начало

Полицай поиска ВАС да спре надлъгване с наредби между МВР и служителите му Полицай поиска ВАС да спре надлъгване с наредби между МВР и служителите му

Присъединяване на подпокривно пространство към тавани

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Присъединяване на подпокривно пространство към тавани

Мнениеот barabarabara » 31 Окт 2018, 00:51

В жилищна кооперация има тавански помещения, някои от които са преустроени в ателиета. Покривът е скатен и над таванските помещения остава подпокривно пространство, високо при билото 2.50м и скосяващо се оттам нататък. Собствениците на ателиетата искат да усвоят подпокривното пространство, т.е. да присъединят части от него към своите ателиета. Достъпът ще бъде от ателиетата чрез стълби през покривния гредоред, които и сега съществуват частично. Сделката е взамяна да ремонтират покрива, за който останалите нямат желание да дават пари, а е в аварийно състояние. Как да стане това?

а) Решение на ОС за прехвърляне на собствеността? Но дали как ще се преизчисляват после идеалните части на всички собственици?
б) Право на безвъзмездно ползване с решение на ОС? Но дали един ден хората биха могли да продават таваните заедно с присвоените части? И какво мнозинство е нужно за безвъзмездното ползване?
в) Продажба на общите части? Но как, нали общите части не се продват и как би изглеждал този договор за покупко-продажба?
barabarabara
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 31 Мар 2018, 01:01

Re: Присъединяване на подпокривно пространство към тавани

Мнениеот barabarabara » 01 Ное 2018, 01:43

Прочетох чл. 185, ал. 3 ЗУТ. Мога ли да сключа договор за прехвърляне на собственост (на общите части) със всички съседи още преди да съм подкарал преустройството? Т.е. заплювам си нужните ми общи части, за да имам правната сигурност, че там ще мога да строя. И как на практика ще изглежда такъв договор за прехвърляне на собственост по чл. 185, ал. 3? Как ще се опишат общи части, част от подпокривно пространство, които не са самостоятелен обект?
barabarabara
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 31 Мар 2018, 01:01

Re: Присъединяване на подпокривно пространство към тавани

Мнениеот Melly » 01 Ное 2018, 10:42

Покривът е скатен и над таванските помещения остава подпокривно пространство, високо при билото 2.50м и скосяващо се оттам нататък.
.... Мога ли да сключа договор за прехвърляне на собственост (на общите части) със всички съседи още преди да съм подкарал преустройството?

Забравете!
Съществува забрана - чл.38 ЗС.
ХУБАВО ПРОЧЕТЕТЕ РАЗПОРЕДБАТА! Колкото до "моженето", т.е до фактическото изпълнение, да - възможно е да бъде извършено, но няма да породи търсеният ефект да придобиете вещни права върху общи части от сградата.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7890
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Присъединяване на подпокривно пространство към тавани

Мнениеот vili_spasova » 01 Ное 2018, 22:40

Да взема леко отношение по случая.
Цитирам: "Когато с проекта за преустройство се предвижда създаване на самостоятелен обект от обща част на сграда - етажна собственост, се сключва договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма с останалите собственици в етажната собственост. Въз основа на одобрения проект и на договора се издава разрешение за строеж. /чл.185, ал.3 ЗУТ/ Преустройството по ал. 3 се отбелязва в кадастъра, а договорите по ал. 3 и 4 се вписват в имотния регистър."
Да притуря от мене си: - Да, всички 100 % от собствениците трябвада прехвърлят замесените в самостоятелния обект ид.ч., като преди този красив акт /натуралния, пърдон нотариалния/е много приятно да вземат едно решение какво ще предприемат като действия на кой ще прехвърлят и защо. Също така при изготвянето на проекта ще трябва да се изчислят точно квадратурите и как точно ще стане изчисляването на идеални към реални кв.м. После следва красив момент с преизчисляване на ид.ч. на всички собственици на обекти в сградата, тъй като се е появил нов обект, който също си има негови си ид.ч. и така нататък и така нататък.
С две -три думи, ангажирайте колега, който има идея какво и как трябва да се случи.
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 808
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта


cron