начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Преграждане на тупик и водоснабдяване

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Преграждане на тупик и водоснабдяване

Мнениеот lilieva » 23 Окт 2018, 12:03

Здравейте,

Имаме сложен (за нас поне) казус и ще съм Ви благодарна да дадете съвет как да процедираме.

Казусът е следният:
С още 2-ма колеги закупухме имот и го разделихме на 3 УПИ-та, като за целта трябваше да направим тупик по средата на имота, за да стигне до най-долния парцел. Идеята ни беше да направим обща ограда на 3-те имота, без огради помежду ни.
В момента колегата с имота в края на тупика иска да си прекара вода (няма изгледи в близките 10 години общината сама да го направи). Ходил е в Софийска вода, те са го изпратили в ДАГ (НАГ), от където са му дали документ, с който указват къде да мине трасето на тръбите. Имало някаква наредба, според която Софийска вода не можели да копаят в частен имот - трябвало да е общински, заради което изискват да дарим тупика на общината.

Иска ни се да избегнем този момент, защото искме да сложим врата в началото на тупика, така че 3-те двора да бъдат с обща ограда, без други огради помежду ни. Тук идва първият ни въпрос:

1. Докато тупикът все още се води наш, а не на общината, имаме ли законно право да го преградим?

Ако тук отговорът е "да", то тогава:

2. Има ли начин колегата с парцела в края на тупика да си прекара вода легално, без да трябва да даряваме тупика?

Чудим се, например, дали може главният водопровод да се направи до началото на тупика, а колегата да си изгради частна легална връзка по него (ако се налага, можем му прехвърлим собствеността на тупика изцяло на него).

3. Има ли някакви неприятни последици за колегата в дъното, ако въобще не се стигне до отчуждаване на тупика (ако общината не го изкупи/изземе и ако на нас не ни се наложи да го дарим, като в случая)? Например, проблеми с въвеждането на къщата му в експлоатация или други подобни?

Ще съм благодарна за Вашето експертно мнение.
lilieva
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Окт 2018, 11:03

Re: Преграждане на тупик и водоснабдяване

Мнениеот probcho » 23 Окт 2018, 22:13

lilieva написа:Иска ни се да избегнем този момент, защото искме да сложим врата в началото на тупика, така че 3-те двора да бъдат с обща ограда, без други огради помежду ни. Тук идва първият ни въпрос:
1. Докато тупикът все още се води наш, а не на общината, имаме ли законно право да го преградим?

Да.
lilieva написа:2. Има ли начин колегата с парцела в края на тупика да си прекара вода легално, без да трябва да даряваме тупика?

Да.
lilieva написа:3. Има ли някакви неприятни последици за колегата в дъното, ако въобще не се стигне до отчуждаване на тупика (ако общината не го изкупи/изземе и ако на нас не ни се наложи да го дарим, като в случая)? Например, проблеми с въвеждането на къщата му в експлоатация или други подобни?

Не е задължително отчуждаването. За да се стигне до проблем при въвеждането в експлоатация би следвало да има проблем още на етап издаване на разрешението за строеж.

ПП
Всеки случай е индивидуален.
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Преграждане на тупик и водоснабдяване

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Окт 2018, 07:39

Пространствено не ми е малко ясно - улицата е ясно, че е улица, а парцелите са спрямо улицата - как - с лице към улицата - или единият е затапен. Единият парцел - няма лице, така ли да разбирам.

Вода - не може ли да се пусне при условията на някаква договорка. Аз на вилата нямам даже водомер, но явно там сте друг квартал.

Трябва сервитут - това е такова - нещо като да ти минава електропровод през имота, примерно, да ти минава примерно някаква тръба, път - също. Вода - може да се пусне от другия имот, не виждам пречка - въпрос на контролен водомер е да се разпределите в плащането.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Преграждане на тупик и водоснабдяване

Мнениеот lilieva » 09 Ное 2018, 11:50

Благодаря на отговорите на всичи.

Оказа се, че няма как да не дадем тупика на общината, тъй като ако го направим, човекът в края му няма да получи разрешение за строеж, което е много съществен момент.
lilieva
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Окт 2018, 11:03

Re: Преграждане на тупик и водоснабдяване

Мнениеот probcho » 14 Ное 2018, 22:34

lilieva написа:Оказа се, че няма как да не дадем тупика на общината, тъй като ако го направим, човекът в края му няма да получи разрешение за строеж, което е много съществен момент.

В тази община не са ли чували за частен път?
Този път не е утъпкан, но пък дава възможност за вариации....
Даряване - няма начин...
Но всеки може да се разпорежда със собствеността си както иска...
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 33 госта


cron