начало

Извънредната обстановка се удължава до края на юли Извънредната обстановка се удължава до края на юли

Може ли къща без ток и вода?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Може ли къща без ток и вода?

Мнениеот kalin7 » 21 Фев 2018, 09:57

Здравейте,

казусът е следният. В собствен ПИ 2013 подадох документи за строителство на лятна кухня и съответно получих разрешение за строеж (имам изкарано всичко надлежно, че и в повече.). Лятна кухня, тъй като се води 6-та категория строеж от допълващото застрояване и както строителството така и издаването на разрешително беше по облекчена процедура. И най-важното можех да я строя сам, без фирма и надзор.
Миналата година я завърших успешно и вече е нанесена в кадастъра, като самостоятелен обект.
Добре ама като я посетихме един два пъти със семейството ми, много ни хареса (двора е голям, зелен, имаме си овошки и зеленчукова градинка), а е и съвсем близко до София (Лозен). И така решихме да заживеем в нея. Макар и много малка около 45м2, избягахме от апартамента и вече сме на село повече от половин година.
Но! Имаме две деца (за щастие към момента малки) и съответно ни е тесничко (една спалня и хол с кухненски бокс), ние с майката спим в хола на разтегателен диван, а децата в спалнята. Това е горе-долу приемливо към момента, но с минаване на времето децата ще растат и няма да е удобно.
Та искаме да се разширим.
Реших този път, че ще ползвам фирма да ми строи, т.е. не е задължително това което ще искам да е от кат.6. Най-лесно изглежда да си пусна документи за виза за къща, но : може ли къща без ток и вода?
Защо не искам ток и вода, защото ще трябва да сключвам договор за къщата с чез, при водата е малко по-лесно тъй като имам собствен водоизточник, макар, че с хиляди мъки от ВиК София ми пуснаха партида, но "само за лятната кухня".
Реално в това разширение, на мен ще ми трябва ток само осветление в стаите, които искам да направя. Кухня, баня, отопление вече имам в съществуващата лятна кухня. Най-много да си направя и още една малка баня с тоалетна, но това дори не мисля да го споделям с общината. Ще го планирам като килер, а какво ще правя после си е моя работа.
Е как мислите? Дали мога да поискам виза за проектиране на къща, а след това в документите да няма част ВиК и ЕЛ.
Ако се върна на лятната кухня, заради това, че нямах ток в имота, се наложи да правя всички проекти, а можех да мина само с "обяснителна записка" ако не ме лъже паметта. Но заради ЧЕЗ ми се наложи да правя всичко от-до, за да ми пуснат ток.
Е ток вече имам, който ми е предостатъчен. Аз съм склонен да правя проектите Ел и ВиК, като реално Ел инсталацията, ще е само за осветление, нищо друго. Или иначе казано минимална консумация, която може да се поеме от тази, която имам в момента.
До колкото разбрах, разширение на лятната кухня не мога да направя. Промяна на категорията също. За това искам съвет как може да мине тази пристройка. За съжаление този път искам да е по-високо от 3м, тъй като смятам двете детски стаи да са тип тавански стаи, а реално под тях да си увелича малко хола, тъй като в момента имаме една малка масичка на която се храним и е много тясно. А икономически е по-изгодно да се строи нагоре, отколкото настрани.

Предварително Благодаря.
kalin7
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 20 Юни 2012, 09:53
Местоположение: София

Re: Може ли къща без ток и вода?

Мнениеот tochotocho » 23 Мар 2018, 19:46

Многословно е обяснението ВИ. Дайте накратко! Имате нещо, искате да го надстроите или пристроите. Пишете отново. !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Може ли къща без ток и вода?

Мнениеот swenstyle » 02 Апр 2018, 16:20

До колкото разбирам имате партида в ЧЕЗ и в Соф.Воада. Имота ви предполагам е урегулиран УПИ?
Склонен сте да направите проекти по ВиК и ЕЛ - това е добре.
Приреснява ви административните срокове в ЧЕЗ и СВ? или самото подаване на формуляри? Или се страхувате от незнанието акк се процедира?
Тогава си пуснете виза за къща, след това трябва да си поръчате проект съдържащ Архитектура, конструкции, електро, вик, вертикална планировка, ако новата постройка е с РЗП над 50м2 трябват и енергийна ефективност и доклад за оценка на енергийната ефективност. Удостоверение от ЧЕЗ и СВ, за захраневане на сградата и за наличите на партидите. Според отпуснатата ви в момента мощност, проектанта по част електро, ще трябва да нагоди електроуредите, за да не ви трябва по-голяма.
Издават ви РС
В последствие си наемате НАДЗОР по време на строителството, ако искате си строите сам си намирате фиктивна строителна фирма, регистрирана в камарата на строителите, за документите. Когато се започне строителството ще ви трябва и проект по част ПЛАН безопасност и здраве.
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: Може ли къща без ток и вода?

Мнениеот jhoro » 02 Апр 2018, 21:40

За повечето неща, изброени от swenstyle - най-добре говорете с някой архитект. В България архитектите са водещи в тази област.
Той може да ви свърже в последствие с проектанти по другите специалности.
За част Електро може да ми пишете на ЛС.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1264
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Може ли къща без ток и вода?

Мнениеот goran_ra » 07 Сеп 2018, 16:31

Понеже казусът ми е близък, пиша в тази тема.
Имаме двор със стара къща, която подлежи на събаряне. Имотът е в регулация и има партида и заплащаме ток от години. Имаме виза за проектиране. Имаме и проект. От „ЧЕЗ Разпределение България“ АД ни издадоха "Справка - удостоверение/ битов клиент", в което е описано, че на този адрес има включен потребител с клиентски номер .... Но бележката няма статут на договор. Нашият архитект твърди, че главният архитект няма да я признае и ще изиска документ за присъединяване, който да е със статут на договор.
Може ли някой да ми разясни как се процедира в подобни случаи.
goran_ra
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Сеп 2018, 16:21


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron