начало

Правителството одобри предложените до 20 000 лева глоби за действителни собственици, криещи информация от фирмите си Правителството одобри предложените до 20 000 лева глоби за действителни собственици, криещи информация от фирмите си

Прозорец тип капандура в апартамент обща част ли е?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Прозорец тип капандура в апартамент обща част ли е?

Мнениеот sapfir333 » 19 Юли 2018, 14:53

Здравейте! Търсих информация по въпроса, но никъде не открих. Затова го оформям като нова тема. Ситуацията е следната: от прозорец тип капандура, който е разположен на стая в апартамент на последния етаж в жилищна кооперация, при дъжд се наводнява апартамента отдолу. Дълго време вървяха процедури и след като никой не го взе, банка бе въведена като собственик от ЧСИ. Юристите на банката считат, че в проблемния апартамент - капандурата-прозорец е обща част и искат свикване на общо събрание на ЕС за решаване на проблема... А обща част ли е в действитлност? Благодаря ви в аванс!
sapfir333
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 26 Дек 2006, 20:31

Re: Прозорец тип капандура в апартамент обща част ли е?

Мнениеот lunohoda » 19 Юли 2018, 16:28

Може и да е, може и да не е. Най-вероятно е обща част, защото изпълнява функцията на покрив. Проверете архитектурните проекти - този прозорец предвиден ли е в проекта или е някакво преустройство.
lunohoda
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 01 Апр 2009, 10:47

Re: Прозорец тип капандура в апартамент обща част ли е?

Мнениеот sapfir333 » 19 Юли 2018, 17:09

Много благодаря! Това съмнение, че може да е някакво преустройство, имам и аз. Точно така ще направим. Живи и здрави бъдете!
sapfir333
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 26 Дек 2006, 20:31

Re: Прозорец тип капандура в апартамент обща част ли е?

Мнениеот jhoro » 20 Юли 2018, 16:07

lunohoda написа:Може и да е, може и да не е. Най-вероятно е обща част, защото изпълнява функцията на покрив. Проверете архитектурните проекти - този прозорец предвиден ли е в проекта или е някакво преустройство.


Стана ми любопитно! Защо само „... защото изпълнява функцията на покрив...“
Съгласно ЗС
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.

И понеже всички прозорци са част от външните стени (много са рядко „вътрешни прозорци“) - значи всички външни прозорци са общи части!
jhoro
Потребител
 
Мнения: 765
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Прозорец тип капандура в апартамент обща част ли е?

Мнениеот lunohoda » 20 Юли 2018, 17:04

Интересна гледна точка! При тълкуване по аналогия се получава точно това. Не съм срещал в практиката обаче. За покрива има подобни тълкувания, виж, за прозорците.... :D
lunohoda
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 01 Апр 2009, 10:47


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron