начало

Апелативният спецсъд разреши на Биляна Петрова да харчи по 560 лева месечно от сметката си Апелативният спецсъд разреши на Биляна Петрова да харчи по 560 лева месечно от сметката си

ОТМЯНА НА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО СР ПО АНД. КАК?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ОТМЯНА НА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО СР ПО АНД. КАК?

Мнениеот nikodim77 » 05 Апр 2018, 12:19

Здравейте,
Не стигам до идея (вратичка), как да се иска отмяна на незаконосъобразно – противоречащо на утвъредената съдебна практика решение...!?
Накратко, обжалвано е НП по ЗДвП, което е основано на АУАН – опорочен от към свидетели (чл.40, ал.1 във вр.с ал.3 от ЗАНН) Съдебната практика е категорична по въпроса. Първоинстанционния съд потвърждава НП (Е, поне е намалил наказанието), съответно АС потвърждава първоинстанционното решение с изключително-лаконични мотиви – напълно игнорирайки, подробно развитите доводи в касационната жалба. В същата са цитирани редица СР при абсолютно същите обстоятелства. Накратко казано, решението противоречи на ЗАНН и най-вече на утвърдената по подобни казуси съдебна практика, включително и на същия съд. Най интересно е, че същия АС при аналогично дело се е произнесъл с обратно решение – съобразявайки се точно със закона и съдебната практика. Същото това СР е цитирано с множествено други в касац, жалба.
Само че, АПК в своя чл. 239 на практика не предоставя възможност за искане за отмяна на незаконосъобразно СР. А наистина случая е фрапиращ!
Та затова пускам темата, за идея, как би могло да се пребори такъв акт?
Пожелавам светли празници!
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 495
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: ОТМЯНА НА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО СР ПО АНД. КАК?

Мнениеот bvoykov » 05 Апр 2018, 19:45

Няма как, не може... или поне аз не се сещам и като чета ЗАНН и АПК не мога нищо да открия. Извънредните способи за контрол изискват обстоятелства, които не са свързани с правилността. Имаш на разположение само две инстанции в този смисъл, като един бог знае кой съд как цени доказателствата, защото няма ясни правила. Административнонаказателното производство е голяма каша, с някои абсурдни правила (например правото на претърпелия вреди от нарушението да иска обезщетяване само до размер от два лева - чл. 45, ал. 1 ЗАНН), но законодателят скоро няма да му обърне внимание... А какво не им беше наред на свидетелите?
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 223
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: ОТМЯНА НА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО СР ПО АНД. КАК?

Мнениеот nikodim77 » 05 Апр 2018, 22:17

“Няма как, не може...”
Така де, и аз не виждам как! Ама нали надеждата умирала последна, та за туй рекох да пусна темата за мнения от хора с опит. Казват „Лош закон, но закон”, е да ама и съдът като не го спазва...?!? И най-парадоксално когато един и същ съд се произнася по два напълно идентични казуса, със СР, които са в пълна колизия, както и с утвърдена практика... все си мисля, че трябва да има начин за контрол над зле-постановен СА...?! :roll: Първоинстанционния съд дори повече се е постарал при анализ на обстоятелствата. А АС само споменава, че няма съществени нарушения на АНП и потвърждава Р. на РС.
Благодаря bvoykov за включването!
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 495
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron