начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Продажба на МПС със задна дата

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Продажба на МПС със задна дата

Мнениеот stoimenov77 » 14 Юни 2018, 10:47

Здравейте,

Имам интересен казус...

Управлявам стария семеен автомобил, регистриран на името на баща ми, с безсрочно пълномощно от него, което бяхме изкарали преди 7-8 години, за всеки случай.
Преди седмица заедно с приятел, който иска да закупи автомобила, се срещаме сутринта, за да го огледа и да го покара тестово. Тъй като имах задача го оставих да шофира сам за около час, а впоследствие получавам позвъняване, че при рутинна проверка (имало е някаква акция) с полеви тест е отчетено наличие на канабаис, взели са му книжката и са свалили номерата.

Момчето предложи да сключим договор за покупко-продажба със задна дата, така че към момента на нарушението автомобилът да се води негова собственост (но все още не прехвърлен), за да не търпим глоби и наказателни постановления по чл. 102 и чл. 177 от ЗДвП и да не се занимаваме впоследствие с пререгистрации и т.н.
Т.е. той така или иначе иска да закупи автомобила, да си поеме вината и всички разходи около това, да си изчака срока на дерегистрация и после да го регистрира наново.

Въпросите са ми следните: има ли такава хипотеза? Това изобщо възможно ли е да се случи при нотариус - договор за покупко-продажба на автомобил със задна дата? Нали системите на КАТ и нотариусите са свързани?
Плюс това, ако искам аз да се занимавам с продажбата, а не баща ми, то така или иначе ми трябва общо (генерално) пълномощно, което вече надали може да се направи със задна дата... изобщо идеята звучи добре, но май е неосъществима?
stoimenov77
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 14 Юни 2018, 09:32

Re: Продажба на МПС със задна дата

Мнениеот svegrigorov » 14 Юни 2018, 11:44

Питаш в правен форум как да извършиш престъпление. Никой нотариус няма да се съгласи на такова деяние.

За да е налице нарушение по чл. 102 от ЗДвП, като собственик не само трябва да предоставиш МПС-то, но следва и да знаеш, че другият водач е под въздействието на наркотични вещества.

Ако ти издадат АУАН и впоследствие наказателно постановление, можеш да го обжалваш и да бъде отменено от съда.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 230
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Продажба на МПС със задна дата

Мнениеот stoimenov77 » 14 Юни 2018, 13:41

Много Ви благодаря! В никакъв случай нямам намерение да върша престъпление, просто не съм запознат с материята и възможностите при сделки! :oops:
stoimenov77
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 14 Юни 2018, 09:32


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 21 госта


cron