начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

УПИ с нериложена улична регулация

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


УПИ с нериложена улична регулация

Мнениеот oberst » 20 Фев 2018, 17:25

Здравейте,

Закупих ПИ на границата на населеното място, към което продавачите ми прикрепиха и дворно място, съставляващо част от същия поземления имот, отредена за нов УПИ. В скицата на дворното място пише, че за въпросния УПИ не е приложена уличната регулация и не са уредени регулационните отношения.

В тази връзка, доколкото се явявам едноличен собственик на ПИ и на УПИ - част от него, следва ли да предприемам действия по уреждането на регулационните отношения, при условие, че постройките не се намират във въпросния УПИ, а в другата част на ПИ?

След като уличната регулация не е приложена, четох преходните разпоредби към ЗУТ за сроковете, но не ми стана ясно какво мога да предприема по отношение на имота. Чл. 8 от ПР гласи, че неприложените в срок дворищнорегулационни планове се прекратяват. Това значи, ли че мога да поставя ограда по кадастралните точки от имота, които заемат и част от отредената за сметка на това УПИ улица? Въпросната несъществуваща улица води единствено към имоти моя собственост и никой не я ползва, та не съм решил да създавам проблеми на някого.
oberst
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 20 Фев 2018, 17:05

Re: УПИ с нериложена улична регулация

Мнениеот vdggbg » 20 Фев 2018, 18:30

Какви действия следва да предприемете зависи от това какви са конкретните Ви намерения за имота. Ако възнамерявате да строите (в УПИ) - трябва или да приложите регулацията във вида, в който е - или да я измените така, че регулационните линии да съвпаднат с имотните Ви граници. § 8 се отнася за дворищната регулация (т. е. вътрешните рег. линии), а не за уличната. Да, можете да оградите имота си по кадастралните му граници - освен ако не е наложена забрана за това по реда на чл. 48 (12) от ЗУТ.
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: УПИ с нериложена улична регулация

Мнениеот oberst » 20 Фев 2018, 19:02

Благодаря за бързия отговор. Не смятам да строя в това УПИ, още повече, че допреди подготовката на сделката, нито собствениците, нито аз знаехме за него, поради което между ПИ и това УПИ има ограда с портал. Смятам да преместя оградата и портала така, че да заградя и него, да го облагородя за паркиране и най-вече да се знае, че намиращото се вътре вековно дърво си има собственик.

Ще проверя за такава забрана по чл. 48, а ако някого реша да строя в това УПИ, ще се изменя регулацията по съществуващите граници, за да не изгубя към 300 кв.м за ненужна улица.
oberst
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 20 Фев 2018, 17:05


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron