начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този казус

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този казус

Мнениеот thecore77 » 13 Мар 2018, 07:31

Здравейте на всички,

Отварям тази тема с надежда за компетентен съвет по следният казус:
Преди около 8 месеца ми съставиха фиш за паркиране на тротоар. Аз пусках в съда всякакви жалби и накрая фиша прерастна в АКТ. В друг случай не бих спорил с държавата, но в този въпроса е принципен тъй като когато закупувах апартамента в който живеем със семейството ми паркирането пред сградата бе позволено. Живеем на много спецефично място, кръстовище на две улици по които от миналата година започна да се движи градски автобус и сложиха знаци за забрана за паркиране. Най-близката позволена пресечка е на над 300м като там спецификата е че са само къщи с входове за гаражи и макар да е позволено реално няма къде да се спре. Имам 2 деца 6-7 годишни, квартала е Сарафово в Бургас и е известен със своята отдалеченост от града. Нямаме болница в квартала нито пък спешен център. С тези 2 деца постоянно се налага да тичаш по болници заради болести или контузии.. Сега когато колата ми е на 0,5км от блока направо е безмислено да я имам.
Може ли да се съди държавата и в частност Общината за това че ми отне правото да паркирам пред / до домът си? Може би по закона за Отговорността на държавата и общините? Сградата в която живеем е построена без изискване за паркоместа и такива няма..
Благодаря ви в адванс
thecore77
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Мар 2018, 07:19

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

Мнениеот n_ikito » 13 Мар 2018, 10:26

Не. Нямате основание, защото общината/държавата няма задължение да Ви осигури "право да паркирате пред домът си" :idea:
n_ikito
Потребител
 
Мнения: 982
Регистриран на: 31 Окт 2006, 19:33

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

Мнениеот doondie » 13 Мар 2018, 10:38

Здрасти,

Преди да изкажа некомпетентното си мнение, бих искал да разбера какво се е случило с акта за неправилно паркиране. Издадено ли е наказателно постановление, обжалвал ли си го, на колко инстанции и какъв е бил резултатът?

По въпроса със съденето на държавата... На какво точно искаш да я осъдиш? За да заведеш иск по ЗОДОВ, трябва да са налице 2 фактора - основание (незаконосъобразни действия, отменени с влязло в сила съдебно решение) и доказуеми вреди (например разходи за адвокат по делото, с което е осъден общински/държавен орган или други (не)имуществени вреди в резултат от действията на въпросния орган). Ако няма осъдително решение срещу действията на Oбщината и конкретни вреди за теб, значи нямаш основание за дело по ЗОДОВ. След като пътят е общински, Общината може да прави, каквото иска. Сам казваш, че по проект нямате ваши паркоместа. Ако ще водиш дело, трябва да е срещу решението на Общината (Общинския съвет или който го е взел) за промяна в правилата за движение по въпросната улица, което е довело до "откъсване" на блока ви от пътната мрежа. Примерно не е имало обществено обсъждане, нито основателни причини за промяната, не е предвидена алтернатива за вас, които сте с деца, съответно сигурно има и възрастни хора и прочие.

Можете да организирате например подписка с искане до Общината да разреши проблема като да речем ви разреши да си построите паркинг, гаражи или да обособи терен с паркоместа, които да отдава под наем на живеещите в района. Може и протестни действия да организирате, ако ви игнорират. Общината в крайна сметка трябва да работи за добруването на гражданите, а с действията си е направила точно обратното.

Всичко добро и успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

Мнениеот thecore77 » 14 Мар 2018, 11:02

Здравейте,

благодаря ви за отговорите.
Не съм сигурен точно как да формулирам желанието си да осъдя държавата, но не отнема част от правата ми общината като ми забранява да паркирам пред/до домът си както съм го правил?
Организирането на протест е полу-невъзможно тъй като сме засегнати само живущите в сградата -4-5 семейства някои от които нямат автомобили и не са засегнати..

Още веднъж ви Благодаря
thecore77
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Мар 2018, 07:19

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

Мнениеот doondie » 15 Мар 2018, 07:27

thecore77 написа:Не съм сигурен точно как да формулирам желанието си да осъдя държавата, но не отнема част от правата ми общината като ми забранява да паркирам пред/до домът си както съм го правил?
Както каза и n_ikito, Общината не е длъжна да ти осигурява място за паркиране. Ако си купиш камион, и него ли ще искаш да паркираш на улицата? :-)
Автомобилът е движима собственост. Къде ще го съхраняваш е твоя грижа. Притежанието на автомобил е индивидуално решение. Пътят е общински, така че не можеш да претендираш за нищо.

Въпреки това, при положение че става дума за 2-3 семейства с автомобил, т.е. 2-3 паркоместа, толкова ли не могат да ви обособят място за паркиране? След като довчера сте паркирали там, защо не ви разчертаят 2-3 клетки с индивидуален номер и прочие? Колкото и да е нечовешко от тяхна страна, могат и наем да ви определят. Не сте ли депозирали някаква колективна молба да се разреши този въпрос? Твоето семейство е и с деца.

Сега прочетох отново първия ти коментар. Въпросната най-близка за паркиране улица реално и тя е със забранено паркиране - то просто се подразбира от наличието на гаражи, затова по всяка вероятност не са поставили знак - така че това ви поставя в още по-неприятна ситуация. ОК обаче - минава автобус, но твоята кола да не би да прави невъзможно преминаването му оттам или какво? Какъв точно е проблемът, че минавала автобусна линия? Защо просто не добавят и табела, че знакът не важи за живеещите на улицата и проблемът да се реши? Разбирам, че Общината като собственик на пътя не е длъжна да се съобразява с теб, но хора сме в крайна сметка - поне от човещина да помогнат, ако не от чувство на дълг като държавни служители да работят за подобряване качеството на живот на гражданите. Възможно е и от недоглеждане да се е стигнало дотук. При положение че текущата уредба на движение оказва негативно въздействие на семейството ти, редно е да се вземат някакви мерки.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

Мнениеот thecore77 » 17 Юни 2018, 14:08

Здравейте отново на вички,

моята САГА със фиша продължава и след няколко опита да оспоря фишът, съдът върна делото с препоръка за анулиране на фишът и съставяне на АУАН, който вече мога да атакувам в съдът.
Аз съответно се явих доброволно в общината където ми беше съставен такъв. Срещу акта пуснах възражение но все пак ми бе издадено НП потвърждаващо сумата от 50лв.

Аз пуснах жалба в съдът срещу НП като мотивът ми бе съдържанието на НП и по-точно описанието на ситуацията на база на която ме наказват.
НП започва така:
Установих:
На дата 26.07.2018г. в 17:30ч в гр. .............

Тъй като днес сме 17.06.2018 г. излиза така че ме наказват за нарушение което предстои да извърша..

В жалбата до съдът помолих Уважаемият съд да обяви този документ НП за невалиден тъй като съдържа невярна информация..
Когато обаче отидох на първото дело съдията отказа да разглежда НП и това което пише в него а започна да разпитва свидетели за съставянето на фиша и обстоятелствата около съставянето му, макар и същият да не би трябвало да съществува тъй като датата е в бъдещето..

Наистина ли е без значение какво се описва в едно НП и може да се игнорира очевидно обърканата дата и да се продължи разглеждането на случаят?

Не казваше ли един закон че документ който съдържа невярна информация е невалиден? Защо съдията не разглежда какво успорвам ?

Делото беше отложено за мес. Юли 2018г и ми се иска да знам накъде върви..
Благодаря ви в адванс за споделеното мнение

Поздрави
thecore77
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Мар 2018, 07:19

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

Мнениеот ivanov_p » 17 Юни 2018, 16:04

В ЗУТ и/или в Наредба № 5 има изисквания за броя на паркоместата на определен брой жители, които общината трябва да осигури, като обществени и частни паркинги. Дали може да се търси нещо по този линия - сигурно, но едва ли ще стане.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4331
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Юни 2018, 17:45

Трябва да се използва тази неточност с датата.

При определени фактори - затъмненост на фактите и т.н., стават чудеса.
С промил 4 освободих шофьор - съдията плака, като трябваше да чете оправданието.
Ма немаше накъде. При сгрешена фактологическа обстановка така става.

Има тънкост, че може със свидетели да се установи датата на съставяне.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Възможно ли е да заведа дело срещу държавата то този каз

Мнениеот thecore77 » 17 Юни 2018, 18:48

Със свидетел ще се установи кога е съставен един акт/фиш, но ще се установи ли дали НП е издадено / има в предвид точно този фиш?
thecore77
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Мар 2018, 07:19


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron