начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Прехвърляне срещу гледане и издръжка

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Прехвърляне срещу гледане и издръжка

Мнениеот _valeri » 13 Мар 2018, 13:25

2016-та година баба ми прехвърля 1/2 идеална част от къща до София срещу гледане и издръжка. В нотрариалния акт пише, че я гледам от 7 години и това е така. И до днес аз продължавам да живея с нея в апартамент на майкиа ми, плащам сметките, купувам лекарства, събирам платежните и наистина я гледам (от 2 години вече дори на легло). Баба ми има доживотно право на ползване върху апартамента(закупен след продажбата на друг наин апартамент). По време на прехвърлянето на къщата съм извадил психиатрична експериза, че ме припознава като най-близък и че е в състояние да извърши осъзнато сделката с къщата. Вчера майка ми ми заяви, че трябва да напусна в едномесечен срок апртамента и че искала тя да гледа майка си. Истината е, че като разбра, че на баба ми не 'и остава много, реши да развали прехвърлянето. Баба ми и до днес уважава много повече мен и ме е отгледала като майка. Майка ми даже заяви, че може и да я даде и на старчеси дом за по-лесно, зада си освободи по-бързо апартамента, но баба ми категорично не иска. Когато е в съзанетелно състояние (вече е на фази / кризи: от време на време е адекватна, а понякога не е), тя ми казва, че не иска да я гледа майка ми и не иска да ходи в старчески дом. Какво да направя в случая, за да спра този безотговорен бохем майка ми да ме изработи на финалната права?? Тя си има друго семейство, на което държи повече и на втория си син (мой полубрат) от втория брак. Най-вероятно той и втория мъж я пристискат, защото зависи от тях. Напълно безотговорна е. Знае само да харчи чужди пари и да ходи по екскурзии. Никога няма да гледа съвестно баба ми. Още повече, че майка ми и баба ми изобщо не се разбират и не се уважават.
_valeri
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Мар 2018, 12:43

Re: Прехвърляне срещу гледане и издръжка

Мнениеот jhoro » 13 Мар 2018, 21:48

Дълго и доста затрогващо, но ... В правото няма емоции. Гледат се факти и законови разпоредби.
Затова ще синтезирам и коригирам някой неща.
_valeri написа:... баба ми прехвърля 1/2 идеална част от къща до София срещу гледане и издръжка.

Използвате термина „прехвърли“, но всяка смяна на собствеността може да се определи като „прехвърляне“. В случая най-вероятно става дума за дарение срещу гледане и издръжка. На първо място това предполага, че баба Ви е била собственик на въпросния имот. Това дарение на практика е договор между Вас и Вашата баба - майка Ви няма основание и право да се намесва.
_valeri написа:...живея с нея в апартамент на майка ми ... Баба ми има доживотно право на ползване върху апартамента. Майка ми даже заяви, че може и да я даде на старчески дом, та по-лесно да си освободи апартамента, но баба ми категорично не иска.

Факта, че баба Ви има доживотно право на ползване, прави мисията за продажбата му много трудна, даже невъзможна. Едва ли някой ще се съгласи за купи жилище, което друг има право да ползва. Освен това, майка Ви не може да иска отмяна на правото на ползване.

Моя съвет е - обърнете се към адвокат. Да обясни на майка Ви, че ... „не всичко което хвърчи - се яде“.
Успех!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Прехвърляне срещу гледане и издръжка

Мнениеот _valeri » 13 Мар 2018, 23:58

Благодаря за отговора! Все пак може би поради моята многословност не сте ме разбрали за някой неща.
Баба ми става все по-неадекватна. В тази ситуация, когато тя си загуби напълно разсъдъка, майка ми може ли да я вземеи да я гледа или да я даде на старчески дом и след това да каже / излъже, че не съм искал / не съм я гледал до край аз, за да развали продажбата срещу гледане и издръжка? Става въпрос за продажбата на друг имот (продажбата на къща през 2016г. срещу гледане и издръжка от баба ми на мен), а не за апартамента, в който в момента живеем. Апартаментът си е на името на майка ми и за сега просто живея там с баба ми, за да мога по-лесно и удобно да я гледам и издържам. С други думи, мога ли сега, докато баба ми все още "влиза в час" да изкарам някакъв документ, че тя желае само аз да я гледам / аз да да решавам за нея, когато си загуби ума и че не желае да ходи в старчески дом или нещо такова, което да ме защити / подсигури срещу евентуалните лъжи и интриги / подмолни действия на майка ми, за да не се налага след време да се разкарвам по съдилищата и да доказвам кое е било истина и кое лъжа? Освен това, аз се чуствам и емоционално обвързан с баба ми, защото тя основно ме е отгледала и ми е като майка. Не искам да я оставям в лапите на бохемката майка ми.
_valeri
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Мар 2018, 12:43

Re: Прехвърляне срещу гледане и издръжка

Мнениеот jhoro » 14 Мар 2018, 18:00

Тези неща ги разбрах още първия път.
Няма нужда от друг документ - имате договора за дарение на въпросната къща (1/2). Това дарение може да бъде развалено само от дарителя (баба ви).

Относно апартамента - ви е не „просто живеете там“, все едно сте на гости, а Вашата баба има „документирано право на ползване“! А Вие сте там, за да изпълнявате договорката Ви - да я гледате и издържате.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Прехвърляне срещу гледане и издръжка

Мнениеот vili_spasova » 02 Апр 2018, 14:16

И в тази тема да повторя. Прехвърлянето на имот срещу задължение за гледане и издръжка не е дарение.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron