начало

1000 лв. глоба за кандидат за младши съдия, представил фалшиви препоръки от юристи пред ВСС 1000 лв. глоба за кандидат за младши съдия, представил фалшиви препоръки от юристи пред ВСС

коя е наи-безотговорната професия

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот tochotocho » 16 Ное 2018, 21:38

Коя - напр. СЪДИЯ от първа инстанция напр. СРС , следва СГС и т.н. Няма отговорност ако първо инст. е решило погрешно. Има .Второ и т.н.
За адвоката е същото- плащате адв.хонорар и съдът решава. Няма как да се договориш - ще платя след положително решение!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот lawchoice » 16 Ное 2018, 22:07

Не знам коя е най-безотговорната професия. Но определено това да "хейтваш" всичко и всеки без да държиш сметка за конкретната фактология несъмнено е безотговорно поведение, което не заслужава внимание.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 732
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Ное 2018, 02:02

Като говорим за качества, нека говорим за смелост.
Адвокатите не се закачат, дори и да Ви сърби, чешете се, ама не на това място.

Аз, какво като адвокат, като Вие сте шлюпнали работата сами.

Адвоката му се плаща и почва да се плюнчи
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот teogeo » 18 Ное 2018, 10:41

tochotocho написа:Коя - напр. СЪДИЯ от първа инстанция напр. СРС , следва СГС и т.н. Няма отговорност ако първо инст. е решило погрешно. Има .Второ и т.н.
За адвоката е същото- плащате адв.хонорар и съдът решава. Няма как да се договориш - ще платя след положително решение!


Адвокатът дължи усилия, а не резултат. При много други професии също е така. При лекарите, например.
Когато отидете на операция, нямате договорка, че ще платите след като/ако се събудите.

Не се сърдете, но не сте дорасъл за такива обяснения. Все пак, аз да опитам... за себе си.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1525
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Ное 2018, 12:20

Адвокатската професия е една от най-мъчните. Съдийската е също трудна, макар да имат и един вид материална обезпеченост. Резултативен хонорар при адвокатите - някак може. Резултативно поведение при съдиите - не.
Има дисциплина "Съдебна статистика", впрочем тя е вече може би слята с "Информационно право", на Вихър Кискинов, не следя този отрасъл. Има статистика за делата - но колегите (в кавички - защото са обикновени Гоголеви чиновници), във ВСС не умеят да вникнат, че не качеството и количеството - а съвсем други неща са важни за един съдия.

Съдията е стожер. Лидер. Но - не може да се разчита един съдия да бъде гонен за производителност.
Трябва да се даде максимална, неограничена - всеобхватна и изобщо - да се даде максимална власт на съдиите, а не да се позволява окарикатуряването им.

Знаете ли какво е съдия да си примерно в САЩ.

А защо не разрешават снимки с видео в съд, изобщо фотоапарати. Нали сте виждали как на наброски с пастел или гвашени или молив, тоест ескизи, отразяват съдебните заседания по делата.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот lawchoice » 19 Ное 2018, 22:14

Като адвокат следва да знаеш, че двама души могат да гледат едно и също, но да виждат съвсем различни неща. За първи път, не съм в състояние да вникна зад буквите и да разбера истинската ти позиция по коментирания от теб въпрос. Ако имаш въпроси, отправи ги писмено на адрес: гр.София, ул."Екзарх Йосиф" № 12, понеже едва ли ще получиш отговор тук. Не за друго, ами защото "колегите" ти от ВСС са достатъчно ангажирани, за да анализират в пълнота двусмисленото ти изявление, и да получиш отговор тук.

П.П. Добре би било всеки да се погрижи за своята си къщичка /както беше казал някой/, а не да гледа в паницата на другия...
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 732
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот jzschrstsprstr » 19 Ное 2018, 23:09

На съдиите едва ли, но на адвокат отговорността могат да му я потърсят, така да се каже *къх-къх*, даже и да си е свършил работата.

А иначе отговорността има принципно и едно друго измерение, на усещане. Някои сами си я носят (в потенция, дет' се вика), на тях няма нужда и да им се търси. Като съвестта един вид.
Може и да не съм съгласен с това, което казваш, но докато Волтер е мъртъв ще защитавам правото ти да го казваш.
jzschrstsprstr
Младши потребител
 
Мнения: 86
Регистриран на: 01 Мар 2011, 19:56

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот kalahan2008 » 21 Ное 2018, 04:38

Закон за адвокатурата:
Чл. 51. За всяко виновно неизпълнение на задълженията си по този закон, по Етичния кодекс на адвоката и наредбите на Висшия адвокатски съвет, адвокатът или адвокатът от Европейския съюз отговаря за причинените на клиента вреди.

ЗЧСИ:
Чл. 74. Частният съдебен изпълнител отговаря за вредите, които неправомерно е причинил при изпълнение на своята дейност.

ЗННД:
Чл. 73. (1) Нотариусът носи имуществена отговорност за вредите, причинени от виновно неизпълнение на неговите задължения, съгласно Закона за задълженията и договорите, но не повече от удостоверения материален интерес.

Търговски закон:
Чл. 663. (3) Синдикът дължи на длъжника и на кредиторите обезщетение за виновно причинените вреди при осъществяване на правомощията си.

ДОПК:
Чл. 17. (6) Задължените лица имат право на обезщетение за вредите, причинени им от незаконни актове, действия или бездействия на органи по приходите и публичните изпълнители при или по повод изпълнение на дейността им. Отговорността се реализира по реда, предвиден в Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани.

Конституция:
Чл.132. При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер.

http://legalworld.bg/53844.za-individua ... espch.html
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3659
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот tochotocho » 26 Дек 2018, 19:18

Аз съм проектант-строителен инженер. Ако подпорната стена, язовирната и т.н се срути директно отговарям. Няма ВТОРА и т.н. инстанция Съдията от ПЪРВО инстан. съд дава погрешно решение , с какво отговаря!
Адвокатът, не решавам аз! добре! ако си ме защитил добре ще спечеля делото-. Ако го загубя, кей файда от теб. Плащам ти 50% и при успех останалите.
Добре ,моя проект е лош, срути се стената. И какво , вземете си друг проектант и си изградете отново стената. Както е в съда. Втора, трета и пр. интранции! Елементарно Уотсън !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Дек 2018, 19:53

Некадърен (не казвам неграмотен) адвокат - може да те провали.
Но Вие забравяте превенцията - както е в медицината - ходи си с шал и ръкавици - няма настинка.

Пари се дават само на обезпечение. Даже има и други подробности. Наследствен имот веднага се прави право на ползване на тежест спрямо Ваше доверено лице - така при една делба се получава "перпетуум мобиле".

Друго какво - аз се прехранвам на практика с грешките на другите - решавате да направите грешка и после аз или колегата да търчи със спринцовката. Така храните паразити като ЧСИ, нотариуси и съдии, които - са на бюджет. Един мой клиент - Бехар, той е известен икономист, ми каза (когато ме препоръчаха за консултация при него), та гледахме се умно няколко минути и той се засмя: "Виж какво от своя баща знам - да не ползвам услугите на адвокат, а да си водя нещата така - че да няма нужда". Ставаше въпрос за един спор с негова леля.

Адвокатстването е изкуство, там има разни методи за хипноза, за баланс и много, други тънкости. Но - без пари не става. Най-малкото има такси за съд, има заобиколни пътища, например - вместо дело - чрез администрацията. Дело да не се завежда - това е тежка артилерия - има и снайперистки методи - доста неща.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron