начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Мнениеот vidlondub » 22 Сеп 2018, 00:40

Моля за съвет,
Живеем в чужбина, а се налага да платя на адвокат в България за водене на дело. Надявах се да направя паричен превод от банка в ЕС, (за да имам недвусмислено доказателство за парите платени за делото), но адвокатът желае заплащане в кеш с разписка. Това нормална практика ли е в България сред адвокатското съсловие? А например ако се плати цялата сума, а не разсрочено, не е ли рисковано да се стигне до не голяма заинтересованост? Благодаря.
vidlondub
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 08 Сеп 2018, 20:53

Re: Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Сеп 2018, 02:31

До 10000 - десет хиляди и нула стотинки лева - тоест да е до десет хиляди - може на ръка.
Над тази сума - чрез Банка, тоест - каквото имате като парична система, тоест - може и чрез друго средство - но трябва да е с документ за плащане, електронно, там каквото и да е - но не на ръка.
Ако Ви е доверен адвоката - плащайте си му ги, както иска той.

Парите се плащат предварително - това е по закон - няма разсрочено плащане и усукваници.
Считат ни за гадняри - но на кой автомонтьор сте платили на разсрочено плащане, на кой зъболекар - изобщо.

Все пак проверете адвоката - дали не е Куца Мара, това Ви интересува, какви дела е спечелил, изобщо такива неща.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Мнениеот vidlondub » 22 Сеп 2018, 11:47

Да разбирам, благодаря за отговора. За нежеланието да приеме парите по банков път - това на мен ми създава допълнителни притеснения - да изпращам пари по банков път или да проучвам други варианти, и да карам пенсионер да се разхожда с много пари кеш в чужд град. Но явно такава е практиката. Няма да правя коментари.

Да вярно е за зъболекарите, но ако делото е поетапно, не виждам защо заплащането да не е. Това е нормална практика в други области (н-р наука) - при приключване на етап или под-етап - заплащане. Според мен, опира се до въпроса за мотивацията, а тя лесно се губи ако плащането е предварително. Но разбирам тази част - първа фаза - пълно разплащане.

И така - ето на средна възраст съм и за пръв път ми се налага да се занимавам с дела, та това ми направи впечатление. Благодаря Ви отново за разяснението.
vidlondub
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 08 Сеп 2018, 20:53

Re: Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Мнениеот ykovachev » 22 Сеп 2018, 15:38

А,то може да е етапно, ама един етап е една инстанция, да речем. Въпрос на уговорка, може например да се плати аванс, после при подаване на искова молба/отговор още нещо, при насрочване остатъкът. Но всеки си преценява дали е съгласен с насрещните изисквания. Ако разчитатв обаче да платите част едва при решение, това малко бие на резултативен хонорар, а там сумите са по-височки, доста при това.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Мнениеот vidlondub » 22 Сеп 2018, 17:06

Благодаря и на Вас за разяснението. Аз по принцип не съм против авансово плащане, но адвоката на които се спряхме не ми е личен познат, а по-препоръка, та мисля че може би е малко рисковано да се плати цялата сума. Аз работя за малка фирма - ние издаваме фактури, които включват и ДДС и други данъци. Заплащането винаги е по банков път и има много голям елемент на доверие в бизнеса, да не говоря че обикновено заплащането е след като се извърши услугата.

Както казах, мога да разбера изискването за предплащане, но също мисля, че е неправилно да не се приема плащане по банков път - доверие няма да съществува, докато всичко се прави скрито-покрито. Не исках да правя коментар, но често ми се случва и с приятели в България - ако всички си плащаме данъците, ще има много повече 'блага' (усмивка) за всички - пак от личен опит и само мое мнение. Защото освен с данъците, не мога да си обясня тази лудост - да ползвам Western Union, да се теглят пари, да се вкарват с Изи Пей обратно или кеш и да караш възрастни хора да се редят по опашки, с голяма вероятност за проблеми, особено когато става въпрос за големи за България суми. Но явно ще трябва да се превключва на подходящата по местонахождение 'бизнес' вълна.
vidlondub
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 08 Сеп 2018, 20:53

Re: Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Мнениеот ykovachev » 22 Сеп 2018, 17:45

За плащането по банков път и аз недоумявам защо се отказва. Но иначе, да Ви кажа, ако не взема някакъв аванс като пари за ангажимент, знаете ли като младо адвокатче колко съм работил бадява, поръча си работа (а тази точно работа е индивидуална) и не се вясва повече Това е основната причина за изискването за аванс, поне при мен. А за дело, всичко платено до първото заседание по гражданско дело например. Щото после, пълномощник съм вече, няма откачане, трябва да го работя, иначе махнете санкции, ала-бала, но да не се разчуе после, щото е зле за имиджа. А ми се обяснява например, ооо, сега нямам пари, утре, другия месец, догодина, делото приключило, паре нема, сега ако и за делата, дето водя, да водя още дела... Читавият адвокат не се дезинтересира при платен хонорар, но при въртели като описаните по-горе, ентусиазмът клони към нула.
Не защитавам конкретно колегата, еле па с тоя зор за кеш, но се опитвам да Ви опиша особеностите на работата. А, да, например като си слагах изкуствена става, платих я предварително. Гробарите искат аванс за надгробен паметни и т.н. Така че авансът не е някакво отклонение, той често ангажира и двете страни по възложеното да гонят резултат.
Малко дълго стана, извинете за което ;)
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Сеп 2018, 20:33

Имахме колежка - Мишева май се казваше - искаше от колегите си адвокати, тя всъщност работи в една кантора с тях, но ако някой я помоли да направи справка по дело на друг колега, тя искаше хонорар. Ние много й се смеехме. Но - съвсем без пари - не може - ето САЩ всичко се плаща, скъпо е - но са първа икономика в света - вярно там има други проблеми.

Така, че парите са важни - а иначе по темата - колегата не иска да плаща данъци, това е.

Иначе аз имам открита банкова сметка, специална адвокатска и нямам притеснения - често ми плащат на ръка, после се уравнява, сега има една схема, при която се работи на бъдещ резултат, но имайте предвид разходите са доста на месец на адвокатите - само членската ни вноска е 35 лева на месец - отделно наем, отделно еди-какво си.
Впрочем имал съм клиенти, дето викат - ми нали си адвокат, печелиш, айде мини ме без пари. Всяко перо си е отделно, тоест, не мога да имам обща каса от която да смуча - ако един клиент не плаща - си казваме довиждане. Тоест - по-скоро няма нужда от адвокатски услуги, но ако искаш - вече плащаш.

Но това е по-скоро пожелание - действителността е, че хората нямат пари и адвокатите се принуждаваме на всякакви гънки и чупки.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Мнениеот ludi » 23 Сеп 2018, 09:12

Много му знаеш реда, като става дума за адв.хонорар /разходи имал, данъци плащал, кой работел без пари и т.н.. :lol: /, иначе си голям специалист по таксите на ЧСИ и нотариуси :twisted: .
ludi
Потребител
 
Мнения: 226
Регистриран на: 25 Сеп 2005, 18:45

Re: Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Сеп 2018, 10:57

Ми плащам на три кантори наема, плюс това съм ултимативен хищник, като по "Нешънъл Джиографик", тоест смес от тигър, леопард и гепард, така де, то и Доналд Тръмп е обект на присмех.

Адвокатите сме царете на юридическата професия, това е истината, тя е обективна, защо - защото без мен няма да има дела, без дела няма и съд - без съд - Националният историческия музей ще се върне както при Людмила Живкова, както си и трябва. Не че нещо, ама има безмислени дела, трябва да се прибягва към арбитраж - абе дълга тема.

Но иначе съм мравка, един вид, не знам - постепенно станах най-добрият адвокат в София, в последно време само печеля. Гришо Димитров може да ми диша прахта, това е положението, момчета. Работа и късмет, обучение и обучение. Това е моето скромно мнение. Без хонорар няма абордаж, без абордаж няма плячка.

Поне аванс трябва - това е становището ми.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Мнениеот vidlondub » 23 Сеп 2018, 19:55

Нека споделя и моя опит. Но първо, пак да кажа, разбирам за предварителното заплащане, особено като то се извършва на фази. Както в повечето житейски проявления, има и елемент на късмет и елемент на риск, това е.

За другото - ами всички имаме разходи. Най-трудно е на малките фирми и на хората на свободните професии - зависят от достатъчен клиенто поток, маркетинг, местоположение (наем на кантора и тн). А всички тези са променливи, трябва да се правят предвиждания и планиране. Но ако всеки си плаща данъците, ще има и доверие в системата и повече средство вложение за дребните неща, които намаляват стреса на всички - като чисти улици, уредено паркитране и тн.

Нека кажа и че където живея, адвокатите предлагат безплатна юридическа помощ на всеки, независимо от това дали е бездомник или богаташ. Разбира се, става въпрос за първоначален и ориентировъчен съвет, но мнозинството хора от това и имат нужда. По този начин се пести губене на време и средства, а пък от друга страна, адвокатите се и запознават с проблемите на обикновените хора. Предполагам, че участващите адвокати отделят по около 2 часа може би в месеца, в които предлагат услугите си доброволно и безвъзмездно на всеки, който се е записал предварително или е отишъл на място. Такива центрове има в почти всяка община, а става въпрос за град с размера на София.

Има различни схеми и аз затова и поставих въпроса си - не ми беше ясно каква е сегашната практика в България. Затова и благодаря на всички които се включиха, научих доста полезни неща.
vidlondub
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 08 Сеп 2018, 20:53

Re: Адвокатски хонорар - начини на разплащане

Мнениеот boxko » 01 Окт 2018, 17:19

Иване, как ще си най-добрият адвокат в София, като си пълен с правописни грешки и назоваваш нещата с езика на улицата?
Стана ми интересно кой ти я показа тази класация, че да видя и аз къде съм :D
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron