начало

КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги

Има ли смисъл да се завежда дело по следният казус

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Има ли смисъл да се завежда дело по следният казус

Мнениеот thecore77 » 15 Дек 2018, 15:13

Здравейте,
надявам се да получа някакво мнение по въпроса дали Има смисъл да се завежда дело по следният казус:

Преди няколко месеца през Август с един познат се договорихме устно да му изработя едно уеб базирано приложение за сумата от .. лв. В последствие му предложих да го минем през фирмите си поне той да си ги отчете като разход и за да започна работа по проекта той ми преведе от неговата фирмена сметка в моята една част от сумата по договора. Забравих да спомена че след като решихме да е през фирма плащането аз съставих договор който му изпратих по вайбър и след като го е прочел ми преведе капарото. НО ДОГОВОРА така и остана НЕПОДПИСАН от никого.. В договор бе описано всичко което сме си говорили. Свидетели на разговора няма. Във фактурата като основание съм написал Изработка на софтуер по договор. Не е упоменато че е авансово плащане.

Работата трябваше да бъде свършена в срок до 4 месеца съгласно договора.
Аз свърших проекта и от няколко седмици се опитвам да предизвикам среща за да му го предам и да си получа парите но той отказва да се срещнем и постоянно намира поводи да се извини.

Работата е ясна, няма намерение да плаща и въпросът ми е мога ли да заведа дело, какви са шансовете за мен да го спечеля?

Благодаря в адванс за информацията и компетентното Ви мнение!
thecore77
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Мар 2018, 07:19

Re: Има ли смисъл да се завежда дело по следният казус

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Дек 2018, 16:48

Откровено казано - при тази статична (неподвижна ситуация) нямате ходове. Трябва да го предизвикате - ако мислите, че си струва.
Един дружески съвет - не ползвайте съд, адвокати и тем подобни - просто го знам от един наш съгражданин-българин (Бехар се казва) - "Моят баща - старият Бехар, ме съветваше така да си управлявам финансите, имотите, въобще живота, че никога да не прибягвам до адвокат". Касаеше се до спор между лелята на Бехар и самият Бехар - младши (той е професор впрочем). Та този Бехар - просто ми се усмихна от нивото на възрастта си и така.

Преценете дали си струва - съвети аз мога да дам (адвокат съм), мога да го накарам да плати, но - може и да не стане.

Другото име на капарото в юридическият жаргон един вид е "Пишманлък" (идва естествено от пишман - несериозен човек, поне за момента). Задръжте капарото и така. Насила договор няма как да сключите - не знам - дали не Ви е важно като сфера. Тоест - да направите пробив или каквото и да е. Аз лично освен адвокат съм и микро-предприемач и никога не си позволявам дори и най-дребното отмятане - колкото-толкова, поет ангажимент - спазен.

По същество.

Ако се изпрати покана - моля да получите сумата по сключеният от нас договор - какъв ефект според Вас ще има - тоест приканвате го да върнете сумата, тоест на жаргон - "правите кука", за да клъвне. Според Вас ще клъвне ли. Това често се използва при имотните неща, обикновено "клъвват" и казват - ама аз еди-какво си - хоп - има вече някакво начало на у(или -о-)признаване на нещата. По скоро опризнаване на нещата. Най- хубаво е да имате контра летр (обратно писмо), напр. другата страна пише: "В отговор на имейлите ти - не желая да продължа проекта, но пожелавам всичко хубаво - подпис или просто изпращач от и-мейл". Тогава - следват разни събития, защото съдията ще почне да се усъмнява.

Клатене на клоните му е майката - с две-три думи.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4889
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Има ли смисъл да се завежда дело по следният казус

Мнениеот thecore77 » 15 Дек 2018, 17:08

Здравейте благодаря ви, за изчерпателния коментар. Идва ми и един друг въпрос - Ако реша да заведа дело срещу него има ли някакъв шанс съдията да отсъди да върна даже капарото/ авансовото плащане?
thecore77
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Мар 2018, 07:19

Re: Има ли смисъл да се завежда дело по следният казус

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Дек 2018, 19:58

Не виждам как ще отсъди съдията да върнете капарото, дори няма риск.

Но както е в спорта - трябва го извадите от равновесие - да сподели нещо по въпроса - съвсем с лесни маневри - няма нужда сложно.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4889
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron