начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

набеден в домашно насилие

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


набеден в домашно насилие

Мнениеот niksannn » 23 Юли 2018, 13:34

Здравейте група!Искам да ви споделя един проблем,който е свързан с брат ми,и неговата жена с която нямат брак и имат дете! ТА тази жена,си подаде молба и декларация по ЗЗДН,И получи незабавна защита за нея и за детето което е на 10 месеца в момента.Искам да добавя че същата веднъж беше зарязала детето,когато беше едва на 2 месеца,и след месец се появи.Втория път беше за 20 дена,но както ви спомех си издейства незабавна защита за нея и детето,като обвини брат ми в много тежки престъпления.Но на делото се оказа че лъже с неоспорими доказателсва от страна на брат ми,той е бил на работа точно по това време когато тя твърди че е жертва на домашно насилие!Тя го е направила с цел,за да може да получи родителските права!Искам да знам,за какво може да я съди след като тя го е набедила в домашно насилие?Може ли той да си прибере детето,което тя с полиция взема с тази заповед,на която е определено временно местоживеене на детето при нея до краиното решение на съда в дома на родителите и който са на 300 километра от нас!В дома на родителите и живеят 8 души,никой от тях не работи,тя е с социално майчинство,което след 2 месеца спира. Имали шанс ако тя заведе дело за родителски права да го спечели.Брат ми работи,аз също и майкани също,жилището е мое и на брат ми! Също така съседи са я виждали да бие детето,сигнализирахме закрила на детето но никакъв ефект!МОЛЯ ВИ ЗА СЕРИОЗНИ СЪВЕТИ КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ,ИМАЛИ ЗА НЕЯ МИНУС ЗА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА,КАТО Е НАБЕДИЛА БРАТ МИ! ЩЕ САМ ВИ МНОГО БЛАГОДАРЕН АКО МИ ДАДЕТЕ СЪВЕТ!
niksannn
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 23 Юли 2018, 12:38

Re: набеден в домашно насилие

Мнениеот bvoykov » 28 Юли 2018, 22:21

Значи да разбирам, че производството по защита от домашното насилие, заведено от жената на брат Ви, е приключило, като брат Ви е бил "оправдан"? Ако това е така, не знам точно за какво може да я съди, има до някъде основание може би да я съди за клевета (чл. 147 от Наказателния кодекс) с частна тъжба до съда, макар че не съм правил задълбочено проучване в тази насока до колко това производство представлява разгласяване на позорни обстоятелства и т.н., за да е налице това престъпление. Ако отношението на хората спрямо брат Ви се е променило и той е претърпял някакви вреди, които са му причинили душевни страдания, болки, уронване на доброто му име и т.н., потенциално може да я съдите за неимуществени вреди по чл. 45 във връзка с чл. 52 от Закона за задълженията и договорите, естествено, ако може да ги докажете. Обикновено в производството за домашно насилие се подава и декларация по чл. 9, ал. 3 от Закона за защита от домашно насилие, в която молителят заявява, че е бил обект на домашно насилие. Щом производството е приключило, като молбата на жената на брат Ви е била отхвърлена, то в крайна сметка излиза, че тя, като е потвърдила неверни обстоятелства в писмена декларация, е осъществила състава на някое от престъпленията по чл. 313, ал. 1 или чл. 290а от Наказателния кодекс (може би по-скоро последното), което съдът би трябвало служебно да е съобразил и да е изпратил материалите по делото на прокуратурата. Ако не го е сторил това, винаги може да пуснете сигнал до прокуратурата и да искате да се приложат материалите от делото. Дали "набедяването" в домашно насилие би било обстоятелство срещу жената на брат Ви, аз съм склонен да приема, че е по-скоро не, защото няма пряко отношение към родителските ѝ качества, а по-скоро се касае за междуличностни отношения с бившия ѝ, тя може да си твърди, че го е направила за доброто на детето дори и т.н., но съдебният състав, пред който ще се води евентуално делото за родителските права може и да е на друго мнение.
За въпроса има ли шанс тя да заведе дело и да го спечели, на мен лично ми се струва да е доста минимален, ако изложените от Вас обстоятелства са верни - че е оставяла детето, няма да има доходи да го издържа, след като ѝ спрат майчинските, живее в пренаселено жилище, като никой от останалите живущи не работи и не се знае какви възможности има да я подпомага в отглеждането на детето, че съседи са я виждали да бие детето и т.н.
Ако вие инициирате производството за родителските права и твърдите, че в момента детето се намира при бившата на брат Ви, като за негово добро е то да бъде при баща си, може да поискате още с исковата молба съдът да определи привременни мерки на основание чл. 127, ал. 3 от Семейния кодекс, като това би дало възможност съдът да постанови детето да бъде при бащата още преди съдебният процес да е приключил.
Мисля, че изчерпах всички повдигнати въпроси и не се сещам друго какво мога да добавя.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: набеден в домашно насилие

Мнениеот niksannn » 31 Юли 2018, 17:31

Благодаря ви за информацията!Искам също да добавя,че родителите и имат дебело досие в социалните!Имат 13 деца,като някой от тях са осиновени в приемни семейства,даже тя самата е осиновена от по-голямата си сестра!В дома на родителите и живеят 3-ма от братята и.И тримата са хомосексуалисти!И едната и сестра с детето си също живее там!И най важното!Може ли брат ми да си прибере детето,СЛЕД като молбата и е отхвърлена?В молбата се моли да се установи временно местоживеене на детето там,до като приключи делото!На детето постоянния адрес е на адреса на бащата!
niksannn
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 23 Юли 2018, 12:38

Re: набеден в домашно насилие

Мнениеот bvoykov » 31 Юли 2018, 18:19

Значи, в производството по Закона за защита от домашното насилие, както и жената на брат Ви е поискала, може да се издаде заповед за незабавна защита, с която да се наложат съответните "ограничителни" мерки в отношенията между страните, като може да се постановят и привременни мерки по отношение на децата, както е станало във вашия случай. Тази заповед за незабавна защита, според чл. 19 ЗЗДН има действие до издаването на заповедта за защита или на отказа на съда, като тук попадаме в последната хипотеза. Щом съдът е приел за установено, че домашно насилие не е извършено, то той трябва да е отменил тази заповед за незабавна защита и следователно брат Ви може да си прибере детето... Въпросът е, дали ще му го дадат? Юридически и двамата имат еднакви права спрямо детето. Винаги можете да се разберете доброволно. Ако това не може да стане, според мен ще се наложи да минете през съд, който да определи съответно при кого преобладаващо да живее детето, режим на лични отношения и т.н., може даже да поискате лишаването на другия родител от родителски права. Само чрез влязло в сила съдебно решение може да получите съдействие от държавата в лицето на съдебните изпълнители и да си вземете детето, ако отказват да го дадат. Както казах и в предния си пост, докато трае съдебният процес, още със сезирането на съда, може да поискате постановяване на привременни мерки, с които да се постанови детето да живее при бащата, докато трае съдебният процес, подобно на това, което бившата му е поискала в производството за домашно насилие. Поне аз такива варианти виждам.
Относно другите обстоятелства, които твърдите, че бабата и дядото на детето откъм майчина страна са нехайни, имат дебело досие в социалните и т.н., в един съдебен процес винаги може да ги изтъквате срещу майката на детето със съответните доказателствени средства - свидетелски показания, писмени доказателства (примерно от социалните) и т.н., като може да твърдите, че детето ще бъде отглеждана в изключително неблагоприятна за него среда, ако остане да живее при майката или на нея ѝ бъдат възложени родителските права.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: набеден в домашно насилие

Мнениеот niksannn » 31 Юли 2018, 19:22

Благодаря за информация тя!Значи да разбирам че след като приключи това дело по ЗЗДН нищо не спира брат ми да си вземе детето,смисъл полиция или съд!
niksannn
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 23 Юли 2018, 12:38

Re: набеден в домашно насилие

Мнениеот bvoykov » 31 Юли 2018, 20:13

Нищо не го спира, но и нищо не му го гарантира това право да си вземе детето, докато въпросът с родителските права не бъде решен от съда. Най-добре според мен е да направи опит да го вземе по доброволен начин, без разправии и т.н., защото в крайна сметка от цялата работа негативите ще обере детето. Нещо ми подсказва, че роднините на жената на брат Ви едва ли ще дадат току-така детето, а всеки скандал в негово присъствие отново може да бъде повод за ново производство за защита от домашно насилие, защото чл. 2, ал. 2 от ЗЗДН гласи, че за психическо и емоционално насилие над дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие. Опитайте се да се помирите, до колкото е възможно, по мирния начин.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: набеден в домашно насилие

Мнениеот niksannn » 31 Юли 2018, 23:43

Благодаря ви отново за информацията! Интересно ми е само,дали тя може да заведе дело там за родителските права?детето по рождение и постоянен адрес е от адреса на бащата!и нейния беше там,но май си го смени
niksannn
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 23 Юли 2018, 12:38

Re: набеден в домашно насилие

Мнениеот bvoykov » 01 Авг 2018, 23:54

Съгласно чл. 127, ал. 1 и 2 от Семейния кодекс при спор относно родителските права компетентен съд е този по настоящия адрес на детето. На кратко казано, който и от двамата да реши да заведе дело, трябва да го направи там, където се намира детето. Тук постоянният адрес не играе, а до колкото съм запознат със съдебната практика същата последователно отстоява тезата делата за родителски права да се разглеждат по настоящия адрес на детето. Тоест, тя може да заведе дело там. Същото се отнася и за брат Ви, ако реши да я съди, макар че принципно може да предяви иска във всеки съд, но ако в отговора на исковата молба тя направи възражение, че не е спазена подсъдността по място, съдът автоматично ще го препрати на тамошния съд.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: набеден в домашно насилие

Мнениеот niksannn » 02 Авг 2018, 21:39

благодаря ви отново за информацията!Надявам се,че брат ми има повече шанс да спечели родителските права,защото той няма нито един минус спрямо детето!Дочух че по принцип съдът по инерция дава правата на майката,но при тези обстоятелства мисля че ще размислят.Също така имало значение пола и възрастта на детето,но се надявам да помислят първо за детето!
niksannn
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 23 Юли 2018, 12:38

Re: набеден в домашно насилие

Мнениеот bvoykov » 03 Авг 2018, 11:32

И аз съм чувал, че битуват такива мнения - съдилищата да фаворизират майката като родител, вместо бащата и там съобразно пола и възрастта на детето. Може и да се дължи на факта, че в повечето случаи майката е тази от родителите, която остава да полага грижи за детето, а бащата се дезинтересира. Възможно е този "принцип" детето да се дава на майката да се прилага в случаите, когато и двамата родители са полагали еднакво грижи за децата си и децата им са еднакво привързани към тях, но, ако съдията е добър, обикновено ще ги накара да се споразумеят.
Във вашия случай обаче това няма как да стане според мен. Щом твърдите, че майката не е полагала грижи и няма условия и средства да гледа детето, няма как съдът да го даде на нея.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: набеден в домашно насилие

Мнениеот niksannn » 03 Авг 2018, 19:13

2 пъти го е зарязала,веднъж когато беше на 2 месеца бебето и сега последния път.Да както споменахте,в жилището на родителите и е пренаселено. Майка и получава пенсия по болест,но изплаща кредит който е към 10 хиляди,други доходи нямат.Детето няма нищо там,легло,количка и др.Също ви бях споменал че са я виждали да бие детето,сигнализирахме закрила на детето,отидоха на проверка но тя отрече и така.
niksannn
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 23 Юли 2018, 12:38


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron