начало

Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби

Раждане и майчинство на българка в Гърция...Раждане и майчинство на българка в Гърция...

Мнениеот kvelichkova » 28 Юни 2018, 16:58

Здравейте,бременна съм в 2 месец,работя като маг.фармацевт на постояннен трудов договор,искам след 1 месец да замина в Гърция при бащата на детето ми,за постоянно пребиваване там,като искам да родя там и да ходя на консултации там.Интетесува ме- ще получавам ли майчинство от България и трябва ли да сключим там брак за да имам всички права за здравеопазване там.Благодаря предварително..
kvelichkova
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Юни 2018, 16:48

Re: Раждане и майчинство на българка в Гърция...

Мнениеот borovinka » 26 Сеп 2018, 13:47

За правата за здравеопазване там, трябва да направите консултация в Гърция.
Майчинство от България ще имате право да получавате, ако сте осигурявана за бременност и майчинство тук най-малко 12 месеца преди раждането.

3. Условия за придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане, отглеждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

За придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане, отглеждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст е необходимо да са изпълнени следните условия:

към началото на отпуска лицата да са осигурени за общо заболяване и майчинство;
да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател;
да им е разрешен съответният вид отпуск.

(чл. 10, чл. 48а, чл. 52а и чл. 53а от КСО и чл. 3 и 4 от НПОПДОО)

Повече инфо на сайта на НОИ: http://nssi.bg/benefits/benefits/100-ne ... /1860-ma13
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1491
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ


Назад към Право на ЕС


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron