows-а :)

Логиката е същата за другите софтуерни продукти, но имайте предвид, че повечето слагат и максимален брой потребители за лиценз. Не може цялата фирма да използва един компютър с лиценз за 1 потребител като предлагат корпоративно решение...
kociboss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 02 Окт 2017, 14:50
Местоположение: София


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron