начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Отказ от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отказ от наследство

Мнениеот peturpm » 12 Мар 2018, 01:00

Имам познат, на който баща му не е в добро здраве и той би искал да се застрахова от грешки предварително. При четене на доста теми, се разбра, че може да се откаже от наследство след евентуална кончина, защото наследстово идва с значителен пасив от около 200 хиляди дългове към банки, които със сигурност няма да се погасят от имуществото. До тук добре, но на няколко места чета, че ако се извади удостоверение за наследници, то това се счита за приемане на наследството, което ме кара да се чудя как това е възможно, тъй като няма как човек да се откаже, без да се извади такова удостоверение. Как се процедира в случая?

Също така бих искал да попитам за така нареченото мълчаливо приемане на наследството. Какво се разбира под този хубав термин. Например, фирмата, която е направена с кредита , който е теглен от лицето, на теория притежава лаптопа на моя познат, защото е закупен на името на фирмата. Също така цялото семейство е със сим карти, който са на фирмен план към оператор, но това всичко е на името на фирмата и той се страхува, че евентуално, ако например се обади на някой, това ще се счита за приемане на наследството. Или ако ползва въпросният лаптоп, който е на името на фирмата след кончината на баща му. Има ли как тези работи да се докажат в съда? Защото все пак дори и дрехите са закупени от родителите и на теория могат да се водят тяхно притежание. Както и всички други вещи - книги, пособия и прочие. Да подчертая, моят познат е над 18 години. Как трябва да се процедира, за да не се приеме евентуалното наследство по никакъв начин?

Също така, моят познат е родом от Сливен и фирмата е ригистрирана там доколкото ми е известно, но сега живеят във София(фирмата оперира в София, но е регистрирана в Сливен), но в личната му карта все още адресната му регистрация е във Сливен. В такъв случай къде трябва да се подаде заявлението за отказ от наследство и евентуално в коя книга за откази трябва да се впише въпросното?

Благодаря предварително!
peturpm
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Мар 2018, 00:44

Re: Отказ от наследство

Мнениеот jhoro » 12 Мар 2018, 19:31

Здравейте! Поста ви е доста дълъг, затова ще цитирам само някой неща.
Ще цитирам текстове от Закона за наследството и Наредба № рд-02-20-6 от 24 април 2012 г. за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението
peturpm написа:Имам познат, на който баща му не е в добро здраве...

Въпреки недоброто здравословно състояние на бащата - доколкото разбирам той е все още жив! Съгласно
Чл. 1. Наследството се открива в момента на смъртта в последното местожителство на умрелия.
Закона за наследството

peturpm написа:...на няколко места чета, че ако се извади удостоверение за наследници, то това се счита за приемане на наследството...

Това е тотална глупост. Удостоверението за наследници дава само информация за това, кои са наследниците на починалото лице (живи и починали) и връзката им с наследодателя!
Чл. 9. За удостоверяване на наследниците по закон на починало лице се издава Удостоверение за наследници по образец съгласно приложение № 3.
Чл. 10. (1) Удостоверение за наследници се издава само за лица, които към датата на смъртта си са подлежали на вписване в регистъра на населението и за които има съставен акт за смърт.
Наредба № РД-02-20-6 ...

Тоест - в момента вие не можете да извадите такова удостоверение - „жив човек няма наследници“!

Относно приемането или отказа от наследство.
Чл. 48. Наследството се придобива с приемането му. Приемането произвежда действие от откриването на наследството.
Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
(2) Приемане има и когато наследникът извърши действие, което несъмнено предполага неговото намерение да приеме наследството, или когато укрие наследствено имущество. В последния случай наследникът губи правото на наследствен дял от укритото имущество.
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.

За да стане това (отново казвам) първо трябва да се открие наследството, а после - да го приемате и да се отказвате.

Относно другите неща, закупени на името на фирмата - ами да ги махат едно по едно. Хем не искат да приемат наследството, щото имало борч - хем ползват телефонни услуги, на името на потенциалния наследодател. Дано поне тези услуги се плащат редовно, а не увеличават въпросния борч!
Конкретно за лаптопа - зависи кога е закупен, но на „компютри, периферни устройства за тях, софтуер и право на ползване на софтуер, мобилни телефони ...“ амортизационната норма е 50% на година. Това означава, че след втората година същия е с остатъчна стойност нула.

peturpm написа:...къде трябва да се подаде заявлението за отказ от наследство и евентуално в коя книга за откази трябва да се впише въпросното?

Съгласно чл.1 от ЗН - „...в последното местожителство на умрелия.“ Съгласно Закона за гражданската регистрация - това става по постоянния адрес на лицето, на който е вписано в регистъра на населението.
Относно това, че ЛК е издадена в един град (Сливен), а живеят в друг (София) - добре е да си променят настоящия адрес.
Чл. 99. (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Отказ от наследство

Мнениеот peturpm » 12 Мар 2018, 23:45

Мерси много за разясненията! За доста от нещата ми стана много ясно. Само не разбрах дали евентуалното ползване на телефон(плаща се редовно всичко, просто има голям кредит от банка) след евентуална смърт би довело до приемане на наследството. Също така за лаптопа, това, че са минали две години го прави да не се счита за актив на фирмата и следователно това, че се ползва от въпросния наследник няма да се счита за приемане на наследството или не съм разбрал правилно?

Мерси предварително за разясненията!
peturpm
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Мар 2018, 00:44

Re: Отказ от наследство

Мнениеот nestea_kinky » 13 Мар 2018, 15:36

Здравейте, навярно не е правилното място за коментар с подобно съдържание, но се надявам да ми бъде простено. Интересно ми е мнението ви във връзка със следния казус:
При закупен недвижим имот със средства дарение, какви са възможностите на лицето - собственик да препише имота на дарителя, в условията на изключително трудна комуникация с него?
nestea_kinky
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Мар 2018, 15:17

Re: Отказ от наследство

Мнениеот jhoro » 13 Мар 2018, 20:11

peturpm написа:Само не разбрах дали евентуалното ползване на телефон(плаща се редовно всичко, просто има голям кредит от банка) след евентуална смърт би довело до приемане на наследството. Също така за лаптопа, това, че са минали две години, го прави да не се счита за актив на фирмата и следователно това, че се ползва от въпросния наследник, няма да се счита за приемане на наследството или не съм разбрал правилно?

Акцентирайте основно върху ДМА, включени в активите на фирмата.
Телефонната услуга не е ДМА! Доколкото знам - българските мобилни оператори лесно прекратяват договори при смърт на абоната.
При смъртен случай на наш абонат е необходимо негов наследник или представител, да посети магазин от търговската мрежа на Теленор и да ни уведоми за настъпилото събитие. Наследникът (представителят) трябва да предостави смъртен акт (препис, извлечение от акт за смърт), с който да удостовери настъпилата смърт.
Теленор


Относно лаптопа - бих предложил същия (като ДМА с нулева остатъчна стойност) да се извади от активите на фирмата. Това всеки счетоводител би трябвало да знае как става!

nestea_kinky написа:Здравейте, навярно не е правилното място за коментар с подобно съдържание, но се надявам да ми бъде простено. Интересно ми е мнението ви във връзка със следния казус:
При закупен недвижим имот със средства дарение, какви са възможностите на лицето - собственик да препише имота на дарителя, в условията на изключително трудна комуникация с него?

При така зададен въпрос - приемаме, че дарението на средствата е „обичайно“, без тежест (условия).
Доколкото разбирам - имота вече е закупен. Най-лесния вариант е обратно безусловно дарение.
А ако още не е закупен - дарителя на средствата да се впише като купувач. За детайлите попитайте нотариуса.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Отказ от наследство

Мнениеот svettoslav » 14 Мар 2018, 12:19

Доста сте се задълбочи май в счетоводна тематика.
Каква амортизация, каква остатъчна стойност?

Щом има движима вещ, която все пак функционира, била е на наследодателя и същата се ползува от определени наследници -то те приемат наследството.
Фирмена собственост няма нищо общо.
Там бъдещия наследодател е част от фирмата със своя дял .И 10 фирми да има, това са отделни правни субекти и бъдещата евентуална дейност на наследниците в тях се съобразява с ТЗ.Ако се ползуват от неговото участие там някакси -приемат наследството.
И какъв е този бъдещ наследодател, който го поминахте така бързо, в тази фирма? Как да се обсъжда каквото и да било, когато няма инфо акционер ли е съдружник ли е, управител ли е , дружество по ЗЗД ли е и тн .?
Няма никакво значение, че фирмата е създадена с пари от заем от Банка. Важното е кой е съсобственик на активите към момента на смъртта, респ. дали лицето, което се очаква да си замине от този свят преди роднините му, има дял там. Именно този дял е тяхното наследство.
Що се отнася до телефона му. За мен лично ползването на такъв след смъртта е приемане на наследството.Очевидно е, че се ползуваш от правата по облигационното отношение
създадено с наследодателя.

За питащия -консултирате се подробно с адвокат. Тук във форума не е сериозно да очаквате пълна информация за всичко, което ви интересува. Никой не отговаря за това, което е написал. Както сочите, касае се за много пари.

И стига с тия братовчеди, приятели и тн. Неудобно ли ви е да си питате от първо лице?
То наистина в случая не върви много.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3901
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Отказ от наследство

Мнениеот jhoro » 14 Мар 2018, 18:27

Абе хора - пак ще повторя. Жив човек - наследници НЯМА!!!

Как да няма нищо общо фирмената собственост??? Правите ли разлика, между собственост на физическо и юридическо лице??? И разпореждане с такава? Ми нали за 'сичката собственост на физическото лице (без тази с регистрационен режим) е достатъчно собственика, приживе да каже - „На ти тоя лаптоп“ и той става твой!

Създавате едни термини... да се чуди човек, да плаче ли, да се смее ли???
„Бъдещ наследодател“ ?!?!? Ами ние всички сме „бъдещи наследодатели“!

За фирмата питащия не е уточнил, но по-вероятно е да става дума за такава по ТЗ. Едва ли е „гражданско дружество“. Най-малкото, защото „гражданското дружество не може да има права и задължения“!
Тук има подробности, в зависимост от формата. Дали става дума за ЕТ, СД, ЕООД (закриват се при смърт на (съ)собственик) или ООД, АД. Собствеността във всичките може да бъде наследявана - като част от масата на наследството, но може и да не бъде!

За заема. Съгласен съм, че няма значение за какво е използван този заем. Щом към момента не е предсрочно изискуем - значи се обслужва и всичко си е нормално.

Прекратяване ползването на телефона (прекратяване на договора) ще стане след кончината на абоната и издаване на смъртния акт. Естествено това ще направи наследник или представител. Нали не очаквате духът на починалия, да обикаля из офисите на мобилните оператори??? Брррр...

Относно персонажа на питащия - няма никакво значение дали пита за себе си, брат'чеда, приятел или просто така.
За един приятел ... отговарям!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron