начало
Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му

Придобиване на земеделски имот по давност.

Казуси за недвижими имоти


Придобиване на земеделски имот по давност.

Мнениеот men79 » 21 Яну 2019, 11:57

Ситуацията е следната....Става въпрос за имот (ливада), който моите родители са ползвали (поддържали чрез косене) в продължение на около 20 години. Имота е наследствен...баба ми го получава (на думи, чрез теглене на жребий...на теб ти даваме тази ливада - без документ) от другите двама нейни братя. И така нашите го обработват около двадесет години и цялото село, където се намира имота знае, че е наш. Всичко е наред до момента , в който нашите искат да го продават и трябва да се събират подписите на наследниците на двамата братя на баба ми(починали и двамата). Оказва се, че един от братята на баба ми е прехвърлил земите на негово име ( не са на името на бащата на баба ми и братята и) и отказва да подпише и предявява претенции, че е собственик (не в съда - само а думи).
Въпроса ми е , може ли да се придобие по давност този имот????
men79
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 09 Апр 2011, 17:56

Re: Придобиване на земеделски имот по давност.

Мнениеот kalahan2008 » 21 Яну 2019, 15:25

"За да придобие по давност правото на собственост върху чуждите идеални части, съсобственикът, който не е техен владелец, следва да превърне с едностранни действия държането им във владение. Тези действия трябва да са от такъв характер, че с тях по явен и недвусмислен начин да се показва отричане владението на останалите съсобственици. Това е т.нар преобръщане на владението /interversio possessionis/, при което съсобственикът съвладелец се превръща в съсобственик владелец. Ако се позовава на придобивна давност, той трябва да докаже при спор за собственост, че е извършил действия, с които е престанал да държи идеалните части от вещта за другите съсобственици и е започнал да ги държи за себе си с намерение да ги свои, като тези действия са доведени до знанието на останалите съсобственици. Завладяването частите на останалите и промяната по начало трябва да се манифестира пред тях и осъществи чрез действия, отблъскващи владението им и установяващи своене, освен ако това е обективно невъзможно. Във всеки отделен случай всички тези обстоятелства трябва да бъдат доказани. Последващо манифестиране промяна в намерението не е необходимо и когато упражняването на фактическата власт е започнало от един от съсобствениците с намерението да държи целия имот като свой и той е станал владелец на идеалните части на останалите."
http://www.vks.bg/vks_p10_167.htm
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4173
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron