начало
ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери

Права на собственика за разпореждане с имот с право на ползв

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Права на собственика за разпореждане с имот с право на ползв

Мнениеот alfiola61 » 03 Окт 2018, 16:26

В стара сграда живеят трима съсобственика в три апартамента. Върху апартамента на единия има учредено право на ползване. Къщата е стара и има предписание от общината за събаряне. Ползвателят не е съгласен. Възможно ли е собственикът, заедно с другите двама, да сключи договор за събаряне и строеж на нова сграда с инвеститор - без съгласието на ползвателя? Възможно ли е ползвателят да оспорва строежа и да има претенции?
alfiola61
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Окт 2018, 16:17

Re: Права на собственика за разпореждане с имот с право на п

Мнениеот Melly » 03 Окт 2018, 18:23

alfiola61 написа:В стара сграда живеят трима съсобственика в три апартамента. Върху апартамента на единия има учредено право на ползване.
Къщата е стара и има предписание от общината за събаряне. Ползвателят не е съгласен - никой не го пита, ако предписанието е адресирано и до него.


alfiola61 написа:Възможно ли е собственикът, заедно с другите двама, да сключи договор за събаряне и строеж на нова сграда с инвеститор - без съгласието на ползвателя? Възможно ли е ползвателят да оспорва строежа и да има претенции?

На въпроса отговарям така: Първо съборете сградата, т.е. изпълнете предписанието. След това сключвайте договор (най-общо казано) за застрояване на имота с нова сграда.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Права на собственика за разпореждане с имот с право на п

Мнениеот teogeo » 03 Окт 2018, 22:06

alfiola61 написа:В стара сграда живеят трима съсобственика в три апартамента. Върху апартамента на единия има учредено право на ползване. Къщата е стара и има предписание от общината за събаряне. Ползвателят не е съгласен. Възможно ли е собственикът, заедно с другите двама, да сключи договор за събаряне и строеж на нова сграда с инвеститор - без съгласието на ползвателя? Възможно ли е ползвателят да оспорва строежа и да има претенции?


Няма как да оспорва, защото с унищожаването на вещта (събарянето на сградата) ще се погаси и правото му на ползване. Така чл. 59, ал. 3 от ЗС.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта


cron