начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

добросъвестност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


добросъвестност

Мнениеот tochotocho » 24 Ное 2017, 14:32

Добросъвестността се предполага до доказване на противното! Кога един потребител е добросъвестен?
Напр.по отношение на ТОПЛОФИКАЦИЯ - София ЕАД. В чл. 154 ал. 2 на ЗЕ е записано, че при ДВЕ наплатени сметки ТС ИМА ПРАВО да прекъсне т.е. да прекрати подаването на ТЕ към съответния неплатил си абонат. Не коментираме какво първо да плати :храна, лекарства и парите се свършиха. ИМА ПРАВО кореспондира с задължение. Напр. в Закона за собствеността на гражданите беше записано МОЖЕ да притежава, а не има право да притежава, защото ако е ИМА ПРАВО държавата трябва да осигури/гарантира/ . А МОЖЕ, т.е. ако може, да си има апартамент,ако не може -няма да има. Топлофикация обаче не изпълнява възложените и ПРАВА и след две неплатени сметки НЕ ПРЕКЪСВА топлоподаването. Това виновно поведение ли е ? Потребителят продължава да се грее и на третия ....... дори 20-тия месец. И изненада! ТС предявява искова молба и търси неплатеното за 23 или повече месеци. Потребителят възразява- след ДВЕ неплатени сметки трябваше /имате право / да прекъснете ТЕ. Да сте го направили. След втория месец неправомерно сте захранвали обекта с ТЕ. Моето поведение е ДОБРОСЪВЕСТНО и признавам претенцията само за тези два месеца.
Как процедира СОФИЙСКИЯ съд. Да отбележим, че Топлофикация е Софийско общинско дружество! Важното е според ..... ,че имота е в топлофицирана сграда и извлеченията от сметки на ТС са "доказателство " и те отсъждат. Това добросъвестност въобще не се обсъжда! А на практика и нормално е да кажем, че потребителя след втория месец вече насила, неправомерно , добросъвестно получава ТЕ. т.е НЕПОИСКАНО. което кореспондира със ЗЗП за непоискана услуга!
Моля, за коментар , темата е ЗЛОбодневна. ТС е завела 20 хил.дела срещу своите клиенти!!!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: добросъвестност

Мнениеот tochotocho » 05 Дек 2017, 18:31

Е толкова ли е опасно да изразите МНЕНИЕ, не присъда. Като минах по улицата и ми падна ..... аз добросъвестно ли си ходех по улицата или трябваше да се ослушвам, оглеждам, питам, разпитвам и т.н. защото МИ ПАДНА на ТЯЛОТО от сградата. Е, както КАТ процедират , минал съм с НЕПРОВЕРЕНА сигурност на отсечката, по КАТ НЕСЪОБРАЗЕНА за да влезеш в езерото, дупката и пр. Коментирайте смело!!!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: добросъвестност

Мнениеот bobi9 » 05 Дек 2017, 20:48

Смисълът който вие влагате в понятието е различен от това, което има в предвид законодателя с него. От там нататък и цялат ви теория издиша. Добросъвестността в правото не е душевна категория.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 302
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: добросъвестност

Мнениеот lawchoice » 05 Дек 2017, 22:46

tochotocho,
Ако това са ви доводите, ще загубите пред всеки съд, не само пред софийския...
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 892
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: добросъвестност

Мнениеот ivanov_p » 06 Дек 2017, 08:32

В една друга тема някой се възмущаваше, че с 5 години стаж като ю.к. се става адвокат. Ю.к. на Топлото водят 20 хил. дела срещу адвокати и печелят 19500, като давам 500 за адвокатите по теорията на вероятностите, те и толкова не печелят.
Топлото е спечелило делото още преди да го е започнало Съгласно ОУ имаш месечен срок за да оспориш фактурата и като не го направиш губиш правото да го сториш по-късно. Делата се водят по извлечения, за да те измуфтят с още 800-900 лв. за две експертизи. Каквото можеш да противопоставиш на експертизите го ликвидира помагачът, който също представя отчети, които си могъл да оспориш в месечен срок, но не си го направил и съдът приема фактите по тях.
Теоретично адвокатът може да разчита единствено на грешки на ищеца или експертизата, които се появяват заради работата "копи-пейст", но и съдът работи на "копи-пейст" и така или иначе те съди, а те съди защото не си платил.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4331
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: добросъвестност

Мнениеот tochotocho » 07 Дек 2017, 12:00

Към всички! ДОБРОСЪВЕСТНОСТ , не е душевна категория. Верно, както казва Царя. За топлото добросъвестността се измерва с редовно плащане, безропотно. Питам- как ще оспориш фактура, която не си получил.
Ако приемем, че след ДВЕ неплатени сметки ТС НЕ ПРЕКЪСВА топлоподаването- може ли да предявим иск за неизпълнение на ЗЕ , ОУ и напр. неправомерно увреждане /финансово/ Има ли подобни дела и как са завършили?
Хипотетично, а то дори се случва. Финансова групировка, разполага с личните ви данни и ви открива и захранва сметка.Вие нямате информация за това. След 6-7 месеца ИСКОВА МОЛБА и осъдително решение. Е, аз добросъвестно ли съм получил тази сума! Същото е и с Топлото. След две сметки , прекъсни, ДА ама НЕ! Топлото продължава да те ТОВАРИ. Защо да не се сезира ВАС за тълкувателно решение!!!.
Топлофикация до такава степен е сигурна в спечелването на делото, че дори пише накрая на ИМ :ОСОБЕНО ИСКАНЕ : ако не изпратим наш представител на насрочените дати, то гледайте делото без нас.
И още- Топлото нищо не губи : юристконсултите са на ЩАТ и отгоре се начислява възнаграждение, за това ,че работят. Е, връщаме се към братска Гърция- ако не закъсняваш за работа ,ПРЕМИЯ. Ако работиш също премия. Няколко добавки в размер раб.заплата- за Коледа, Великден и за лятна почивка.
За държавните такси. Имам конкретен случай. ИМ на ТС е за 541 лв. ЦЕНА НА ИСКА. По нататък на стр. 3 ТС прави разбивка: главница, лихви по главница, за дялово разпределение 18,80 и 2,15 лихва. И сега държавна такса 4 х 50 лв. - за всяко перо по 50 лв. т.е. при иск за 2,15 лв ДТ 50 лв. Като ме отсъдят ще заплатя на ТС тези 200 лв. т.е. те нищо не губят, Като сключа споразумение- ще заплатя на ТС 1/2 т.е. 100 лв. , другите 100 лв. ще се възстановят на ТС от съда. ТС нещо не губи. Задавам въпроса: не е ли по хитро след ЦЕНА НА ИСКА 541 лв. да следва "разбивка" по месеци- за 8 месеца х 4 пера равно на 32 х 50 лв. ДТ е ... 1600 лв. Топлото въобще не възразява, защото тези пари и ще се възстановят. Отделно ще се премират и с ЮК възнаграждение. , което НЕ СЕ ЗНАЕ къде отива. Е считам ,че тук също е необходимо Тълкователно решение, несъотносимо е върху 2,15 лв - ДТ 50 лв., върху 18,80 лв. също ДТ 50 лв.
В този дух "нека подкрепи/М/ ... ръката " по Хр. Ботев на Мая Манолова. - първия обдусман вършеш полезна работа за гражданите.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: добросъвестност

Мнениеот tochotocho » 07 Яну 2018, 21:11

да не би и този Форум да е купен от Топлото. на критични писания няма коментар или съвсем неутрални!
Е тогава ЗАЩО има толкова ДЛЪЖНИЦИ на ТОПЛОТО. А, софийският топлофикационен съд! Не посочихте дела с осъдителна за Топлото Решение. Е, не става въпрос за давност, а за принципи- уреди, божествена структура и пр. Не се страхувайте , смелост !!!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: добросъвестност

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Яну 2018, 21:36

Значи, Топлофикация, почти винаги е губила от мен, когато се включа в играта.

Първо - ако делото е основателно - се търси давност и чрез механизма на адвокатския хонорар се постига аритметическа победа - тоест - вземат се пари от делото и то пари на ръка и т.н. Ако няма такова основание - все тая.

Напоследък умело прокарвам (и печеля) тезата за доказването на собственост. Обикновено абонатите са със стари нотариални документи и в тях има пропуски - като ЕГН-та и други. А има и откровено неясни собствености - стари ЖСК, непрехвърлени имоти, загубени искове за собственост и т.н. Това е едното.

Сега вече не се надписват адвокатски хонорари на дела, освен това юрисконсултите са забити в трета глуха (за добро или не). Дразнещо е да привличат външни адвокати - освен ако не се плати една глобална сума примерно за 19 500 дела, да речем - с някаква отстъпка, което няма как да стане. Най-известният адвокат в С., колегата И.С., която е стожер по делата на испанският наследник, се беше курдисала и тя да е адвокат - става въпрос за масов адвокат по делата за Топлофикация и й приписват и хонорар, няма лошо, ама някак не върви Държавна фирма като Топлофикация да играе на частно. То утре може да реши и на борсата да участва (както направи всъщност с КТБ).

А експертизите - ах, експертизите.

Едно просто противопоставяне на експертизите води до невключването им в общата сума на дължимия дълг.

Тоест - съвсем не е безнадеждно. Но парното е много добър начин на отопление, равномерно е нагряването и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: добросъвестност

Мнениеот tochotocho » 08 Яну 2018, 20:53

Е, ИВАНЕ да ти е честито името и че се престраши да се обадиш! Пиша на литературно , не на компютърно или по точно КАМпютърно. Не посочи номер , дело съд, състав, където имо спечелено дело срущу Топлото! ОТНОВО посочвам НЕ ПО ДАВНОСТ, а срещу - по СЪЩЕСТВО : Божествени ,безпогрешни уреди по радиаторите,и т.н.

Верно / по Царски /Топлото е екстра. Но и недостатъците , е нормално да се показват. И да не забряваме, че Топлото е НАША , на гражданите на София структура и вкл. със СОЦИАЛНА функция. А социялната и търг. у нас са несъвместими! В братска Хърватия всеки над 60 г. безплатно ползва обществен транспорт. Къде сме НИЕ! САМО РОМИТЕ имат тези "права "
Здрасни Пешо! Днес в тоалетната на Бриколаж / нали е френско издание/питах къде е тоалетнта з а ТРЕТИЯ пол / секс / НЯМЯ Я ! Докога ! С тези промени дали не е по-добре да се обявим за ТРЕТИ пол и да получаме от нашата и други държави екстри пари, жилища, екскурзии, и т.н.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта


cron