начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

АКТ за счупена лична карта

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


АКТ за счупена лична карта

Мнениеот vikosaa » 15 Яну 2018, 02:54

Здравейте, нов съм във форума. Имам нужда от съвет. Положението е следното: Личната ми карта е сцепена през средата около 2-3 см. Също така е изтекла преди около 2 месеца. Преди няколко часа ми написаха акт на осн. чл. 7, ал. 1 от ЗБЛД. В акта написах имам възражения и нищо друго. Не е посочен ЕГН на свидетеля (колега полицай на съставящата) Също така адресът му ми е много съмнителен - бул. Драган Цанков No5. Личната ми карта се счупи докато я вадех за проверката. Доколкото знам, имам 3-дневен срок, в който да обявя това в рпу. Редно ли е да ми се пише акт, ако не е минало това време? Има ли как да падне? Като цяло - какво е най-добре да направя? Да отида в рпуто и да обявя, че съм си сцепил личната карта? Да им покажа акта? След като ми пуснат новата лична карта да го обжалвам? Благодаря предварително за помощта!
vikosaa
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Яну 2018, 02:34

Re: АКТ за счупена лична карта

Мнениеот jhoro » 15 Яну 2018, 15:43

Здравейте!
А дали АУАН е по чл.7, ал.1 или по
Чл. 81. (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:
5. не подаде заявление в срок до 30 дни за подмяна на личната карта след изтичане на нейната валидност;

Казвате, че „Също така е изтекла преди около 2 месеца.“

Колкото до адреса на свидетеля - какво странно има? Това е адреса на ... Автокъща "Капитолия". Може пък човека да „паркира“ на паркинга им!!!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: АКТ за счупена лична карта

Мнениеот vikosaa » 15 Яну 2018, 19:08

АУАН е по чл 7. ал. 1. Не ми писаха за това, че е изтекла. Казвам го за да се има в предвид. На мен ми е ясно, че евентуално ще ме глобят, че не съм подал за нова лична карта навреме, когато отида в РПУ. Въпросът е как е най-добре да действам и има ли начин да падне този акт. Като цяло дали има как да не плащам за това, че съм си счупил картата.
vikosaa
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Яну 2018, 02:34

Re: АКТ за счупена лична карта

Мнениеот bvoykov » 15 Яну 2018, 19:14

Можете да направите искане да не ви бъде налагано административно наказание, тъй като нарушението е маловажно, като се позовете на чл. 82 от Закона за българските лични документи и съответно чл. 28, б. "а" от Закона за административните нарушения и наказания, освен ако не са Ви наказвали и преди във връзка с документи за самоличност. Все пак, дали нарушението е маловажно или не, последна дума има наказващият орган, но има не малка вероятност и да мине без да Ви накажат.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: АКТ за счупена лична карта

Мнениеот doondie » 23 Яну 2018, 06:20

Както се казва в коментара преди мен, виновен си, но нарушението спокойно може да мине за маловажно. Ако все пак ти издадат наказателно постановление с глоба, можеш да го обжалваш пред местния районния съд. Обжалването е безплатно.
В жалбата аз бих наблегнал на следното:
1. 10 години си полагал необходимите грижи за документа си за самоличност и нарушението в целостта му е в резултат на инцидент, т.е. не си го причинил умишлено;
2. След 10 години обичайна употреба на документа е нормално неговата устойчивост да намалее в резултат на износване;
3. От нарушението не са произлезли никакви зловредни последствия;
4. След като си повредил документа, си установил и че той е с изтекъл срок на валидност, при което веднага си подал молба за подмяната му;
5. Документът така или иначе е щял да бъде унищожен от органите на МВР след установяването на неговата изтекла валидност.

Попадал съм в Интернет на примери за дела срещу наказателни постановления на КЗП срещу фризьорски салони - 500 лв глоба за неправилно написан ценоразпис. Например написано е "мъжко подстригване - 5 лв, дамско подстригване - 10-20 лв, боядисване на коса - 10-15 лв и т.н." Ако не е станало ясно, да поясня - ЗЗП забранява за една и съща услуга да има 2 различни цени. Клиентът не може да разбере предварително колко ще го таксуват, съответно може да се подведе. Доста от тези глоби съм виждал да са отменени, понеже от една страна не е имало оплаквания от клиенти, т.е. не са настъпили зловредни последици за обществото, и от друга веднага (обикновено на следващия ден) таблото с ценоразписа бива променено така, че да отговаря на изискванията, т.е. търговецът е поправил грешката си в най-кратки срокове, след като е разбрал за нея. Не е за пренебрегване и моментът, че това - посочването на плаващи цени - не е направено с цел да заблуди клиента, твърдят търговците, а да се знае, че според дължината на косата например цената ще е различна, както и че те винаги предварително казват на клиента каква ще е цената (съответно няма оплаквания от клиентите). Затова често още на ниво районен съд се приема, че това нарушение е маловажно, тъй като представлява ниска степен на обществена опасност, особено щом е и първо нарушение, тъй като от него няма данни за реално засегнати лица (няма рекламации в дневника за рекламации, няма и жалби срещу търговеца).
Съжалявам, ако примерът ми е неясен или много дълъг. хаха Просто това се сетих и реших да го споделя. :wink:

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: АКТ за счупена лична карта

Мнениеот tochotocho » 25 Яну 2018, 22:44

Майтап, да се счупи личната карта. Доколкото разбрах тя , картата си е била здрава, но при изваждането се е счупила. Е защо не го написа - сега като я вадех за проверка се счупи. Кофти,че изтекъл срока иначе щах да подам жалба за некачествен продукт. От друга страна след изтичане на срока, нормално е това да е съобразено със срока за материална годност. Всяка стока си има гаранционна годност. И нормално е да се счупи. Само ,че това за Полицията не е аргумент. И защо се сменят личните карти. Човек старее, снимката да е по-съвременна, макар на паспортна гранична проверка едва ли се гледа снимката. Набира се ЕГН и каквото покаже
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: АКТ за счупена лична карта

Мнениеот jhoro » 28 Яну 2018, 22:46

tochotocho написа:И защо се сменят личните карти. Човек старее, снимката да е по-съвременна, макар на паспортна гранична проверка едва ли се гледа снимката. Набира се ЕГН и каквото покаже

Не че е кой знае колко важно, но на Запад вече има електронни гишета за гранична проверка. Там няма човек-служител, а компютър ви сканира паспорта и после „гледате“ в камерата - да заснеме лицето ви.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: АКТ за счупена лична карта

Мнениеот doondie » 29 Яну 2018, 05:25

jhoro написа:Там няма човек-служител, а компютър ви сканира паспорта и после „гледате“ в камерата - да заснеме лицето ви.
Не трябваше ли кавичките да са на "да заснеме"? хаха Реално сравнява дигиталната снимка с изображението ни. Като Face ID за мобилните телефони.
А служители още си има, но европейците с биометрични паспорти, вкл. българите може през машина да минават. Лесно и чудесно. А тук на Софийското летище кел файда, че има човек - дори не те поздравяват. Взимат ти документа за самоличност, гледат те изпод вежди за сравнение, връщат документа и вече все едно си прозрачен - гледат през теб за следващия досаден пътник. :shock:

tochotocho написа:От друга страна след изтичане на срока, нормално е това да е съобразено със срока за материална годност. Всяка стока си има гаранционна годност. И нормално е да се счупи.
Докато четях... шегата за жалба за некачествен продукт, си мислех, че ние в крайна сметка сме си платили за направата на личните ни документи. Какви глоби иска държавата, задето се повредил документ за самоличност - нали ще си платим и за новия, по дяволите?! Че и не ти казват, че може с карта да си платиш таксата, ами те пращат на гишето на банката да те оръсят с още 5 лева отгоре. Миналата година си подновявах ЛК, като чаках да мине срокът от година и 3 месеца, за да не ми искат пък пари, че не съм отишъл навреме. Не че не можех, но не ми се ходеше тогава, а после не исках да плащам глоба за нещо, което абсолютно никого не го бърка. Та, добре че се зачетох в някакъв залепен лист, на който пишеше, че може и с карта да се плати. И - забележете! - само ако е издадена от българска банка. wtf :shock:
И мама си подновява нейната месец-два след мен и, разбира се, си платила за златния банков превод, понеже никой не ѝ казал, че има и друга възможност.

Иначе има и безсрочни лични карти. Те да не би да се правят с вградени стоманени нишки, че да не се развалят? :D Съвсем нормално е да се повреди документ - вещ е все пак. Не стига че ще трябва да плащаме за нов, ами и глоби налагат, и то за изтекъл документ, какъвто е случаят. Просто нямам думи. :x
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: АКТ за счупена лична карта

Мнениеот jhoro » 29 Яну 2018, 16:09

doondie написа:А тук на Софийското летище кел файда, че има човек - дори не те поздравяват. Взимат ти документа за самоличност, гледат те изпод вежди за сравнение, връщат документа и вече все едно си прозрачен - гледат през теб за следващия досаден пътник. :shock:

Дунди - явно не си летял скоро, ама и аз се отплеснах и забравих!!! :(
На летище София също има гишета за електронна гранична проверка. :P
Така, че - не е нужно да контактуваш с намусения служител!!!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: АКТ за счупена лична карта

Мнениеот doondie » 29 Яну 2018, 17:23

jhoro написа:Дунди - явно не си летял скоро, ама и аз се отплеснах и забравих!!! :(
На летище София също има гишета за електронна гранична проверка. :P
Последно през май 2017 г. Дори да ги е имало отпреди това, просто не съм имал удоволствието да ги ползвам, тъй като пътувах през „бюджетния терминал,” а преди това над 3 г. не бях летял. :?
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron