начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и пародия

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Авг 2015, 22:09

Еми - не знам - бедните и богатите, ракурси - не знам кой е богат, кой е беден и така. На мен сега проблема ми е как да си ушия примерно лека тога, къде да си намеря курорт. Това също изморява. За бедните не ми пука - тъй като много ги познавам добре. Не знам как се става богат - но трудът е почтен занаят.
Младите адвокати трябва да са готови за много битки и да се бутат в дълбокото - независимо от някои провали.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот facepicture » 06 Окт 2015, 12:21

Колеги, записала съм се на обучението за адвокати и младши адвокати. Ако някой е ходил, нека каже дали си заслужава:) А и ще се радвам да обменим знания с колеги, които също са се записали :)
facepicture
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Фев 2014, 20:59

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот lanfear » 06 Окт 2015, 14:48

Аз ходих пролетта. Доволна съм, беше ми от полза, но го осъзнах чак на изпита. :)
lanfear
Потребител
 
Мнения: 182
Регистриран на: 15 Юли 2009, 09:40

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот facepicture » 06 Окт 2015, 14:53

Благодаря. И аз си мислех, че това ще е само в помощ - като преговор един вид.
facepicture
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Фев 2014, 20:59

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот alexander2005 » 09 Ное 2015, 10:30

Някой няма ли да сподели казусите, които се паднаха на адвокатския изпит вчера?
alexander2005
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 30 Сеп 2009, 15:34

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот paayla » 09 Ное 2015, 16:54

Ще се опитам да преразкажа гражданския казус.
Иванов и Димитрова са в граждански брак през 2001г. Някъде през 2008г.-2009г. сключват брачен договор и с влизането на новия СК отиват при нотариус. Нотариусът заверява подписите им. После те подават заявление да отбележат договора в акта за граждански брак и да го регистрират в АВ. В договора уговарят, че имуществото придобито по време на брака ще е лично и издръжката на децата ще е обща. През 2001г. те сключват договор за наем на жилище. През 2003г. подписват анекс, според който наемодателя им предоставя правото да пристроят постройка. последната ще бъде построена със средства на наемателите, а като се прекрати договора през 2006г. наемодателя ще им плати подобренията. Към края на 2003г. наемателите построяват постройката. През 2006г. Иванов и Димитрова остават в имота и продължават да си плащат наемната цена всеки месец, а наемодателя не се възпротивява. Към 2011г. Иванов тегли кредит и купувам жилище и го ипотекира, за да гарантира кредита. Декември 2011г. семейството се мести в новото жилище и понеже Борисов-наемодателя отказва да плати подобренията Димитрова завежда иск срещу него. В съда Борисов прави възражение за давност. Твърди, че от 2006г година са изтекли 5 години давност.
Въпроси:
Валиден ли е брачния договор? Формата, предвидена в СК за доказване или за действителност? Ако договора е недействителен то в какъв режим е семейството? Димитрова може ли сама да предяви иска си срещу Борисов? Давността изтекла ли е? Ако брачния договор беше валиден какво е неговото значине при положение, че с него се регламентира режим на разделност?
Сигурен съм, че имаше и други въпроси, но в момента не си ги спомням.
paayla
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 18 Дек 2009, 17:47
Местоположение: Sofia

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот facepicture » 21 Ное 2015, 15:12

Здравейте колеги, днес беше устния изпит и смело мога да си честитя:)))))

Явявам се на изпита за пръв път и не очаквах да го взема, поради грешна преценка в силите си явно :D Тъй като нямаше достатъчно информация за протичането на самия изпит и колегите тук се оказаха много недоброжелателни (с изключение на една колежка - която без да ме познава ми даде ценни съвети!), искам да споделя своите впечатления и по възможност да помогна на бъдещите кандидати.

На първо място - без ЧЕТЕНЕ не става. Явих се само със знания - без подкрепа под каквато и да е форма.

На второ място - по отношение на теста - задължително реших всички тестове от предишни години и каквито имах тестове по Облигационното, Наказателното, Административното и Гражданското право от студентските години.

За казуса - ходих на обучението на адвокати - струва 120лв -четиридневно обучение. Определено много помага - решават се казуси и то доста сложни. Но за конкретните казуси, които се паднаха нямаше полза - въобще не сме решавали подобен, а и казусите бяха с елементи на разсъждение. Иначе съм решила доста казуси от различни учебници.
За устния изпит днес - твърде е елементарен - според мен доста трудно ще скъсат някой. Трябва съвсем да не си чел.
И така успех на всички!
facepicture
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Фев 2014, 20:59

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот toni_g » 11 Окт 2016, 07:32

А някой явявал се последните години може ли да сподели, за казуса дават ли да се ползват принтирани НА?
toni_g
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 28 Юли 2015, 18:14

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот bernandito » 21 Сеп 2018, 09:30

Подготовка за адвокатския изпит:
https://www.bezplatno.net/%D0%BE%D0%B1% ... 02041.html
bernandito
Младши потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 25 Яну 2018, 10:43

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот bernandito » 16 Ное 2018, 08:47

Фейсбук страница, посветена на адвокатския изпит - статии, коментари и полезни съвети за всички кандидат-адвокати
https://www.facebook.com/%D0%90%D0%B4%D ... 228127771/
bernandito
Младши потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 25 Яну 2018, 10:43

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот u3mamhukaa » 09 Ное 2023, 11:59

Гледам , стара е темата ако не отговори никой ще пускам нова , белким некой каже нещо , но , по същество.

Гледах казусите и решенията на изпита 2023 г. Без да гледам , реших НК'то , ГП'то обаче винаги ми е било тегаво , може би защото не му обръщах внимание , щото бях решил че ще ставам прокурор в един , по-млад момент , когато не знаех че за да стане работата трябва да си кум , сват или на булката или младоженеца брат

Искам да попитам колеги какво ми трябва за да се подготвя. Не гоня срок , нямам "връзки" Някой , който се е справил аджеба , може ли да сподели от къде е чел , какво е правил , който има времето да посочи трудове, учебници , пособия и е такива неща. Дето се вика , няма да вземеш на някой "който наистина има нужда" мястото. Човек като прочете , като се подготви , все би трябвало да стане мама му стара. Реално , като погледнеш на нещата , по каналния ред , само това е постижимо. Другите "позиции" са утопии.
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
Аватар
u3mamhukaa
Потребител
 
Мнения: 244
Регистриран на: 03 Окт 2011, 09:48

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот bvoykov » 09 Ное 2023, 20:08

Аз като се явявах преди около 5 години на адвокатския го взех от първия път. От колеги, завършили по-рано от мен и имали възможността да се явят съответно преди мен на адвокатския, но неиздържали го, съм чувал подобни конспиративни теории как нарочно късали, ако те видят, че кандидатстваш за провинцията бля-бля. А то това противоречи на логиката, защото от София кандидатстват най-много и съответно дават най-много "жертви". Както и да е.
Мотото на изпита за мен на времето беше "тестът му е майката". Минеш ли го, казусът принципно не трябва да е проблем, ако си разумно учил и боравиш с основни правни понятия и не правиш груби грешки. За тестът най-добре се подготвяш, като си набавиш всички възможни тестове, които са давани през годините. Едно време ги публикуаваха в някаква рубрика на сайта на Висшия адвокатски съвет. По едно време, по моето време даже, ако трябва да бъда "по-екзактен", ги бяха публикували в сайта на центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев" (впрочем, там се провежда финалната трета устна част на изпита). Сега не знам къде ги държат, възможно е пак да са там. В електронната версия на списание "Адвокатски преглед" също ги качват в някои броеве, това списание мисля го има в сайта на Висшия адвокатски съвет или на центъра за обучение. Разровете се, трябва да ги има. Свалят се всички тестове, давани досега, и, ако не са променили методиката все още, се решават всички възможни въпроси. На практика е нещо като "изпита с листовките", когато караш курсове за книжка - като ги изрешиш всичките реално ще си се запознал с 80% от всички възможни варианти, които могат да ти се падат, защото имат тенденцията да дават едни и същи, ако не и сходни въпроси за всеки тест, за всяка сесия и така накрая го вземаш само с около 4-5 грешки (примерно). Е, така беше по мое време поне, но ние сме държава, където рядко има внезапни промени пък и малко са тез, дето ще отделят от свободното си време, за да откриват топлата вода или да измислят нещо драстично ново, то все пак не е лесно да се мислят тестови въпроси, че и казуси, аз съм участвал в подобно мероприятие, макар и за много по-ограничен кръг "аудитория".
Колкото до казусите, там генералният проблем е, че трябва да решиш два казуса за времето, за което по принцип решаваш един - за 4 часа казус и по гражданско, и понаказателно. На повечето изпити, държавни, магистратски, ти дават толкова само за един казус. Хубавото е, че не го оценяват - само издържал и неиздържал. Важното е да си разпределиш времето и да отговориш на всички въпроси на всички казуси, без да се оливаш много и без да пишеш фрапантни глупости и отговорите да не са "да" и "не", а поне аргументирани с най-малко 4-5 изречения (при необходимост и повече).
Устният изпит е вече по-скоро приказка и разговор отколкото истински изпит, не съм чул по мое време някой да са го скъсали на устната, даже се правеха подмятания от изпитващите "щом сте стигнали тук, сте го взели, тази част е просто да ви видим".

Другите позиции не са "утопии". Познавам хора, които са станали младши магистрати от първия път, познавам и такива, които са станали от N-тия път. От хора, които са минали през тази месомелачка, съм чувал, че магистратските били най-обективни. Е, зависи все пак от много фактори, някои години пишат високи оценки, други пък ниски... Една позната, дет уж постоянно четеше или зубреше, занимаваше се с докторантури, 3 пъти се пробва, мрънка, че май ставало само с връзки, докато накрая не влезе като N-та резерва за дълбоката провинция. Понеже искаше в София, понча да мрънка, че значи само в София ставало с връзки. Един приятел, дето 4 пъти се пробва, не мога да кажа, че си е давал много зор, по-ларш го даваше, сечеше му мисълта разбира се, за София се класира на последното ходене. Тъй че, всеки сам си преценя, въпросът е дали се отказваш твърде бързо. Има и известна доза късмет, за съжаление - при някои става по-лесно, други трябва няколко пъти да ходят.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот u3mamhukaa » 09 Ное 2023, 21:10

Колега , благодаря ти за отделеното време. Дето се вика , не си ми длъжен , а доста си написал.Значи , както разбирам методиката е сваляш всичко и го четеш , докато не ги заучиш отговорите , баш като на листовките(между другото имам всички категории) , точно по тоя метОд се готвих и там.
Относно "утопиите" , баш така си е , с доста величия съм говорил , включително съм чувал и бисери , като "с учене нема да стане" , "всичко е подредено от портиера до горе" и прочее.Некои избори на фундаментални фигури , където кандидата е един ,до голяма степен доказва ""конспирациите". Относно колегите които познаваш и са успяли , намерили са начин и кво да ти кажат......... му , така като те слушам , минала е нашта , нема ди ида да се бутам с децата за младши длъжности.Ще се пробвам на адвокатския , адвокати бол., не пречиш на никой , па и що да не ми зимат членски внос.

Един смешен факт. Знаеш ли колко са въпросите за изпита на Ню Йоркската колегия в Щатите? - 22 ха ха ха :) , но както пееше Криско "Тука е така"
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
Аватар
u3mamhukaa
Потребител
 
Мнения: 244
Регистриран на: 03 Окт 2011, 09:48

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот bvoykov » 10 Ное 2023, 12:28

Хах, величия... От тези "величия" няма друго какво по-различно да чуеш, защото те са влезли именно по този "начин", по тяхно време не е имало конкурси. Съвсем нормално е човек, който не е видял друго да смята, че и за другите важи същият принцип. Заради част от тези "величия" съдебната ни система е на този хал. Заради други "величия", в частност в адвокатурата, е пък причината да има такъв изпит, да има всякакви пречки пред младите колеги да се реализират, защото, макар и постоянно да ни заливат с информация колко лош матр'ял и то на килограм излизал от университетите, тези от завършващите, които са амбицирани и знаещи, са понякога много по-добре подготвени в съдебно заседание от практикувалите 20 години "величия". Кой има интерес да се страхува от такива "келеши", ако смята, че има капацитета да ги неутрализира с правните си познания? Абсурдно е някой, който те първа е завършил и е станал младши юрисконсулт да може да се явява самостоятелно на дела пред ВКС, а младши адвокат да не може сам и на окръжно ниво да се яви, а съм виждал и съдии, които правят забележка на младши адвокат защо се явявал самостоятелно пред окръжен съд като втора инстанция, което не е забранено и е напълно допустимо от закона. Отново от т.н. "величия". Е, не изключвам, че сред влезлите без конкурс магистрати, в частност съдии, има много добре подготвени юристи, които се държат съвсем човешки в зала. Прокуратурата е друга бира, там единоначалието е било и винаги ще бъде водещ принцип, не принципът на свободното изразяване на мисълта. Цепиш ли се от колектива - колективът ще ти го нацепи.
Е, разбира се, за високите длъжности, примерно "тримата големи", член на ВСС, че дори и административен ръководител на съд или прокуратура, там вече ти трябва лоби, т.е. връзки. Там има всякакви мръсни игри, сигнали, договорености, включая и политически, което бе очевидно след тазгодишните трусове в прокуратурата и е обществена тайна за това кой кадрува по високите етажи, защото само имбецил не би прозрял през пошлата очевидност, с която се развиха събитията. Но редовите длъжности са достъпни и то без възрастово ограничение. Познавам колеги на около 40 години, които успешно се реализираха като младши магистрати, а понастоящем са и редови такива. Така че, който има желанието, амбицията и знанията да се развива, никога не е късно.
За щатите не знам какви са порядките, там може и да е по-достъпно да влезеш в "колегията", но това не знам дали те прави адвокат в същия смисъл, в който си в България. Там като цяло правосъдието е доста по-трудно достъпно и не е евтино. За да практикуваш в зала, сигурно се изисква преди това да си търкал наровете в някоя кантора няколко годинки и да си се занимавал с "кабинетни" проблеми. В България всеки глупак може да подаде тъжба за образуване на наказателно дело от частен характер само за 12 лв. За 50 лв. можеш да поискаш някой да ти плати 1000 лв. Единствено в сферата на административното правосъдие, където има спекулации, че вместо да се упражнява контрол върху изпълнителната власт, всъщност прикритата цел е да се осуетяват опитите да се противопоставят гражданите на незаконосъобразните ѝ действия, увеличиха таксите за обжалванията, като за юридически лица сумите понякога възлизат и над 100 лв.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот u3mamhukaa » 10 Ное 2023, 14:07

Мани ги тия идеологически размисли. Кой станал , станал.

Свалих всички изпити и тестове от 2016 до сега , обаче някой нямат отговори. Имаш ли идея от къде мога да сваля с отговори , освен сайта на ВАС и помниш ли освен тестовете от къде и какво чете , кво ти влезе в употреба, дет се вика
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
Аватар
u3mamhukaa
Потребител
 
Мнения: 244
Регистриран на: 03 Окт 2011, 09:48

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Ное 2023, 17:04

Но пък адвокатската професия стана доста непрестижна в последно време, самият факт, че не си на заплата е депресиращ.

За занимание е полезно, като опит - но да речем в младите години, твърде трудно е да отглеждаш семейство и т.н.

Но има и така и така.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот u3mamhukaa » 10 Ное 2023, 21:38

Как може да говориш такива неща бе момче? Не бил на заплата и му било кофти :) Виждаш ли колко е сбъркан модела в нашата държава. В Америка , хората гледат как да изградят собствена практика и да идат в корпоративното и частното право , където са парите. Милиони , стотици хиляди, партньорства във фирми и тн.
Това е целта на всеки един юрист на държавна работа там , а тука - обратното. Друго си е да ти звънят и да ти разпореждат "оправи тоя , оправи оня" и после , ти си виновен. Цел живот да ставаш в 6.30 сутринта . Хората се мъчат цял живот да са независими , да нямат началници. Има хора станаха милиардери, като продават курсове за това.
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
Аватар
u3mamhukaa
Потребител
 
Мнения: 244
Регистриран на: 03 Окт 2011, 09:48

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот bvoykov » 12 Ное 2023, 12:31

Тестовете ги качват без отговори. На времето сам съм си ги търсил от написаното в учебниците и съдебната практика. Това е част от подготовката всъщност и основна отлика с "листовките". Една колежка ги беше намерила, някои ги продават у нета, та тя откъде се беше сдобила и с отговорите, не знам, но ги беше разпечатала и уж ги решавахме. Като цяло според мен бяха на 88% верни, тук-таме някои не бяха верни, но това по-скоро беше изключение. Така че в интернет е възможно да се разпространяват "дизайнерски" отговори на тези въпроси, но те едва ли изхождат от авторите на тестовете.
От къде да се чете, аз казвам от всичко налично. Конспектът е така направен, че включва и въпроси и теми, които не се изучават от редовните дисциплини в университетите. Имаше май защита на конкуренцията, защита на потребителите, че май и защита от дискриминация, за тези, за които няма учебни пособия - от закона директно, за по-любознателните - и съдебна практика. Едва ли капацитетът на изпитващите от комисията включва всички теми, така че да се научат основните неща от закона е достатъчно за устния. На писмения едва ли ще има от тях в тестовете, едва ли ще дадат казус за тях. Най-гадният казус, на който съм попадал да са давали, беше по ЗСПЗЗ, но после не съм забелязъл да е имало такива подобни в последващите години.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Предишна

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 25 госта


cron