начало

Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени

Oтговорността при менителнично поръчителство (Авал)Oтговорността при менителнично поръчителство (Авал)

Мнениеот rados79 » 19 Дек 2017, 11:25

Здравейте, имам следният въпрос свързан с частта, в която се засяга отговорността при менителнично поръчителство (Авалиране).

Ситуацията е реална. Фирма А ЕООД, с управител B и съдружници C и D теглят фирмен кредит за строителство на бизнес сграда. Управителят и съдружниците подписват и запис на заповед като авалисти за стойността на кредита.

Фирмата А ЕООД, построява сградата, но не успява да обслужва кредита . Следва производство по несъстоятелност, синдик, заличаване на фирмата от търговският регистър (банката е възмездена с въпросната сграда).

Пет години по-късно и три месеца преди изтичането на запис на заповед, банката се позовава на въпросният документ и изпраща нотариална покана към авалистa D (авалист B е починал, авалист C е в чужбина), че в седем дневен срок, трябва да изплати на банката целият размер на кредита. Възражение ще се пусне в законово установеният срок, но...

Въпроса е, имали право банката при така създалата се ситуация да използва запис на заповед срещу единият от авалите при положение, че каузалното правоотношение е погасено по силата на съдебното решение с което издателя на записа на заповед е заличен от ТР и банката е възмездена с въпросната сграда ?

Нядявам се максимално точно да съм задал въпроса си, защото не съм правист, а страната D в този казус.
Ще съм благодарен на всеки коментар и съвет.
rados79
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Дек 2017, 10:52

Re: Oтговорността при менителнично поръчителство (Авал)

Мнениеот ivanov_p » 19 Дек 2017, 13:03

Няма защо да питате, кой е крив и кой е прав ще реши съда. Получили сте покана да платите и на нея няма какво да възразявате, хората имат време, пишат покани. Трябва да изчакате да образуват изпълнително дело и съдебният изпълнител да ви връчи заповед за изпълнение и изпълнителен лист. От този момент ви тече двуседмичен срок за възражение, което може да направите с простото "не дължа" или "възразявам" и да го подадете в съда, издал заповедта за изпълнение. След това ще изчакате да заведат установителен иск и ще получите документите по делото. От този момент ви тече срок за отговор, който вече ще бъде направен от хора, които ще се запознаят с документите и да се надяваме, че ще ви защитят адекватно. Дали обаче ще бъдете осъден или не и за каква сума ще реши съда, никой не може да ви каже със сигурност, а без да е видял документите все ще е гадаене.
По принцип авалиста е отговорен, но може да противопостави направените по каузалното отношение плащания и това, което ще се извлече след запознаване с договора и другите документи.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3466
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Oтговорността при менителнично поръчителство (Авал)

Мнениеот rados79 » 19 Дек 2017, 13:35

Благодаря за изказаното мнение г-н Иванов.
Това означавали, че мога да очаквам през следващите десет години (падежа на запис на заповед е Март 2018) по всяко едно време подобна "покана" от страна на банката дори и да не пристъпят към заповед за изпълнение ?
Имали начин да се изиска по съдебен ред да се унищожи въпросната заповед на заповед ?
На мене честно казано ситуацията ми се струва като "сплашване", което може да продължи безконечно докато този документ е в тяхно притежание.
rados79
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Дек 2017, 10:52

Re: Oтговорността при менителнично поръчителство (Авал)

Мнениеот bobi9 » 19 Дек 2017, 17:39

Банката не знам има ли време да си играйка. Подозирам, че в записа на заповед не сте посочили казуалното правоотношение? В този смисъл ми е любопитно как ще докажете, че записа на заповед е свързана с вече погасеното првоотношение в рамките на ТН?
bobi9
Потребител
 
Мнения: 302
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Oтговорността при менителнично поръчителство (Авал)

Мнениеот rados79 » 19 Дек 2017, 20:29

Здравейте,
по въпроса за взаимовръзката на запис на заповед и погасеното правоотношение, в нея е вписан като главно задължено лице фирмата, а авалисти физическите лица. Предполагам, че никоя банка не издава подобен документ без да има договорни отношения за отпускане на кредит. Това е доказуемо в обратният ред, ако има дело, при прегледа на цялата документация, нали ще се уточни, защо изначално банката е издала въпросната заповед....във връзка с кредит/договор, който вече е възмезден чрез продаване имуществото на фирмата обявена в несъстоятелност.
Те дори не претендират да кажем, че имуществото не е било достатъчно, за да се удовлетворят и търсят "разликата" от единият авалист.
Те търсят цялата сума, все едно никога не са прибрали ипотекираният обект/сграда.
rados79
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Дек 2017, 10:52


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron