начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Въпрос за покривна тераса.

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Въпрос за покривна тераса.

Мнениеот velko_79 » 22 Дек 2017, 19:41

Здравейте.
Желая да си закупя апартамент с финансиране от банка. Апартамента е 131 к/м. Като 25 к/м са тераси. По документи терасите се водят покривни. За да се излезе на терасите единствено може да стане през апартамента.
Въпроса ми е. Тъи като поктивните тераси по закон се водят общи части а банките не финансират общи части. Мога ли тези тези тераси (2 на брой) да се узаконя, да се впиша в площа на апартамента. И по документи наистина да пище 131 к/м. площ на апартамента.
Благодаря.
velko_79
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Дек 2017, 19:22

Re: Въпрос за покривна тераса.

Мнениеот ivanov_p » 23 Дек 2017, 09:28

Не може!
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4331
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Въпрос за покривна тераса.

Мнениеот tochotocho » 08 Яну 2018, 21:27

Предполагам, че вече си се ориентирал по ВЪПРОСА! Късно влезох в твоя час! Нищо не му коства на твоя продавач да има нот.акт включваш тези тераси. Ти си купувач и купуваш това което ти се предлага! Ставаш собственик по нот.акт на апаптамент подробно описан и прилежащи тераси, / ако продавачът с соствения нот.акт. ги предлага за продан. След покупката декларираш в Общината , плащаш си данък сгради , вкл. и тераси и т.н.
Е , има такива майтапни случки, виж в форума! Идва съсед от долните етажи и иска достъп до терасата, за да си прави слънчеви бани! Е пусни го през апартамента и на терасата, заключи вратите и го стави да мисли как ще излезе. Безпощадно. Ако няма Телефон , обречен е ! Аз заминах в този ден командировка за 6 дни.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Въпрос за покривна тераса.

Мнениеот probcho » 08 Яну 2018, 22:15

tochotocho написа:Предполагам, че вече си се ориентирал по ВЪПРОСА! Късно влезох в твоя час! Нищо не му коства на твоя продавач да има нот.акт включваш тези тераси. Ти си купувач и купуваш това което ти се предлага! Ставаш собственик по нот.акт на апаптамент подробно описан и прилежащи тераси, / ако продавачът с соствения нот.акт. ги предлага за продан.

Хм, не трябва ли това, което купува да е доказано, като собственост и законност....
Дали не трябва първо да си напишеш домашното преди да влезеш в час?

ПП
Ама като се има предвид и какви нотариуси има... :twisted:
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Въпрос за покривна тераса.

Мнениеот tochotocho » 10 Яну 2018, 17:28

Хайде! Аз съм КУПУВАЧ, срущу мен е ПРОДАВАЧ! Купувам каквото ми се предлага, вкл. тераси, ако ги има в нот.акт на продавача ! НОТАРИУСЪТ изповяда сделката. Значи тя е ПРАВНА и ЗАКОННА, гарантирана от НОТАРИУСА! И сега майтап: идва Пешо и казва,че терасата, терасите са общи и иска да си прави слънчеви бани! Не го интересува Нот.акт и пр. Пише писма до Общината и пр. И отговор: Щом терасата е покрив за долния апартамент-тя е обща част. Да,ама за да идете до тази "обща част" трябва да влезете в апартамента ми, , входно антре, спалня и да излезете на "общата "тераса " Е длъжен ли съм да осигурявам преминаване през собствения апартамент или и той е обща част след като през него се отива до обща част! Е там някъде е записано ,че достъпа до общи части се осъществява през други общи части! А не през апартамента ми ! Виждам го като арх.стр. проект за обособяване на стълбище, обезопасена пътека по покрива и спускаща се обезопасена стълба към терасата. Внасяне на проекта! Възражения от заинтересованите! Съдебен спор! Решение. напр. одобрява се проекта. Следва финансиране. Е няма кой!Да даде пари и се катери по покривите!Терасите са прилежаща част от апартамента- обслужват САМО моя апартамент. Като куриоз в нот.актове на по-долните апартаменти НЕ Е ЗАПИСАНА и ВКЛЮЧЕНА площа на балконите, лоджиите. Така е било през 1967 г. Е, балкона щом не е записан като площ към апартамента - обща част ли е! И сега аз отивам на Пешовия балкон да си простирам прането. Абсурд!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Въпрос за покривна тераса.

Мнениеот tochotocho » 10 Яну 2018, 17:42

До ПРОБ ШО. Някога професорите ни учеха ,че има писани и неписани закони! И двата вида имат живот! Четох тъпотии за терасите. Терасата се дели хоризонтално по 1/2 , долната е собственост на долния апартамент, т.е. аз нямам грижи по подръжка, ремонт и пр. А горната 1/2 част чия е ? Ако аз не се грижа, жална му майка на долния апартамент! Типично изоставане в нормотворчеството. Виж по Черноморието типичен пример Албена - терасовидно стоителство. и на всеки в нот.акт е записана тераса, която е покрив за долния апартамент. Е, аз съм купувачът и възразявам на продавача по отношение на терасата и парите за нея. Е, няма сделка! Или обратното купувам и после съдебни спорове !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Въпрос за покривна тераса.

Мнениеот probcho » 10 Яну 2018, 20:14

Не познаването на законите не означава "свободни съчинения". Съчиненията са приоритет може би в 6-7клас.
А за двата вида закони - кратка справка в съдебните решения.

ПП
По отношение на терасата:Може да прочетете някои теми от форума тук.
Друго няма какво да добавя... Дори ще подмина "изоставането в нормотворчеството" .
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Въпрос за покривна тераса.

Мнениеот tochotocho » 25 Яну 2018, 21:33

До ПРОБ ШО. Тези Общи расъждения: виж, чети,има закони, нормотворчество и т.н. г-н ПРОБ ШО са алабалистика, нищо конкретно. Напр. защо не коментирате закон ли е, наредба и що ? достъпа до общи части се осигурява от съответните общи части. Ще рече нямам зъдължение да допускам преминаване през апартамента ми на желаещи да отидат на "общите " тераси за слънчеви бани или ей така на инат. Разбира се изключвам необходим, ремонт, но няма как- трябва да присъствам. Едва ли бихте пуснали "майстори" в апартамента си да работят по проблеми на този под вас, като си отидете на работа и ги оставите сами в апартамента си! Ето ти казус. Ще трябва да си взема НЕПЛАТЕН отпуск, напр. 3 дни! И следва ЕС да ми го плати, щом се ремонтира обща част! Ако бяхте ДОМ Управител как ще постъпите . Какво казва , пише закона! НИЩО! А да бе, ще се свика Общо събрание, обсъждане , решение. Може да има несъгласие, възражение до СРС, дело и т.н. А на долния ще му капе, после и протече!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron