начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Ремонт на тераси

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Ремонт на тераси

Мнениеот fena3000 » 01 Фев 2018, 15:04

Здравейте,

от скоро съм домоуправител на входа, в който живея тъй като съм един от младите хора в блока се навих.

Доста голяма част от терасите са поолющени и чат пат падат разни неща отгоре. Съответно има тераси, от които може нещо да падне.

Интерисува ме дали ремонта на външната част на терасите се води ремонт на фасадата на входа и е общо задължение на целия вход, или всяка тераса е задължение на съответния собственик на апартамента.

Благодаря предварително за отговорите.

Поздрави,
Кирил
fena3000
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Дек 2011, 00:16

Re: Ремонт на тераси

Мнениеот lakavitsa » 04 Фев 2018, 18:38

Bъншната част на терасите се води ремонт на фасадата на входа и е общо задължение на целия вход,
Би трябвало да е общо задължение на входа. Но в зависимост от интелигентността на собствениците, това може и да не е така...Някои може и да не са убедени, че и покрива е общо задължение, под предлог че малки им били доходите /пенсиите/ и т.н. Не могат да ги убедят нито материалите посветени на тази тематика в медиите, нито посоченото в самия ЗУЕС, закон за ет. собственост. В този сайт има доста постове, въпроси, коментари по ваши вашия случай. Във всички случаи ще бъдете гледани накриво от тези, които изобщо и не знаят или не искат да знаят за ЗУЕС и с философия: моето си е мое, общото е на други. Както е било до 89-та, а и немалко след това. А и арх. Павел Попов в интервю пред Канал 3 даже и заяви, че трябва да се махат /считай събарят/ сградите от 60те и 70те и махна многозначително с ръка. А същите сгради са жилище на почти половината от БГ
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 674
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Ремонт на тераси

Мнениеот tochotocho » 04 Фев 2018, 20:19

Законодателството по отношение на ТЕРАСИТЕ е пълна порнография. Застрояването при мен е амфитеатрално- виж комплекса АЛБЕНА на черноморието.. Терасата е записана в нот.акт - 40 квм. Достъп до нея - само през апартамента ми. И какво сега ОБЩА ЧАСТ ли е ? И като обща част да пускам съседите от долните етажи да си правят слънчеви бани или да си хвърлят табла. Добре пускам ги на терасата- минават през апартамента ми , през спалнята, съответно заключвам врати и пр. и отивам да си върша работата. Прибирам се привечер, Ужас, Викали Пожарна, Милиция, полиция ОБЩИНАРИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ. . оБЯСНЯВАМ, ТЕРАСАТА Е ОБЩА ЧАСТ, НЯМА ПРОБЛЕМ ДА СЕ ПРИБЕРАТ КОГАТО ПОИСКАТ ОТ ДРУГА ОБЩА ЧАСТ. кАКВА Е МОЯТА ВИНА. ? сЛЕД ТАЗИ СЛУЧКА АДВОКАТИ МИ ОБЯСНИХА, че не съм длъжен да допускам през апартамента. Да си търсят обща част за достъп към друга обща част. Похарчих средства за проект за достъп през покрива на сградата. От мен проекта от ЕС финасиране , окол 30 хил. лв. Не желаят да финансират- 20 апарт. х 1500 лв. И сега сме в ТУПИК. Не ги пускам в апартамента. Щели да водят дело. Да го водят!
Та как стой въпросът с терасата. Цепи се на две : долната е към долния апартамент, но ако отгоре протече как долния с неговата 1/2 ЩЕ СПРЕ ТЕЧА. а НА МЕН НЕ МИ ТЕЧЕ. и СЕГА ОТ ЕС ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ ПОДРЪЖКАТА НА горната 1/2 от терасата била моя грижа.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Ремонт на тераси

Мнениеот fena3000 » 05 Фев 2018, 10:15

Ясно благодаря, проблем има по повечето тераси на блока, така че ще е в интерес всички да се оправят, съседите като цяло са разбрани, предполагам че няма да имам проблем.

@tochotocho много интересен казус, и същевременно голям филм, как през апартамента си ще пускам хора да минават, за да ходят на обща тераса, пълен абсурд, никой не пускам в апартамента си.
fena3000
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Дек 2011, 00:16

Re: Ремонт на тераси

Мнениеот tochotocho » 12 Фев 2018, 11:55

Скоро беше! Навяля прилично сняг. И сутринтта, около 7,30 часа яко се звъни. Отварям и гледам -трима от долния етаж /апартамента под терасата / въоръжени с лопати напират да влизат през апартамента, спалнята с ботушите, лопатите - да чистят снега. А аз след 9 часа трябва да съм ..... Пуснали ЖАЛБА в общината! Доидоха и ми обясниха, че терасата е обща част и не съм прав. Трябва да осигурявам достъп. А така съм пречил да упражняват правата си 1
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Ремонт на тераси

Мнениеот lakavitsa » 12 Фев 2018, 13:17

e, така ще е, докато не се намесят нароените агенции към МРРБ по вашия случай. Случаят с терасата по проект курортни хотели на Албена. При мен от Районна / Кметска администрация ми отказаха достъп, под предлог че нямам право поради факта, че това са лични данни, въпреки, че съм управител на Ет. собственост, достъп до документи на собственици които са регистрирани в Общината, и трябваше да се намеси съответната агенция със своята правна дирекция, Агенция за Защита на личните данни, за да обяснят на "другарите", че управителите и пр. имат правата на лицата, които да имат достъп. Какво има още да се развива ЗУЕС, и колко промени ще претърпи, докато ЕС станат безопасни и красиви, а не такива от които да се краде.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 674
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Ремонт на тераси

Мнениеот tochotocho » 27 Фев 2018, 11:52

нерде Ямбол, нерде Стамбол. Приказката е за ТЕРАСИТЕ, собственост, общи части, подръжка, ремонт, , начин на ползване, достъп до терасата като обща част през друга обща част съгласно закона и т.н.

И сега майтап : Установи се, че ГИС при продажбите и съответните нот.актове не е записвала балконите, лоджиите, терасите към съответните апартаменти. Записана е само застр. площ с описание, антре, кухня, спалня, баня-тоалетна! Е тогава на какво основание съответните апартаменти считат балкона, лоджията за собствена, след като нямат документ за собственост. Както при терасата! И слизам с дрехи за простиране на "тахната лоджия "гледат изумено ! Както и аз ги гледах преди време като искаха да слънчасват на терасата. Ама ложжията си е наша, част от апартамента ! Да ама НЕ. Показвамнот.им нот.акт. Няма балкон, лоджия. Не пускат да се простира! Пускам в общината запитване, жалба. Няма отговор. При лична среща с арх. отдел заявиха, че това са личностни взаимоотношения и да си ге решаваме в съда.
Е, всичко по-горе е като хипотенуза ,не бе хипотетично, !!!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Ремонт на тераси

Мнениеот ivanov_p » 27 Фев 2018, 12:43

Както вече сме се разбрали всяко нещо, което е покрив на друго нещо е обща част. Питащият е имал предвид балконите, а не терасите, които са рядкост. Аз лично не съм чел закона от петнайсетина години, но мисля, че само плочата и челата на балконите, съответно лоджиите, са обща част, като част от плочата. Ограждащите ги парапети са грижа на собствениците на апартаменти.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3409
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Ремонт на тераси

Мнениеот tochotocho » 28 Фев 2018, 13:16

до ИВАНОВ П ! нямам долна чертичка. Кажете като юрист как се доказва собственост. Нормално с документ за собственост респ. нот.акт. Иначе е литература ! Далните съседи твърдят,че балкона и лоджията са тяхна собственост. Известно е ,че който твърди , трябва да го докаже. Аз твърдя обратното,че не са собственици и представям техния нот.акт. Там няма балкон, лоджия. Тогава? Ако не са общи части, то поне не са тяхна собственост. защо да не мога да простирам на "ТЕХНИЯ " балкон? Ще премина през антрето, кухнята или спалнята и ето ме на болкона/лоджията! Така както те искат да слънчасват като влезнат и преминат през антре, спалня и към ТЕРАСАТА.
А къде отиде онзи текст, че за някои общи части,които обслужват САМО определен обект /Апартамент /са общи само за този обект. / цитирам го по памет / Долната половинка /по хоризонтално сечение/ е собственост на долния апартамент. Макар да не е записана в нат.акт. Или е ОБЩА ЧАСТ. Ако е ОБЩА ,то ремонта е задължение на ЕС. Ако е собственост на долния апартамент, ремонта е задължения на неговите собственици! А за горната половинка, чия е.? ИВАНОВ защитава тезата, че е обща част и трябва да пускам желаещите за слънчеви бани, табладжии и т.н. . Ами ако табладжиите се скарат и единия бутне другия / падане от 7 етажа си е рисковано. Аз ли ще отговарям! Обсъждах този казус със специалисти. Препоръки- изготвяш Правилник за безопасността /да не се приближават на не по-малко от 3 метра от парапета, да са обезопасени с колани, забрана за употреба на алкохол и т.н. Желаещите табладжии и др. - при нотариуса ,чете им се правилника, подписват го, нот.заверка и пр. Купуват си обезопасителни колани, имам право да ги тествам чрез позната на мен фирма. Резултат- НЕГОДНИ! Купете си нови! и така нататък е...ване! Имаше един, който искаше да има и захнанване с ток, за да си правят кафенце, много вървяло с таблата !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Ремонт на тераси

Мнениеот parmen » 18 Май 2018, 10:42

Ако правото на собственост върху терасата е изрично установено с нотариален акт, тогава задължението за ремонт на тераса, която се явява и покрив за апартамент на по-нисък етаж, е изцяло на собствениците на апартамента, чиято част е терасата.

В този смисъл е и решението на ВТ районен съд
http://145.255.215.55/2016/02-2016/00634515/738b1215.htm
parmen
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 18 Май 2018, 09:38
Местоположение: София


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron