начало

Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби

2 брака- в България и САЩ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


2 брака- в България и САЩ

Мнениеот pitasht » 27 Дек 2017, 17:26

Здравейте имам следния казус двама млади са сключили брак в САЩ, ражда им се дете след това.
Бракът не е легализиран тук но като се прибират подписват нов брак в БГ.
Питането ми е вторият брак валиден ли е според вас и може ли да се анулира и как?
2та брака са между едни и същи лица. :D
pitasht
Активен потребител
 
Мнения: 1268
Регистриран на: 19 Май 2006, 09:18

Re: 2 брака- в България и САЩ

Мнениеот katerinakuch » 08 Фев 2018, 00:21

Не би следвало вторият да е валиден. Двубрачието/многобрачието/ дори е престъпление по смисъла на българския Наказателен кодекс.Разпоредбата е регламентирана и разработена в чл.179 от Наказателния кодекс и тук в случая по-скоро е приложима ал.2
katerinakuch
Потребител
 
Мнения: 976
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: 2 брака- в България и САЩ

Мнениеот nikodim77 » 08 Фев 2018, 03:44

Здравейте,
Първо, какви са причините щатския им брак да не бъде легализиран в Бг.? Отказ на институциите, или непредприемане на съответните действия от страна на двамата млади?
Интересен казус иначе...?! Защото в нашия наказателен Закон се споменава многобрачие, което е криминализирано. Многобрачието е престъпление по всички правни системи, които са възприели принципа на еднобрачието в семейното право и не допускат едновременно обвързване с два законни брака на едно и също лице. Интересното при Вашите двама млади е, че всъщност са сключили 2-ри брак с лице, с което всъщност са в такъв. И зада се счете, че са нарушили нашето законодателство, ще се стигне и до разглеждане вероятно и на междудържавните спогодби и тем-подобни, със САЩ. (международно частно право ли е ще кажат юристите във форума). В случая - представен от Вас мисля, че от значение ще е това, дали след като бракът е сключен не с трето лице, а е със същото, с което вече е в брак. От значение ще е и съвкупността от фактори, които съд, или някой друг БГ.- орган ще следва да определи като „многобрачие”.
По мое мнение, законодателя когато е реализирал текстовете от НК – свързани с многобрачието е имал предвид сключване на втори (трети и т.н.) бракове с други лица освен с това лице, с което вече има сключен. В този смисъл в редица актове на ВКС, когато съдът обсъжда двубрачие, има предвид трети съпруг, тоест такъв от предходен брак... (Но както написах, мое мнение). Ако разгледаме и текстове от семейния кодекс (СК), там също се говори, че наличието на предишен брак е една от пречките, за сключване на граждански брак в България. Това е в чл.7, ал.1, т.1 от СК. Като евентуално последствие от нарушаването на чл. 7, би било унищожаване на втория брак, което е разписано в чл. 46, ал.1, т. 1 от СК. Ще се върна на наказателния закон: Мисля, че дори и да не бъде счетено като многобрачие, ще е налице приложимост и на чл. 176, ал. 1 от НК., предвид това, че двамата млади са укрили от длъжностното лице по гражданското състояние, че всъщност вече са в брак по щатските закони. И в този ред намисли, понеже преди брачния ритуал младите (е, и някои стари) подписват декларация, че не са налице пречки за сключване на брак. Те вероятно ще са осъществили и състава на 313, ал. 1 НК.
Иначе на въпросът Ви: „...вторият брак валиден ли е според вас и може ли да се анулира и как?”
Ами накратко казано, валиден е. Всъщност „валиден” е до момента, в който не бъде обявен за нищожен, но само от съда. Следователно трябва някой да поиска това от съда. Този (тези) някои са посочени в чл. 47 ал. 1 и 3 от СК. Тук обаче, ще отбележа, а направо ще "пейстна" текста на ал. 2 от същия член, та двамата млади да помислят и за един американски развод ... „(2) При двубрачие бракът не може да бъде унищожен, ако по-рано сключеният брак е прекратен.”
В общи линии глава 5-та от СК Ви дава някакви отговори на зададените въпроси. Иначе страшните приказки по-горе за състави на НК са хипотетични и те си имат давност съгласно чл. 80, ал.1 т. ... от НК. Друг е въпросът, дали съжителството в "греховен" брак не би се тълкувало като продължаващо престъпление. :roll:
Е, дано младите все пак се обичат! :D
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: 2 брака- в България и САЩ

Мнениеот teogeo » 08 Фев 2018, 19:13

katerinakuch написа:Не би следвало вторият да е валиден. Двубрачието/многобрачието/ дори е престъпление по смисъла на българския Наказателен кодекс.Разпоредбата е регламентирана и разработена в чл.179 от Наказателния кодекс и тук в случая по-скоро е приложима ал.2


Написаното от Вас освен незаконосъобразно, е и несериозно. Съставът на двубрачието / многообрачието като престъпление по чл. 179 от НК изисква едно лице да сключи брак с повече от едно лице, а не два пъти с едно и също лице.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1409
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28
Местоположение: Lovech,Ruse,Sevlievo

Re: 2 брака- в България и САЩ

Мнениеот gudio » 08 Фев 2018, 20:49

Масово съм срещал такива случаи - щом е между едни и същи лица, не мисля, че има на практика проблем. Чисто юридически вторият по време брак не поражда последици - Lex loci celebrationis. Не може да встъпи в брак лице, което се намира в сключен такъв, преди същият да бъде прекратен.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3110
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Re: 2 брака- в България и САЩ

Мнениеот pitasht » 15 Фев 2018, 13:02

Благодаря и аз съм на мнение, че за състав по НК трябва да имаме брак с друг човек и аз го четох и така го реших, а и няма да вредим повече на младите нали така?
Добре като унищожим втория брак в БГ обаче възниква друго какво става с бащата на детето и бащинството по бг закон. Детето е родено извън втория български брак и в същото време по време на американския брак, но същият ако не е легализиран и признат излиза че детето е извънбрачно за нашите закони.
Вариант с унищожаване на брака май излиза не много удачен.
pitasht
Активен потребител
 
Мнения: 1268
Регистриран на: 19 Май 2006, 09:18

Re: 2 брака- в България и САЩ

Мнениеот nikodim77 » 16 Фев 2018, 02:18

Здравейте,
„Добре като унищожим втория брак в БГ обаче възниква друго какво става с бащата на детето и бащинството по бг закон. Детето е родено извън втория български брак и в същото време по време на американския брак, но същият ако не е легализиран и признат излиза че детето е извънбрачно за нашите закони.
Вариант с унищожаване на брака май излиза не много удачен.”

Предходният ми пост започва с два въпроса; „Първо, какви са причините щатския им брак да не бъде легализиран в Бг.? Отказ на институциите, или непредприемане на съответните действия от страна на двамата млади?”
Но и от така зададени последните Ви въпроси може да се изведат логични отговори.
Все пак детето е родено в брак! Па макар и щатски. А в случай, че БГ-бракът бъде унищожен, то пак ще разполагате с документ, че детето е родено в брак – чуждестранен. Както посочих унищожаемостта на брак може да бъде осъществена само със съдебен акт. Естествено в мотивите на този акт е да бъде посочена като причина първият законен брак на двамата млади – сключен в САЩ. Но с риск да се повторя, някой трябва да поиска това от съда. Само че те, ще трябва да представят документи пред съда, които да удостоверяват истинността на първия брак. И тогава пак отиваме на легализация. Е, може и само на превод на документите за целите на съда, (чл. 185 от ГПК), но тук не съм запознат.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron