начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Давност за предевяване на иск

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Давност за предевяване на иск

Мнениеот gridiron » 15 Мар 2018, 14:12

Здравейте,
За установяване на милиционерски произвол течели пет годишна давност за предевяване на иск?

Благодаря предварително
gridiron
Потребител
 
Мнения: 266
Регистриран на: 10 Ное 2013, 21:28

Re: Давност за предевяване на иск

Мнениеот bvoykov » 15 Мар 2018, 14:45

Да, за вредите от милиционерски произвол може да се иска обезщетение по реда на ЗОДОВ, в който давностен срок не е посочен, но съгласно § 1 от същия закон за неуредените въпроси се прилагат разпоредбите на гражданския закон. Считам, че тук следва субсидиарно да се прилагат правилата относно института на деликтната отговорност, защото отговорността на държавата е именно такава. Следователно в този случай е приложима общата 5-годишна давност, но същата почва да тече от момента на откриването на дееца - чл. 114, ал. 2 от ЗЗД.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 285
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron