начало

Международният съюз на съдебните изпълнители писа на българския парламент Международният съюз на съдебните изпълнители писа на българския парламент

Протокол от общо събрание на ЕС

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Протокол от общо събрание на ЕС

Мнениеот dimitrina10 » 19 Сеп 2018, 11:26

Законосъобразно ли е общото събрание на ЕС при учредяването му да определи санкции в двоен размер ако не се заплати в срок месечната такса за поддръжка.

"Решение номер 4 - приема се обща месечна такса на всеки собственик в сградата в размер на 12лв, от които 6лв. такса поддръжка на общите части, 4лв фонд ремонт, 2лв за консумативи.Сумата се заплаща от всеки собственик най-късно до пето число на текущия месец, в брой на управителя или по банкова сметка.
В СЛУЧАЙ , ЧЕ СОБСТВЕНИК ИЗПАДНЕ В ЗАБАВА С ПОВЕЧЕ ОТ 30 ДНИ, СЪЩИЯТ ДЪЛЖИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА СЪОТВЕТНИЯ МЕСЕЦ, КОЙТО Е РАВЕН НА ДЪЛЖИМАТА МЕСЕЧНА ТАКСА В ДВОЕН РАЗМЕР"

Да допълня че 18 месеца след това общо събрание няма открита банкова сметка.
dimitrina10
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 15 Авг 2018, 16:30

Re: Протокол от общо събрание на ЕС

Мнениеот dinotm » 08 Яну 2019, 17:39

Не е законосъобразно, защото не произтича от никой закон, но може да е целесъобразно, според вижданията на мнозинството в етажаната собственост. Щом е прието (с други думи, договорено) и не е отменено от съда, значи решението е в сила и сумата става дължима.
Все пак, ако вземането се търси по съдебен ред, много зависи и от съдията - той може да реши, че сумата "по главница" е онази, която се дължи при плащане в срок, а обещетението за забава да се преизчисли по общото правило на чл.86, ЗЗД.
dinotm
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Сеп 2012, 00:59


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron