начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

контролъори-неверни показания и изнудване на свидетели

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


контролъори-неверни показания и изнудване на свидетели

Мнениеот kalina2000 » 28 Яну 2018, 09:42

Картата ми за пътуване изпаднала от портмонето ми на излизане от къщи, контролата ми иска документи за пътуване, обяснявам им какво е станало и полицията, който бе заедно с тях ми записва данните. Обаждам се вкъщи да ми донесат документите, за да им ги покажа, а те се държат грубо и ми казват, че в момента пишат друг акт. Идва мъжът ми носи документите ми и им казва да напишат в акта, че след минути съм им представила документите. Те отказаха - бяха около 5 -6 контролъори с полиция и спираха автобусите на 280, за да проверяват пътниците. Е, хубаво- обадих се аз на градска мобилност, а после им казах дайте да си видя поне номера на акта и се легитимирайте- не ви знам дори имената. Явно се бяха наговорили, защото имаше и свидетел, които ми каза, че си говорили да ми кажата, че съм отказала да ми разпишат акта. Така и ми отговориха. Имали дори свидетел. И кой да им е свидетел? Освен момичето на което пишеха акта- явно са му предложили сделка. Казах им как не ви е срам длъжностни лица да лъжете така. Те започнаха да ми се присмиват и подиграват. Мъжът ми тръгна с две-три от контръолъорките да им иска акта- а едната се изплю върху телефона на мъжът ми. Е, това е административното обслужване в България и отношението към клиентите на градска мобилност. Нямам думи.
Посъветвайте ме какво да правя, защото в Полицията, където подадох жалбата ми казаха, че понеже са били няколко контролъори били и повече свидетели. Не знам дали не са изнудвали момичето, на което пишеха акта, да им стане свидетел, но си мисля, че ако имат друг свидетел, най-вероятно е то, няма да е кой друг.

Само да добавя, кое ме възмути:

И да-поискаха ми пари на ръка на спирката, да им дам 40 лева, за да ми отменят акта.
Отказаха да напишат в акта, че след минути съм им представила редовна карта за пътуване /мъжът ми я донесе от къщи, дойде с колата/.
Отказаха да ми дадат да видя акта и да го подпиша, като излъгаха, че вече съм отказала да подписвам, което беше лъжа.
Отказаха да се легитимират - нямало нужда, имената им били в акта, който така и не видях.
Понеже казаха да си гледам работата, защото имали свидетел, то:
Ако наистина имаха свидетел, той най-вероятно бе изнудван да лъже каквото му кажат, за да не го глобят /писаха 20 минута глоба на едно момиче - нисичко, мога да го позная, ако го видя/.
Накрая се изплюха върху телефона на мъжът ми, който тръгна с тях, да ги пита, защо не се легитимират и не дадат да видим поне документа, който според тях съм отказала да разпиша.
Кажете сега как да си защитя правата си срещу изнудването и лъжите на контролъорите?
kalina2000
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Яну 2018, 09:31

Re: контролъори-неверни показания и изнудване на свидетели

Мнениеот doondie » 28 Яну 2018, 12:08

Аз като неразбирач да се изкажа. Надявам се и някой компетентен да се включи. :)

Първо, откъде са разбрали данните ти, за да ти напишат акт? Защо си им ги казала? Ако контрольорите, които явно са по-прости и нахални, не са се легитимирали, полицаите трябва да са го направили, освен ако в суматохата са се направили на разсеяни. Съответно този акт къде са го писали - не е ли станало това пред теб? От чие име е издаден изобщо? Те имат ли право да съставят актове?
Второ, макар да повтарям единия въпрос, знаеш ли от коя институция ти издават акта - актосъставителят е от "Градска мобилност" или от Полицията, т.е. кой се явява административнонаказващият орган?
Трето, за какъв свидетел говориш, който ти е казал, че са се наговаряли? Помоли ли го за данни за връзка - най-малкото име и телефон, ако не и адрес?
Четвърто, аз лично допреди няколко месеца нямах представа как стоят нещата с актове, глоби, жалби, съдебни дела. Допускам, че и ти, щом си се вързала на думите на шайката контрольори. За свидетеля, който имали, най-вероятно не си разбрала или са те метнали на върбата - в такива случаи се пишат едни на други свидетели, т.е. единият пише акта, а другият или другите, ако са общо повече от двама, се пишат свидетели, защото законът го позволява. Няма шанс да се навие някой случаен човек да свидетелства срещу теб, понеже ще трябва в съдебна зала да лъжесвидетелства, което е наказуемо. А и съдиите не пасат трева.

На първо време трябва да разбереш кой е издал акта и да се сдобиеш с копие от него. Имаш 3 дни да подадеш писмени възражения. В тях съответно напиши всичко, с което не си съгласна. Подозренията ти за техния "свидетел" просто ги пропусни. Не знам само как ще пуснеш възражение срещу акта, ако дори номера му не знаеш, камо ли да си го чела и подписала. По закон имаш 3 дни от подписването на акта. Въпреки това подай възражения. В свободен текст - горе вдясно До [Институцията]; Възражение от [теб] (имена, ЕГН, адрес, телефон); Срещу АУАН № [еди кой си] (ако не разбереш номера, напиши "неизвестен" и подай възражението най-късно на третия ден след деня, в който е съставен актът); отдолу описваш с какво не си съгласна (вкл. че не са ти дали да се запознаеш с акта, че не си отказала да го подпишеш, че са ти искали подкуп, че имаш свидетел - съпруга ти и евентуално някой друг, ако си взела данни, че притежаваш абонаментна карта за съответната транспортна линия с номер еди кой си, която си представила със закъснение на контрольорите (това с цел АНО евентуално да прецени, че случаят е маловажен, т.е. не си извършила нарушението умишлено, нито ти е поредно такова), съответно може и да изкажеш възмущението си от непочтителното държание на контрольорите; отдолу дата, място и подпис.

Моят съвет е да не се стресираш заради тези отрепки. Подай възражение и това е - ти друго не можеш и да направиш на този етап от започналото производство. Ти всъщност под "жалбата в полицията" какво имаш предвид - че вече си депозирала писмени възражения, така ли? Пази си входящия номер. Ако става дума за друга жалба обаче (какво целиш с нея, т.е. какво очакваш от полицията да направи?), депозирай и възраженията, за които споменах. Изобщо да не те интересува какво са ти казали за това, че били повече техните свидетели. Когато трябва да излъжат в съдебната зала, казват, че нищо не помнят, съответно все едно няма свидетел. Обикновено минават поне 2 месеца от датата на издаване на акта до делото на първа инстанция и понякога може и съвсем искрено да не си спомнят, но може и просто да казват заучени фрази. Тъй като им дават да прочетат акта, преди да свидетелстват, за да си опреснят паметта, те казват общи приказки, с които да потвърдят написаното вече в акта. Например "На тази дата и място (както пише и в акта) изпълнявах служебните си задължения с колегите Х.Х. и С.С. (посочени и в акта). При проверка на автобус ХХ (посочен и в акта) попаднахме на нередовен пътник, а именно жалбоподателката (както пише в акта). Не ни представи редовен документ за пътуване (и според акта), затова ѝ съставихме акт, който тя отказа да подпише, което е удостоверено с подписа на колегата Х.Х. (както пише и в акта)." Евентуално да си измислят някоя подробност, но гледат да не е нещо фрапиращо, понеже ще се уличат. И най-малките отклонения обаче ще са важни, за да ги използваш срещу тях, т.е. да имаш основание да твърдиш за противоречие в показанията или с обстоятелствата, посочени в акта. Не забравяй, че делото е за обжалване на НП, а не за да обвиняваш актосъставителя и свидетелите в каквото и да е. Мен например съдията по моето дело срещу глоба по ЗДвП ме дали смятам, че полицейските служители са си измислили нарушението. Е, нямаше как да му отговоря "Много ясно, ча са си измислили!", затова казах, че е възможно да са се заблудили. Все пак не съдя тях, а обжалвам един административен акт.

Вече като и ако излезе наказателното постановление за твоето нарушение, ще го обжалваш пред съответния съд в законоустановения 7-дневен срок от получаването му. В жалбата до него ще акцентираш върху процесуалните нарушения при съставяне на АУАН (ако има пък и грешки в него също), както и при издаване на НП (ако не е извършена проверка по възраженията ти примерно). Задължително посочваш свидетели, след като имаш такива - най-малкото мъжът ти е свидетел, че не са ти дали акта да се запознаеш с него, нито за подпис. Няма значение, че ти е съпруг. Не всеки съд приема роднините автоматично за лъжци. Актът НЯМА презумптивна доказателствена сила и точно за това трябва с всякакви средства да внесеш съмнение в истинността му, за да няма съдът основание да го приеме за безспорно доказан, а оттам и НП ще се яви незаконосъобразно, тъй като е издадено въз основа на недоказано обвинение.

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: контролъори-неверни показания и изнудване на свидетели

Мнениеот kalina2000 » 29 Яну 2018, 09:33

Благодаря ти много за отговора. Вече се свързах с юристи, които ми дадоха съвети.
Проблемът е, че стават инциденти винаги, когато имам закупени редовни документи / като изключим последния инцидент, когато нямах карта в мен, но имах касов бон за такава/. Принуждавали са ме да слизам от автобуса или защото не знаели, че картата, която имам ми позволява да се качвам на автобус, който пътува по същата линия или защото първо ме избутват да слизам, пък после да им обясня, че имам карта, а не билет. Тъй като са решили, че трябва да имам билет. Или ще си купя билет и ще го перфорирам, но в автобуса има няколко перфоратори с различни перфорации, та трябва да помня къде точно съм си перфорирала билета. И винаги е спешно да стигна на мястото, за което съм тръгнала и с незаконното им принуждаване да слизам от автобуса с редовни документи - съм си имала големи проблеми с времето, за което са ме забавяли. Не ми се обяснява.
Това обаче да ми откажат да се запозная с акта, който са ми написали, да ми откажат да се легитимират и да плюят по вещите на хората - си е направо върхът.
Да не говорим, че понякога проверяват избирателно и като видят, че няма далавера за тях, слизат без да са проверили всички пътници.
Но това да ме гледат в очите и да ми казват,че съм отказвала нещо, което не знам да съм отказвала, е това вече нямам думи. Заради този инцидент и времето, което ми загубиха, защото ходих и до полицията, пак трябваше да работя до 12.30 през нощта.
Може да има и свестни контролъори, не ги слагам всички под един знаменател. Но как пък все по линията на 280 ми се случват инциденти и то с редовни документи.
kalina2000
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Яну 2018, 09:31

Re: контролъори-неверни показания и изнудване на свидетели

Мнениеот kalina2000 » 29 Яну 2018, 09:56

И като видиш, че длъжностни лица, които трябва да следят за спазване на някакви правила и закони - самите те ги нарушават и те гледат в очите и те лъжат, че си казвал и правил неща, които не си правил, отказват ти права, които ти се полагат по закон - кажи ми какво остава за самите граждани от които се изисква да спазват закона? Като тези, които отговарят за правилата ги нарушават, за да има полза за тях. Абе нямам думи.
kalina2000
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Яну 2018, 09:31


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron