начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Право на наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Право на наследство

Мнениеот eti63 » 18 Сеп 2018, 11:21

Здравейте,
Имам следния неразрешим казус-
След смъртта на Лицето Х ,което е едноличен собственик на ЕООД ,разведен,с две деца от първи брак,и едно дете от друга връзка .Едното дете от първия брак е починало преди наследодателя /баща си/.
В удостоверението за наследници са изброени трите деца,както и под 3.1-майката,на починалото дете,която е жива,и 3.2-бащата,починалия.
Наследник 3,починалия преди баща си няма низкостоящи наследници-деца и внуци,има само жива майка,която е упомената в т.3.1 на УН.
Майката на починалия наследник ,е бивша съпруга на наследодателя.
Въпросът е-починалия преди баща си син,който няма деца и внуци,а жива само майка, има ли право на дял от наследството или то се разделя между другите две деца?
Защо майкате е упомената в УН,значи ли ,че наследява тя дела на сина си или не?
Ще бъда благодарна,на всеки ,който отдели време и ми разясни този казус.
eti63
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Авг 2018, 08:31

Re: Право на наследство

Мнениеот ykovachev » 18 Сеп 2018, 13:31

Пишат си ги тия удостоверения ей така, колкото да се намират на работа.
Синът, след като е починал преди баща си, няма как да го наследи. За тези случаи си има изрично правило, вижте чл. 10, ал. 1 от Закона за наследството. Наследяването по право на заместване се допуска само по отношение на посочените в разпоредбата лица.
При липса на низходящи, живите възходящи наследяват детето си и ако то беше починало след бащата, майката щеше да получи неговото наследство (включващо и наследеното от баща му). Само че в случая е обратното (майката и бащата са били наследници по закон на детето), за майката не се предвижда право на заместване и тя няма какво да наследява от бащата.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Право на наследство

Мнениеот vili_spasova » 18 Сеп 2018, 13:45

Здравейте.
Г-н Ковачев ме е изпреварил. И е отговорил абсолютно точно. В Закона за наследството, чл. 10 право на заместване е предвидено само за низходящите. Майката е възходящ и не е в кръга, посочен от закона. Звачи наследството ще се разпредели между останалите живи деца.

Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.
(2) Починалите преди наследодателя или недостойни негови братя и сестри се заместват само от своите деца или внуци.
(3) Наследяването в тези случаи става по коляно.
(4) Заместването се допуска и в полза на лице, което се е отказало от наследството на възходящия, когото замества, или което е недостойно да наследи същия.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Право на наследство

Мнениеот ykovachev » 18 Сеп 2018, 13:48

Здрасти, Вили, добра среща!
Няма нужда да ме господиносваш, дано по-често се срещаме тук от старата гвардия отговарящи :)
eti63, вече няма нужда да търсите и Закона за наследството :)
Объркването идва от това, кой кога е починал и не знам защо разните пишУщи тия удостоверения се случва да смятат, струват, все едно винаги децата са преживели родителите си, а не винаги е така, за съжаление.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron