начало

Гражданите на ЕС няма да правят заверки на удостоверения за раждане, брак или смърт Гражданите на ЕС няма да правят заверки на удостоверения за раждане, брак или смърт

Стаж за правоспособност в Районен съд

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Стаж за правоспособност в Районен съд

Мнениеот bambiy » 13 Сеп 2018, 17:28

Здравейте! Предварително се извинявам, ако темата не е за тук! Колеги, някой може ли да ми даде информация как е разделен стажа за правоспособност в Районен съд? Имам в предвид колко време трябва да съм при районен съдия, в канцеларията на съда, в съдебно-изпълнителска служба и служба по вписванията? Общата продължителност на стажа е месец и половина. Ще бъда благодарна, ако някой се отзове! :)
bambiy
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Сеп 2018, 17:11

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

Мнениеот bvoykov » 13 Сеп 2018, 20:32

Разпределението на времето по седмици за стажа в районен съд трябва да е така, както е по индивидуалния Ви план, който се попълва съобразно това какво Ви каже съдебният секретар или съдебният администратор от окръжния съд, към който се води целият 6-месечен стаж за придобиване на юридическа правоспособност.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 187
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

Мнениеот bambiy » 15 Сеп 2018, 13:58

В плана ми пише само Районен съд - 1 месец и 15 дни , не е уточнено друго! :)
bambiy
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Сеп 2018, 17:11

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

Мнениеот jzschrstsprstr » 15 Сеп 2018, 17:03

Разпитайте в окръжния съд, минете и през службите на РС, да Ви видят, пък каквото кажат. Може голяма част от стажа да Ви мине под лозунга "Ходи на заседание". Което не е никак лошо, ако се запознавате с делата преди заседанията (но и преди съдията да си ги е взел), за да знаете какво се случва.
Може и да не съм съгласен с това, което казваш, но докато Волтер е мъртъв ще защитавам правото ти да го казваш.
jzschrstsprstr
Младши потребител
 
Мнения: 60
Регистриран на: 01 Мар 2011, 19:56

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

Мнениеот bvoykov » 15 Сеп 2018, 21:24

Хм... Питайте в съда през тези 10 седмици в РС къде трябва да отидете и какво съответно да Ви бъде отразено в стажантската книжка, за да нямате ядове после, когато дойде моментът да приключвате стажа, пък искате да се явите на изпит за правоспособност възможно на най-ранната до приключването Ви дата. При мен, до колкото си спомням, в стажантската ми книжка имаше и Служба по вписванията и Съдебно-изпълнителна служба, като стажът от 10 седмици в РС включваше и по 1 седмица в СИС и СлВп, тоест оставащите 8 седмици бяха само за РС - заседания, деловодство, занимаване със съдиите. Нас в РС ни разпределяха при един граждански и при един наказателен съдия през този 8-седмичен период. Гледам, правя съпоставка между плановете, които са качени в сайта на СГС и Пловдивския окръжен съд... явно всеки съд подхожда "оригинално" към това къде точно да праща стажантите си, в някои случаи СИС липсва, в други, както е в СГС например, Службата по вписванията е изнесена отделно, но по този начин са прибавили още 2 седмици стаж "извън закона", тъй като по закон стажът е все още общ и е 6-месечен (тоест 24, а не 26 седмици както излиза сметката, когато се сборуват седмиците в плана на СГС).
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 187
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron