начало

Протестиращите планират обсада на Съдебната палата Протестиращите планират обсада на Съдебната палата

Напускане по време на изпитателен период

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Напускане по време на изпитателен период

Мнениеот ss_marulata » 17 Юли 2018, 18:04

Здравейте,

някой може ли да ми разтълкува следния текст (цитиран от трудовия ми договор):
"т.2. Срок на договора
1. договорът се сключва със срок на изпитване 6 месеца, уговорен в полза на работодателя.
2. през периода на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
3. до изтичане на срока на изпитване, работодателят може да прекрати договора с незабавен ефект, като връчи на служителя писмено уведомление за прекратяване. в срок на изпитване служителят може да прекрати договора на основанията, предвидени в кодекса на труда.
4. след изтичане на срока за изпитване, при условия, че договорът не бъде прекратен преди изтичане на срока за изпитване, същият ще се счита за окончателен сключен за неопределено време съгласно чл.67, ал.1, т.1 от кодекса на труда."...
Срокът на предизвестието е 3 месеца.
Въпросът ми е: след като към момента все още съм в изпитателен срок ако искам да напусна какъв ще бъде срокът ми на предизвестие? И как бих могла да го направя възможно най-кратък?

Предварително благодаря за помоща! :)
ss_marulata
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Юли 2018, 17:48

Re: Напускане по време на изпитателен период

Мнениеот svegrigorov » 17 Юли 2018, 20:00

Най-бързият вариант е да ги помолиш да те освободят веднага. Ако не искат, тогава трябва да пуснеш 1-месечно предизвестие.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 178
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Напускане по време на изпитателен период

Мнениеот bvoykov » 17 Юли 2018, 20:58

Винаги можете при съгласие от страна на работодателя да прекратите договора по взаимно съгласие, което би станало веднага и без предизвестия. Ако работодателят не е съгласен, като вариант остава само напускане с предизвестие. В договора, поне това, което сте цитирали от него, виждам, че сте уговорили по-дълъг от 1-месечния срок, който обичайно се дава при прекратяване на трудов договор с предизвестие. Щом това е така, срокът Ви на предизвестие е три месеца, като единственият начин, поне според мен, да го направите по-кратък зависи от това дали ще се договорите с работодателя. В противен случай ще трябва да изчакате тези три месеца след като отправите предизвестието.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 285
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Напускане по време на изпитателен период

Мнениеот jhoro » 20 Юли 2018, 16:20

ss_marulata написа:Въпросът ми е:
След като към момента все още съм в изпитателен срок ако искам да напусна какъв ще бъде срокът ми на предизвестие? И как бих могла да го направя възможно най-кратък?

Най-кратък (понеже акцентирате върху срока) можете да го направите, ако напуснете без предизвестие. Но дължите обезщетение - дали ще го изискат е друг въпрос.
Чл. 220. (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1404
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Напускане по време на изпитателен период

Мнениеот ordeto » 16 Авг 2018, 03:57

Поради това , че могат да те освободят моментално , а ти не можеш се води в полза на работодателя .
ordeto
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 30 Сеп 2009, 03:33


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 4 госта


cron