начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Мнениеот vaproszaosigurovki » 04 Яну 2019, 16:21

Здравейте,

Наскоро си взех ПИК код от НАП и видях, че имам невнесени осигуровки. Става дума за период от 18 месеца, през които съм работила (фигурират в трудовата ми книжка), но осигуровките за периода не са внесени. Периода е между 2008 и 2010 година.

Фирмата вече е фалирала. Аз напуснах малко преди да обявят фалит, и ме увериха, че няма нужда да се притеснявам за невнесените осигуровки, държавата щяла да си ги вземе. Факта е че в справката от НАП виждам, че не съм осигурявана за периода.

Въпросът ми е как да подходя? Вече посетих няколко агенции, но само ме прехвърлят от една на друга, и ми казват че не е тяхна отговорност.

Ако няма стандартна процедура и трябва да наема адвокат, ще съм благодарна, ако можете да ми препоръчате такъв в град Русе.
vaproszaosigurovki
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Яну 2019, 16:13

Re: Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Мнениеот vaskovasko » 04 Яну 2019, 17:08

Здравейте, информацията която давате е неправилна или неточна. След като сте работила и периода фигурира в трудовата Ви книжка /съответно стажа е заверен/ не следва да имате притеснения. Няма начин с вашия ПИК да проверите фирмата дали ви е внесла осигуровки. Нито ви е в правата, нито в задълженията. По-вероятно е да не са Ви подадени декларации образец 1 и затова да липсва информация за осигуряването. Във вашия случай е добре счетоводител да погледне нещата, адвокат има смисъл да ангажирате ако се наложи да доказвате стаж по съдебен ред, в което се съмнявам. Може да се даде по-точен отговор на въпроса ви ако дадете име и ЕИК /БУЛСТАТ/ на фирмата, в която сте работили, защото вие може да си мислите че фирмата е фалирала, а пък нещата да не стоят точно така. Също така кажете имате ли екземпляр от трудовия си договор, заверено копие от уведомлението с което се регистрира в НАП и справката за регистрация на договора в НАП, както и заповед за прекратяване на трудовото ви правоотношение.
vaskovasko
Потребител
 
Мнения: 160
Регистриран на: 24 Мар 2010, 00:37

Re: Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Мнениеот vaproszaosigurovki » 05 Яну 2019, 00:52

Благодаря Ви за отговора!

Притеснява ме, че въпросната година и половина не се зачита за трудовия ми стаж. От НОИ ми сметнаха стажа за обезщетение про безработица и въпросните година и половина липсваха.

Извинявам се ако информацията е неточна, ако ме насочите точно какво ви интересува, с радост ще ви предоставя нужната информация.

По същество - прикачам сника от справката в НАП. Справката се казва "СПРАВКА ЗА ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ ПО ДАННИ ОТ ДЕКЛАРАЦИИ ОТ НАРЕДБА Н-8"
Изображение

В предишния пост бях объркала датите - както виждате от таблицата след октомври 2004 имам внесени осигуровки чак през 2006. След 2006 за всеки месец през който съм работила фигурира ред в таблицата.

Попитахте за статуса на фирмата - ЕИК номера и фигурира в справката по-горе (117044970), проверих в търговския регистър (brra.bg) и там фирмата фигурира като "Заличен търговец", може да се види в делото кога е обявила фалит и тн.

Относно документите за които попитахте - имам екземпляр от трудовия договор и от заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения, имам и издадено УП-2. Не мисля, че съм получвала копие от уведомлението за регистриране в НАП или справка за регистрацията на договора в НАП. Пазя си всички документи, такива не намирам. За сметка на това в електронния регистър на НАП имат справка за състоянието на договорите - ето ги договорите ми с въпросната фирма:
Изображение

(ето и и линк към снимка от справката за договорите, понеже във форума отрязва последните колони: https://i.imgur.com/weVTs8a.png)
vaproszaosigurovki
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Яну 2019, 16:13

Re: Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Мнениеот vaskovasko » 08 Яну 2019, 13:04

Здравейте, това вече е достатъчно информация. Трябва да отидете в ТП на НОИ РУСЕ, отдел Осигурителен архив с копия от трудовата книжка и трудовите договори и да подадете заявление за издаване на удостоверение за осигурителен стаж по чл.32 от инструкция № 5... - там знаят. Синдикът на дружеството е предал ведомостите и цялата документация там. В 30-дневен срок НОИ правят проверка и Ви издават удостоверението. Ако не фигурирате във ведомостите за посочения от вас период или такива липсват се иска друго удостоверение, което да послужи за завеждане на дело за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен път. Там вече ще Ви е необходим адвокат.
vaskovasko
Потребител
 
Мнения: 160
Регистриран на: 24 Мар 2010, 00:37

Re: Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Мнениеот vaproszaosigurovki » 09 Яну 2019, 00:01

Благодаря за насоките!

Ще напиша в темата как са се развили нещата, надявам се да помогне на други в сходна ситуация.
vaproszaosigurovki
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Яну 2019, 16:13


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron