начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Мнениеот vaproszaosigurovki » 04 Яну 2019, 16:21

Здравейте,

Наскоро си взех ПИК код от НАП и видях, че имам невнесени осигуровки. Става дума за период от 18 месеца, през които съм работила (фигурират в трудовата ми книжка), но осигуровките за периода не са внесени. Периода е между 2008 и 2010 година.

Фирмата вече е фалирала. Аз напуснах малко преди да обявят фалит, и ме увериха, че няма нужда да се притеснявам за невнесените осигуровки, държавата щяла да си ги вземе. Факта е че в справката от НАП виждам, че не съм осигурявана за периода.

Въпросът ми е как да подходя? Вече посетих няколко агенции, но само ме прехвърлят от една на друга, и ми казват че не е тяхна отговорност.

Ако няма стандартна процедура и трябва да наема адвокат, ще съм благодарна, ако можете да ми препоръчате такъв в град Русе.
vaproszaosigurovki
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Яну 2019, 16:13

Re: Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Мнениеот vaskovasko » 04 Яну 2019, 17:08

Здравейте, информацията която давате е неправилна или неточна. След като сте работила и периода фигурира в трудовата Ви книжка /съответно стажа е заверен/ не следва да имате притеснения. Няма начин с вашия ПИК да проверите фирмата дали ви е внесла осигуровки. Нито ви е в правата, нито в задълженията. По-вероятно е да не са Ви подадени декларации образец 1 и затова да липсва информация за осигуряването. Във вашия случай е добре счетоводител да погледне нещата, адвокат има смисъл да ангажирате ако се наложи да доказвате стаж по съдебен ред, в което се съмнявам. Може да се даде по-точен отговор на въпроса ви ако дадете име и ЕИК /БУЛСТАТ/ на фирмата, в която сте работили, защото вие може да си мислите че фирмата е фалирала, а пък нещата да не стоят точно така. Също така кажете имате ли екземпляр от трудовия си договор, заверено копие от уведомлението с което се регистрира в НАП и справката за регистрация на договора в НАП, както и заповед за прекратяване на трудовото ви правоотношение.
vaskovasko
Потребител
 
Мнения: 160
Регистриран на: 24 Мар 2010, 00:37

Re: Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Мнениеот vaproszaosigurovki » 05 Яну 2019, 00:52

Благодаря Ви за отговора!

Притеснява ме, че въпросната година и половина не се зачита за трудовия ми стаж. От НОИ ми сметнаха стажа за обезщетение про безработица и въпросните година и половина липсваха.

Извинявам се ако информацията е неточна, ако ме насочите точно какво ви интересува, с радост ще ви предоставя нужната информация.

По същество - прикачам сника от справката в НАП. Справката се казва "СПРАВКА ЗА ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ ПО ДАННИ ОТ ДЕКЛАРАЦИИ ОТ НАРЕДБА Н-8"
Изображение

В предишния пост бях объркала датите - както виждате от таблицата след октомври 2004 имам внесени осигуровки чак през 2006. След 2006 за всеки месец през който съм работила фигурира ред в таблицата.

Попитахте за статуса на фирмата - ЕИК номера и фигурира в справката по-горе (117044970), проверих в търговския регистър (brra.bg) и там фирмата фигурира като "Заличен търговец", може да се види в делото кога е обявила фалит и тн.

Относно документите за които попитахте - имам екземпляр от трудовия договор и от заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения, имам и издадено УП-2. Не мисля, че съм получвала копие от уведомлението за регистриране в НАП или справка за регистрацията на договора в НАП. Пазя си всички документи, такива не намирам. За сметка на това в електронния регистър на НАП имат справка за състоянието на договорите - ето ги договорите ми с въпросната фирма:
Изображение

(ето и и линк към снимка от справката за договорите, понеже във форума отрязва последните колони: https://i.imgur.com/weVTs8a.png)
vaproszaosigurovki
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Яну 2019, 16:13

Re: Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Мнениеот vaskovasko » 08 Яну 2019, 13:04

Здравейте, това вече е достатъчно информация. Трябва да отидете в ТП на НОИ РУСЕ, отдел Осигурителен архив с копия от трудовата книжка и трудовите договори и да подадете заявление за издаване на удостоверение за осигурителен стаж по чл.32 от инструкция № 5... - там знаят. Синдикът на дружеството е предал ведомостите и цялата документация там. В 30-дневен срок НОИ правят проверка и Ви издават удостоверението. Ако не фигурирате във ведомостите за посочения от вас период или такива липсват се иска друго удостоверение, което да послужи за завеждане на дело за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен път. Там вече ще Ви е необходим адвокат.
vaskovasko
Потребител
 
Мнения: 160
Регистриран на: 24 Мар 2010, 00:37

Re: Невнесени осигуровки от фалирал работодател

Мнениеот vaproszaosigurovki » 09 Яну 2019, 00:01

Благодаря за насоките!

Ще напиша в темата как са се развили нещата, надявам се да помогне на други в сходна ситуация.
vaproszaosigurovki
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Яну 2019, 16:13


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron