начало

Агентка измамила туристи със 70 000 лева Агентка измамила туристи със 70 000 лева

самоволно снемане на "скоба"

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


самоволно снемане на "скоба"

Мнениеот p_dyan » 28 Фев 2015, 09:25

Моля, да коментираме тук какви са санкциите присамоволно снемане на средство за блокиране на автомобила - скоба в гр.София, като при снемането не е отключвана и повреждана, т.е. няма състава на Чл.216 от НК. Скобата бива върната в съответната общинска служба с протокол.
Какви са глобите , какви други адм.мярки мога да бъдат наложени ?
p_dyan
Потребител
 
Мнения: 484
Регистриран на: 09 Мар 2008, 23:37

Re: самоволно снемане на "скоба"

Мнениеот doc03 » 28 Фев 2015, 13:11

От гледна точка практиката:
Преди време, някой от Център за градска мобилност, пишеше (юридически грамотно) едни жалби с акцент върху 323 от НК в такива случаи, но никой не беше подведен по този член.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: самоволно снемане на "скоба"

Мнениеот p_dyan » 28 Фев 2015, 20:36

Остави НК, по не го нищо няма да излезе , не случайно темата е в адм.право. Тука трябва да търсим. Не се намира дори някаква санкция в наредбата - НОДТСО
p_dyan
Потребител
 
Мнения: 484
Регистриран на: 09 Мар 2008, 23:37

Re: самоволно снемане на "скоба"

Мнениеот doc03 » 01 Мар 2015, 22:15

http://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/1 ... kirano-pps

И тук нищо няма, но и не съм чувал за адм. санкция, освен онези 9.90 и опитите да се спретне простотийка по НК.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: самоволно снемане на "скоба"

Мнениеот p_dyan » 12 Мар 2015, 23:33

Подходът се оказва - смъкване на колелото със скобата и замяната му с резервно колело.
Смъкване на скобата от колелото в гаражни условия, чрез отдуване на гумата(без да се отключва и поврежда) и връщането на невредима скоба в офиса на дружеството с молба и протокол за предаване , входирани в деловодството. Неправилно е рязане на скобата или друг подобен подход.
Така въпросните дружества не могат да се позоват на чл.216 от НК (Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години)
p_dyan
Потребител
 
Мнения: 484
Регистриран на: 09 Мар 2008, 23:37

Re: самоволно снемане на "скоба"

Мнениеот sasko12345 » 13 Мар 2015, 12:03

И как ще разберат кой я е повредил ако се нареже с флекса.
sasko12345
Потребител
 
Мнения: 106
Регистриран на: 27 Юни 2011, 14:12

Re: самоволно снемане на "скоба"

Мнениеот miro35 » 23 Дек 2017, 13:35

Здравейте жител съм на Велико Търново и искам да споделя, че на 03.11.17 бях по работа в центъра на София с фирмения автомобил с ВТ регистрацйонен номер, който паркирах в близост до центъра на София като сметнах ,че съм паркирал в неплатена зона,след час се върнах при колата и забелязах, че ми е поставена жълта скоба, докато търсех телефонен номер да се обадя за да бъде демонтирана, дойдоха при мен няколко човека и единия от тях ми казаха, че дължа 32 лв и скобата ще бъде демоинтирана от тях, аз се зарадвах, че бързо ще бъде освободено превозното средство и им платих таксата, те демонтираха скобата без да я повреждат и аз продължих по пътя си. След месец и половина ни извикаха в полицията собственика на фирмения автомобил и после мен, като ни накараха да отговаряме на куп въпроси сързани с премахването на скобата и дали автомобилка е бил паркиран на въпросната улица. Моля от ваша страна за помощ и дали някой от вас е чувал за поодобен случай с някой негов близък или роднина. Ще се радвам някой адвокат от София, който се занимава с подобни дела да се свърже с мен и може да поеме случая на защита срещу зазплащане!
miro35
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Дек 2017, 13:28

Re: самоволно снемане на "скоба"

Мнениеот ivanov_p » 23 Дек 2017, 19:26

Административното право е като другото - не те ли хванат не те наказват. Оглеждаш се за камери или свидетели и режеш с флекса, но като цяло преди да срежеш се запитваш защо си изпаднал в това положение. Умният човек не се оправя в криви ситуации, а не изпада в тях.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3368
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: самоволно снемане на "скоба"

Мнениеот kolegat » 23 Дек 2017, 22:37

miro35 написа:Здравейте жител съм на Велико Търново и искам да споделя, че на 03.11.17 бях по работа в центъра на София с фирмения автомобил с ВТ регистрацйонен номер, който паркирах в близост до центъра на София като сметнах ,че съм паркирал в неплатена зона,след час се върнах при колата и забелязах, че ми е поставена жълта скоба, докато търсех телефонен номер да се обадя за да бъде демонтирана, дойдоха при мен няколко човека и единия от тях ми казаха, че дължа 32 лв и скобата ще бъде демоинтирана от тях, аз се зарадвах, че бързо ще бъде освободено превозното средство и им платих таксата, те демонтираха скобата без да я повреждат и аз продължих по пътя си. След месец и половина ни извикаха в полицията собственика на фирмения автомобил и после мен, като ни накараха да отговаряме на куп въпроси сързани с премахването на скобата и дали автомобилка е бил паркиран на въпросната улица. Моля от ваша страна за помощ и дали някой от вас е чувал за поодобен случай с някой негов близък или роднина. Ще се радвам някой адвокат от София, който се занимава с подобни дела да се свърже с мен и може да поеме случая на защита срещу зазплащане!


Имах подобен случай преди околко месец-два. Един мой клиент маха скобата с подръчни инструменти и я зарязва на улицата. Скобата обаче изчезва и го вихаха в РУП да дава обяснения за кражба. В крайна сметка оправихме нещата с глоба. Ако искате се свържете с мен на лични да ми обясните по подробно.
kolegat
Потребител
 
Мнения: 374
Регистриран на: 01 Юни 2011, 15:24

Re: самоволно снемане на "скоба"

Мнениеот doondie » 27 Яну 2018, 12:44

Някой може ли да сподели опит дали тази лудост, наречена "поставяне на скоба," я има в някоя нормална държава? От 2 месеца ме човърка този въпрос, след като ми сложиха скоба за паркиране на място, което допреди 4 месеца не е било "синя зона" и аз съответно дори не забелязвах знака дотогава, въпреки че, както се казва, ще ми извади очите. Дотолкова бях свикнал от години, че там може човек да спре и да отиде до супермаркета например, че ми дойде като гръм от ясно небе. Сигурно 15 минути да съм бил вътре, но за моя зла участ една "мобилна пиявица" бързо-бързо се беше залепила за мен. Че не съм обърнал внимание на знака, не съм - да съм гледал, нали. Глобата си беше съвсем заслужена. Друго обаче не ми дава мира - само в България ли я има тази простотия? Разбирам защо се прави - за да те принудят да си платиш глобата. Законно ли е обаче? В моя случай специално (за Плевен става дума) чаках 20 минути след обаждането, за да дойдат да махнат скобата. Не ми се мисли в някой по-голям град как е. А ако нямам пари в себе си, какво се случва?

Заплахата от санкция заради повреждането на чужда вещ пък що за глупост е? Карал ли съм ги да ми дават вещта си? Това че не са повредили моята движима собственост не им дава право да възпрепятстват употребата ѝ. Значи аз нямам право да махам скобата (или по-скоро да я повреждам), но те имат право да ми губят времето, без дори да се извинят? Нарушил съм волно или неволно общинска разпоредба - добре, ще си понеса наказанието (глоба). Кой ще ме обезщети за изгубеното време обаче? Или щом съм извършил нарушение, каквито и да са последици от него са за моя сметка? Пълен абсурд! Не знам как е в другите държави, но имам наблюдение в Англия как е. Минава инспектор, проверява дали си платил, пише ти глоба, ако не си, слага копие под чистачките и си заминава. После ти си плащаш глобата в удобно за теб време и начин.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 296
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 2 госта


cron