начало

От понеделник приемат документи за външния конкурс в районните прокуратури От понеделник приемат документи за външния конкурс в районните прокуратури

Запор на сметка без известие за просрочени задължения

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Запор на сметка без известие за просрочени задължения

Мнениеот kiril_zhelev » 08 Окт 2018, 15:47

Здравейте,

Преди няколко месеца от НАП наложиха запор на фирмена сметка за просрочени задължения по ЗДДС.
Претенцията и размера на запора включват суми за периоди, които са изтекли по давност и са отписани.. В същото време запора е за пълната сума на претенцията.. платил съм по-голямата част, но запора си стои в пълния размер. Как да процедирам?

Вторият ми въпрос е няма ли законов ред за известяване за просрочени задължения към НАП преди да наложат запор? Не съм получил нито известие, нито писмо, нито мейл?
С други думи - запорират ми сметки за задължение от преди 3-4 години, а същевремено аз си плащам текущите задължения и никой никъде не ме уведомява, че имам стари такива...
kiril_zhelev
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Окт 2018, 15:37

Re: Запор на сметка без известие за просрочени задължения

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Окт 2018, 19:40

Пет години е давността и служебно трябва да са ги отписали.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4962
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Запор на сметка без известие за просрочени задължения

Мнениеот svegrigorov » 09 Окт 2018, 08:15

С ревизионен акт ли са начислени тези задължения?
С действията по събирането са прекъснали давността и сега трябва да чакаш 10г, за да ги отпишеш. Запорът си е за цялата дължима сума по изпълнителното дело.
Получил си покана да платиш прозоречни задължения, било е отдавна, когато е бил падежа. Смисъла на запора е да сигурни, че си получат вземнането и поради тази причина не си предупреден.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Запор на сметка без известие за просрочени задължения

Мнениеот kalahan2008 » 09 Окт 2018, 15:12

ivan_lawyer написа:Пет години е давността и служебно трябва да са ги отписали.

Глупости, служебно се отписват вземанията едва след изтичане на абсолютната давност - чл. 173, ал. 2, вр. чл. 171, ал. 2 ДОПК. Четете, преди да пишете глупости.
На въпросите на питащия:
1. Можете да искате от публичния изпълнител частично вдигане на запора от публичния изпълнител, като се позовете на частичното плащане и на нормата на чл. 208, ал. 1 ДОПК. Отказът на публичния изпълнител подлежи на обжалване, а отделно от това можете да претендирате обезщетение за вреди на основание чл. 17, ал. 6 ДОПК, вр. чл. 1 ЗОДОВ.
2. Зависи какъв е запорът. Не пишете на какво правно основание е наложен запорът, а това е важно.
Възможно е запорът да е наложен за предварително обезпечаване при вече започнала ревизия, на основание чл. 121 ДОПК. В този случай в постановлението за налагане на обезпечителни мерки (ПНОМ) се посочва предполагаемият размер на задължението. Вие сте узнали за образуваното ревизионно производство с връчената заповед за възлагане на ревизията (ЗВР), а отделно от това всеки месец сте подавали справка-декларации по ЗДДС, с които сами сте декларирали размера на дължимия данък.
Възможно е запорът да е във връзка с вече установени с ревизионен акт публични задължения - чл. 202 ДОПК. В този случай би следвало да Ви е връчен ревизионен акт, който сте имали възможност да обжалвате. Преди него Ви е връчен и ревизионен доклад и там също би трябвало да е посочен предполагаемият размер на установените задължения. Отделно от това ще Ви се връчи и съобщение за доброволно изпълнение, но това ще стане впоследствие, тъй като на основание чл. 221, ал. 5 ДОПК те се извършват едновременно.
От твърдението Ви, че задълженията са от преди 3-4 години, става ясно, че най-вероятно не са погасени по давност. По време на ревизията давността спира, но за не повече от 1 година - чл. 172, ал. 1, т. 1 ДОПК.
изобщо, за установяване дали давността е изтекла преди налагане на запора, следва да се обърнете към адвокат със съответните документи.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3750
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron